Do fotbalového nebe odešla legenda německé kopané

Roman Mráz

Roman Mráz

Do fotbalového nebe odešla legenda německé kopané


Ve věku 85 let zemřel doma v německém Norderstedtu bývalý skvělý útočník bundesligového Hamburgeru SV a vicemistr MS 1966 Uwe Seeler. Během své dvacet let dlouhé klubové kariéry (1953-72 a jeden zápas v roce 1978) nastřádal německý kanonýr necelých pět stovek startů, v nichž vstřelil působivých 406 branek. Na jeho počest byla před zápasem čtvrtfinále ženského Eura 2022 mezi Německem a Rakouskem držena minuta ticha.

S Hamburgerem láska na (skoro) celý život

Za klub Hamburger SV nastupoval Uwe Seeler již od svých 17 let a zůstal mu věrný prakticky po celou svoji fotbalovou kariéru, ačkoliv o něj měl zájem nejeden evropský velkoklub. V roce 1960 dotáhl celek z hanzovního města k bundesligovému titulu po dlouhých 32 letech. Rok nato pomohl Hamburgeru proniknout do semifinále Evropského poháru, kde partu kolem Seelera zastavila až FC Barcelona. Dalším velkým úspěchem bylo finále proti AC Milán v Poháru vítězů pohárů v roce 1968, tehdy se Seeler stal nejlepším střelcem této souteže.

Jak jsme psali již v úvodu, německý kanonýr strávil v přístavním městě v podstatě celou svou bohatou kariéru, kterou zakončil v roce 1972 v šestatřiceti letech. Jedinou jeho odbočkou mimo Hamburg bylo utkání irské fotbalové ligy v dresu FC Cork Celtic roku 1978, které však bylo spíše sponzorskou akcí. Nicméně i v tomto jediném utkání vstřelil Seeler dva góly, které se mu počítají do jeho již tak bohaté gólové statistiky.

Reprezentační úspěchy i funkcionářský skandál

Úspěchy sbíral drobný útočník i na reprezentační úrovni s Německem. V roce 1966 došel s německou reprezentací až do finále světového šampionátu, kde Němci v prodloužení nestačili na domácí Anglii. O čtyři roky později přidal Seeler do své sbírky z MS také bronz, ke kterému přispěl třemi brankami.

Co se týče fotbalového šampionátu, dosáhl tehdy Seeler zajímavého prvenství. Stal se totiž prvním hráčem v historii MS, který zasáhl alespoň do dvaceti zápasů na světových šampionátech a který na každém ze čtyř turnajů vstřelil nejméně dvě branky. Celkově nastřílel v reprezentačním dresu 43 branek v 72 záapsech.

Po konci hráčské kariéry se Uwe Seeler pohyboval i nadále ve fotbalovém prostředí. Od roku 1995 vykonával funkci prezidenta jeho oblíbeného Hamburgeru SV, kde však skončil po dvou a půl letech působení, kvůli finančnímu skandálu německého týmu. Samotný Seeler však do tohoto incidentu zapleten nebyl, jak se později ukázalo.

Objevil se také na stříbrném plátně ve filmu Willi wird das Kind schon schaukeln z roku 1972, kde stvárnil sám sebe.

Uwe Seeler s Pelém

              Seeler s Pelém, který ho zařadil v roce 2004 mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů                        zdroj: onzemondial.com

Na německou legendu zavzpomínali i mnozí trenéři, funkcionáři, či dokonce politici:

„Svým skromným chováním inspiroval i lidi mimo hřiště a získal si je. Vždy jsme si ho užívali. Všem nám v národním týmu a na svazu bude moc chybět. Jeho jméno je symbolem klubové věrnosti a loajality.“ reprezentační kouč Německa Hansi Flick

„Ztratili jsme jednoho z nejlepších fotbalistů, jaké kdy Německo mělo. Po Fritzi Walterovi byl naším druhým čestným kapitánem, idolem generací, skutečným vzorem. Mnoho z jeho gólů je nezapomenutelných.“ předseda německého fotbalového svazu Bernd Neuendorf

„Pro mnohé byl vzorem, fotbalovou legendou a samozřejmě čestným občanem Hamburku. Měl jsem tu možnost přednést proslov k jeho 80. narozeninám. Všichni chceme být jako náš Uwe - sebevědomí a skromní. Bude nám chybět.“ německý kancéř Olaf Scholz