Do hledišť sportovních akcí se vrátí diváci


Částečný návrat fanoušků schválila na středečním jednání vláda a rozhodnutí je platné od 19. února. Prozatím platí při sportovních akcích omezení 1000 diváků, ti se ale už od nejbližšího víkendu nebudou muset prokazovat bezinfekčností.

Kluby budou moci zaplnit zhruba polovinu své kapacity

Dosavadní omezení s tisícovkou diváků na stadionu platí od 26. listopadu a skončí tak téměř po třech měsících díky aktuálnímu rozhodnutí vlády. Podle nového nařízení bude moci navštívit zápasy přibližně polovina kapacity sportoviště. K výpočtu kapacity bude sloužit tento vzorec: od celkové kapacity sedících diváků se odečte tisíc, výsledek se vydělí dvěmi, přičte se tisícovka a na světě máme maximální možný počet diváků. Změna pravidel se ale týká pouze sedících diváků. Kluby, které mají na stadionu i místa na stání, musí jejich počet odečíst od celkové kapacity, tudíž o tato místa přijdou.

zdroj: irozhlas.cz

Z tohoto nařízení budou tedy profitovat zejména kluby s větším počtem míst k sezení. Nejlepé na tom bude z prvoligových klubů pražská Slavia, která má největší kapacitu stadionu. Od zápasu proti Bohemians 20. února může přijít podpořit sešívané až 10 185 fanoušků, z čehož má radost i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík: „Na nejbližší domácí zápas s Bohemians již se všemi permanentkáři na stadionu.“ Na zápas fotbalové Sparty bude moci do hlediště přijít o něco méně diváků a to přesně 9 943. Na druhém pólu diváckého spektra bude naopak Karviná, na jejíž utkání může přijít nanejvýš 2 917 fotbalových příznivců.

Vláda tak alespoň částečně vyslyšela volání klubů o přehodnocení situace při omezování návštěvnosti sportovních akcí. Problémem bylo také to, že fotbalu a hokeji nebylo možné udělit výjimku, jako tomu bylo při předchozích nouzových pandemických stavech.