Dramatický finiš Velké ceny Saúdské Arábie ovládl Verstappen


Úřadující mistr světa Max Verstappen si na Velké ceně Saúdské Arábie dojel pro první letošní vítězství. V dramatickém závěru překonal Charlese Leclerca, který však stále vede v celkovém pořadí ročníku. Na třetím místě dojel Leclercův týmový kolega Carlos Sainz.

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !

Špatné načasování Sergia Péreze

Do závodu vyrážel z první pozice Sergio Pérez. Byla to pro něj první pole position v kariéře a až do šestnáctého kola si vedl skvěle. Poté však zamířil do boxů pro nové pneumatiky a jen o chvilku později měl nehodu Nicholas Latifi, což zapříčinilo zavedení nejprve virtuálního safety caru a poté i fyzického. Pérezovo rivalové tak stavěli v boxech během zpomalovací jízdy a mexického pilota již před sebe nepustili. Pilot stáje Red Bull pak sice ještě chvíli bojoval o třetí pozici s Carlosem Sainzem, souboj však prohrál a nakonec se musel spokojit s nepopulární čtvrtou příčkou.

Velké věci však byly k vidění i na samotném čele závodu. Tam se po nešťastné zastávce v boxech Sergia Péreze vyhoupl Charles Leclerc. Ještě několik kol před cílovou páskou se zdálo, že si monacký pilot dojede po vítězství v Bahrajnu pro trofej šampiona i v Saúdské Arábii. V rychlém sledu však museli ze závodu odstoupit Alonso, Ricciardo a Bottas, což opět mělo za následek vyjetí safety caru. Po restartu závodu se za záda pilota Ferrari pověsil Max Verstappen a byť Leclerc statečně vzdoroval útokům nizozemského pilota, tři kola před cíle i za využití systému DRS se Verstappen definitivně dostal do čela závodu a ubránil jej až do šachovnicové vlajky. Dramatický souboj pak v rozhovorech ocenili oba piloti:

„Byl to náročný, ale hezký závod. Oba jsme v čele tvrdě bojovali a měli dobré tempo. Ferrari je rychlejší v zatáčkách a my zase na rovinkách. Nebylo to snadné. Charles jel velmi chytře, ale nakonec jsem se přes něj dostal. Jsem rád, že jsme konečně nakopli sezonu,“ uvedl po vítězném dojezdu Max Verstappen.

„Bylo to tvrdé, ale férové. Každý závod by takový měl být. Hrozně mě to bavilo, i když jsem chtěl vyhrát. K Maxovi chovám respekt. Zvlášť když dojedete do cíle jako teď. Jezdíme na městských tratích, tlačil jsem to na absolutní limit a oba jsme ke konci riskovali. Respekt ale zůstává,“ ocenil svého soupeře po dojezdu Leclerc.

Zdroj: 20minutos.es

Trápící se Mercedes a souboj Alpine

Diváky jistě bavil také souboj jezdců Alpine Alonsa a Ocona. Jejich bitva málo vyvrcholila nehodou na cílové rovince, které zabránil Alonso až na poslední chvíli prudkým zabržděním. Dvojnásobný mistr světa však později musel vinou technickým potíží ze závodu odstoupit. Jeho týmový kolega dojel na hezké šesté pozici. Kdo však spokojen rozhodně být nemůže je Brit Lewis Hamilton. Ten sice dojel v kvalifikaci až šestnáctý a do hlavního závodu startoval z patnácté pozice, jelikož po sobotní nehodě se na start nakonec nepostavil Mick Schumacher, přesto však dojel na desáté pozici. Pouhý bod je však pro sedminásobného mistra světa jistě málo. Zvlášť, když jeho týmový parťák dojel na páté pozici.

„Získal jsem alespoň bod a George také nedojel s prázdnou. Od posledního závodu se toho moc nezměnilo, ale uplynulo teprve pár dní. Určitě nás čeká hodně práce, ale mám skvělý tým,“ sdělil médiím po dojezdu Hamilton.

Sportaza nabízí 100% vstupní bonus !