Djokovič má výjimku z očkování a bude hrát na Australian Open


Světová jednička Novak Djokovič informoval tenisový svět o kontroverzním rozhodnutí komise na sociální síti Instagram. Start devítinásobného šampiona Australian Open následně potvrdili také organizátoři turnaje. Srb tak nepřijde o možnost získat jubilejní desátý triumf na prvním grandslamu sezóny.

Djokovičovi udělila výjimku komise

Srbský tenista se sice v posledních dnech připravoval ve španělské Marbelle na úvod letošní sezóny, ale vzhledem k tomu, že dosud nepotvrdil, zda byl očkován proti koronaviru, nebylo jasné, jestli v Austrálii vůbec nastoupí. Na prvním grandslamovém turnaji sezóny totiž mohli původně startovat jen naočkování hráči podle nařízení australské vlády. Tenisté nicméně mohli požádat zvláštní komisi odborníků o výjimku. A zdá se, že právě od této komise dostal Djokovič nakonec zelenou na turnaji startovat.

Cesta k rekordnímu 21. grandslamu je otevřená

Na Instagramu se tak od Djokoviče objevila zpráva, která potěšila jistě všechny tenisové fanoušky: "Během volna jsem si užil krásné chvíle s rodinou a teď díky výjimce odlétám do Austrálie, v nejbližších týdnech jsem zase připraven žít jen tenisem. Díky všem za podporu." V Austrálii tak bude útočit na svůj jubilejní desátý turnajový titul a také na rekordní 21. grandslamový vavřín celkově, čímž by překonal své rivaly - Rafaela Nadala a Rogera Federera.

Rod Laver arena v Melbourne Parku.                                                                                                                                                zdroj: sportsvenuebusiness.com

O výjimku požádali i další tenisté

Ředitel turnaje Craig Tiley uvedl, že žádost o výjimku podali i další tenisté: "Víme o dalších sportovcích, kteří o výjimku požádali a v některých případech byli úspěšní. A je pouze na nich, zda chtějí tyto informace veřejně sdílet." Zároveň dodal pro upřesnění, že udělení výjimky posuzují nezávisle na sobě dvě lékařské komise a vše probíhá pod rouškou anonymity: "Každý sportovec, který cestuje do Austrálie, musí být prokazatelně očkovaný, nebo musí zažádat o zdravotní výjimku. A v případě tenistů je to ještě mnohem přísnější, než u kohokoliv jiného. Žádosti 'naslepo' posuzují na sobě dvě nezávislé lékařské komise. Nikdy neví, kdo je žadatelem. Důvod udělení výjimky zůstává soukromou zaležitostí. Je to jen mezi porotou a žadatelem" vysvětloval Tiley. Na druhou stranu je zde i skupina hráčů a hráček, kteří se nechali naočkovat jen proto, aby mohli v Austrálii startovat. Svojí účast podmíněnou očkováním naopak odmítl například Francouz Pierre-Hugues Herbert, nebo australská nadějná tenistka Olivia Gadecká. Což ve světle posledních událostí zajisté vyvolá bouřlivou diskuzi o kontroverzním udělování výjimek.