Finsko nechce na svém hokejovém MS Rusko ani Bělorusko

Roman Mráz

Roman Mráz

Finsko nechce na svém hokejovém MS Rusko ani Bělorusko


Ozbrojený konflikt na Ukrajině netrvá ještě ani týden a na sportovce z Ruska dopadá jeden zákaz za druhým. Po oficiálním vyjádření finského hokejového svazu to vypadá, že si na letošním mistrovství světa ve Finsku hokejisté Ruska a také Běloruska nejspíše nezahrají. 

Bude Rusko s Běloruskem vyloučeno?

Není to první rána pro ruský sport, potažmo hokej, během posledních dnů. Už minulý týden se proti ruské agresi na Ukrajině postavil finský hokejový klub Jokerit Helsinki, hrající v KHL. Na protest proti vpádu ruských vojsk se helsinský celek odhlásil z Kontinentální hokejové ligy. V neděli ho potom následoval i lotyšský klub Dinamo Riga.

Finský svaz nejdříve v pátečním prohlášení odsoudil počínání Ruska bez toho, aniž by se dál vyjadřoval k potencionální účasti ruských hokejistů na květnovém mistrovství. Podle posledního oficiálního vyjádření už je ale jasné, že si Finové nepřejí, aby se Rusko společně s Běloruskem zúčastnili letošního MS.

Harri Nummela

                                                             Předseda finského hokeje Harri Nummela                                      zdroj: Is24.fi

Šéf finského hokeje Harri Nummela novinářům řekl, že je třeba aby Mezinárodní hokejová federace přijala patřičná opatření ohledně obou reprezentací. Zároveň dodal, že si nedovede představit, že by Rusko s Běloruskem hrálo na mistrovství světa ve Finsku. To bude hostit vrcholnou hokejovou akci po devíti letech. 

O víkendu jsme diskutovali s Lucem Tardifem, prezidentem IIHF, a požadovali jsme úplné vyloučení Ruska a Běloruska z mezinárodního hokeje. Proti národním týmům těchto zemí hrát nehodláme.“