F1 v Africe? Podle šéfa Domenicaliho by to seriálu prospělo

Roman Mráz

Roman Mráz

F1 v Africe? Podle šéfa Domenicaliho by to seriálu prospělo


Šéf seriálu F1 Stefan Domenicali připustil v rozhovoru pro Sky Sports možnost rozšíření závodů i na další kontinenty. Ve hře jsou zejména tratě v Africe, ale také v Americe nebo Číně. Podle Domeniceliho je Afrika něčím, co současné F1 chybí: „Mají tam velký zájem a je to bezesporu část světa, která v našem kalendáři chyběla.“

Dojde k rozšíření seriálu až na 30 Velkých cen?

V aktuální sezóně je na programu 23 závodů a maximální počet Velkých cen může být navýšen podle tzv. Concordské dohody na 24. Alespoň do roku 2025, kdy dohoda končí. Otázka je, jak k tomu přistoupí monoposty i samotní závodníci, jelikož už teď je počet závodů poměrně často kritizován.

Šéf F1 nicméně navzdory těmto kritickým názorům uvedl, že si dovede představit až 30 Velkých cen během jedné sezóny. O pořádání prestižních závodů v F1 je totiž napříč kontinenty velký zájem.

Troufnu si říct, že je možnost mít až třicet závodů. Vzhledem k počtu zájemců, co se nám ze světa hlásí.“

Ve hře by tak mohla podle Domenicaliho být znovu Afrika, která hostila závod F1 naposledy v roce 1993. Tehdy se závodilo na okruhu Kyalami v JAR, který je vzdálený asi 20 km od Johannesburgu. Okruh Kyalami by se v kalendáři F1 líbil také sedminásobnému mistru světa Lewisi Hamiltonovi.

Na druhou stranu by rozšíření kalendáře v F1 znamenalo, že by některé okruhy naopak musely v seriálu skončit.

Je jen na nás, které okruhy ve formuli chceme, které mají cenu z historického pohledu a potřebujeme je v kalendáři.“

Šéf F1 Domenicali

                                                                                    Šéf F1 Stefan Domenicali                                      zdroj: f1chronicle.com

Deset stájí se zdá zatím jako optimální

Ve hře je kromě navýšení Velkých cen také rozšíření počtu samotných jezdeckých stájí. Podle Domenicaliho by mělo vedení F1 jednat o navýšení s Mezinárodní automobilovou federací. V současnosti závodí v F1 deset stájí a zájem o vstup do seriálu má třeba Michael Andretti, syn amerického mistra světa z roku 1978 Maria Andrettiho.

On je ten nejhlasitější, ale zájem projevilo dalších čtyři, pět týmů, které chtějí, abychom se rozšířením formule 1 zabývali.“

Zároveň ale Domenicali dodal, že rozšíření stájí není v současné době prioritní a momentální stav s deseti týmy je podle něj v pořádku.

Abych byl upřímný, tak deset týmů je velmi, ale opravdu velmi solidní složení. Před rozšířením by se musely zvážit dost komplexní změny. Proto si myslím, že navýšení počtu stájí pro nás momentálně není to nejdůležitější.“

Zdá se tedy, že rozšíření F1 do dalších zemí je během několika málo let na spadnutí. Naopak s navýšením počtu jezdeckých stájí to až tak horké zřejmě nebude. Budou tyto změny ku prospěchu seriálu F1, co myslíte?