Do síně slávy Premier League se dostali Rooney s Vieirou

Roman Mráz

Roman Mráz

Do síně slávy Premier League se dostali Rooney s Vieirou


Anglická Premier League ve středu oznámila, že byl do její síně slávy uveden bývalý anglický reprezentační útočník Wayne Rooney a někdejší francouzský reprezentant Patrick Vieira. Obě legendy se momentálně věnují trénování v Anglii. Rooney koučuje Derby County a Vieira vede Crystal Palace.

Už v 16 letech zatápěl Rooney obranám v Premier League

Do Premier League vtrhl Wayne Rooney v dresu Evertonu energií a stylem sobě vlastní, když v říjnu 2002 vstřelil gól Arsenalu v pouhých 16 letech a 360 dnech a stal se nejmladším střelcem v historii anglické fotbalové nejvyšší soutěže. Arsenal tenkrát díky jeho brance okusil hořkost porážky téměř po roce.

V londýnském celku působil jen dvě sezóny, než si ho vyhlédl sir Alex Ferguson z Manchesteru United. V dresu rudých ďáblů působil dalších 13 let, vstřelil v jeho barvách 183 gólů, získal pět ligových titulů a úspěch s United slavil jednou i v Lize mistrů a Evropské lize. Po konci angažmá v Manchesteru si ještě na rok odskočil znovu do Evertonu a Derby County. Dva roky také působil v americké MLS, kde hrál za DC United.

Rooneyho 208 branek v Premier League je druhým nejlepším počinem v historii. Více branek dal v anglické lize pouze Alan Shearer - 260.

V reprezentačním dresu odehrál Rooney 120 zápasů a vstřelil 53 gólů. Třikrát se zúčastnil mistrovství světa, v letech 2006, 2010 a 2014. Na evropských šampionátech si zahrál také třikrát - 2004, 2012 a 2016.

"Ocenění si velmi vážím. Co si pamatuji, tak už jako malý kluk jsem Premier League sledoval a chtěl jsem se živit fotbalem, dávat góly a vyhrávat poháry."

Rooney v souboji s Vieirou

                                                                                               Souboj Rooneyho s Vieirou                                            zdroj: news.euro-24.com

Kapitán neporazitelných 

Někdejší francouzský reprezentant Patrick Vieira byl deset let základním stavebním pilířem Arsenalu. Bez něj si fanoušci ani tehdejší trenér Arsene Wenger nedokázali představit základní sestavu „Gunners“. Pod kapitánským vedením Vieiry zažil londýnský klub v sezóně 2003/04 neskutečnou ligovou jízdu, když vyhrál soutěž bez jediné porážky a Arsenal se v té době mohl pyšnit přezdívkou „invincibles - neporazitelný“.

Další dva tituly slavil Vieira s Arsenalem v letech 1998 a 2002. V dresu kanonýrů odehrál někdejší francouzský defenzivní záložník 279 zápasů a vstřelil v nich 29 branek. Úspěchy sbíral také v italské Serii A, kde se stal čtyřikrát mistrem s AC Milán a jednou s Interem. Kariéru zakončil v sezóně 2010/11 na britských ostrovech v dresu Manchesteru City.

Úspěchy sbíral Patrick Vieira také s Francií na mezinárodním poli. Ve sbírce má zlato z mistrovství světa 1998 i evropského šampionátu z roku 2000. Celkově odehrál Vieira mezi lety 1997-2009 ve francouzském národním dresu 107 zápasů.

"Dostat se do společnosti nejlepších hráčů nejlepší ligy světa je velká věc. Jsem na to pyšný a pomohlo mi to si uvědomit, jak dobrý jsem býval."