Davis Cup

Roman Mráz

Roman Mráz

Davis Cup


Vyvrcholení populárního tenisového Davis Cupu proběhne v termínu 22. - 27. listopadu ve Španělské Málaze, kde se střetne osmička nejlepších reprezentačních výběrů. Boje o prestižní „salátovou mísu“ se budou konat na tvrdém povrchu v hale José María Martín Carpena. Obhájce titulu z loňského ročníku – celek Ruska, byl stejně jako Bělorusko, z aktuálního ročníku Davis Cupu vyloučen.

  • Datum: 22. - 27. listopadu 2022
  • Místo konání: Palacio de Deportes José María Martín Carpena, Málaga, Španělsko
  • Povrch: Tvrdý povrch v hale
  • Největší favorité: Kanada , Spojené státy americké
  • Oficiální web: www.daviscup.com/
  • Prize money: 7 995 000 $
  • Sázkové příležitosti: Kromě klasických sázek na vítěze jednotlivých zápasů, či celkového vítěze Davis Cupu, bude k dispozici i spoustu dalších kurzových nabídek, jako například přesný výskedek, nebo počet setů. Samozřejmostí pak jsou live sázky na právě probíhající duely.
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na Davis Cup najdete u všech sázkových kancelářích
Trofej pro vítěze Davis Cupu

                                                                                                                                                                                                                                       zdroj: sportingnews.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje  

Davis cup je každoročně pořádaná tenisová týmová soutěž, jejíž historie sahá do začátku 20. století. Prvotní myšlenka na vznik mezinárodních soubojů o populární „salátovou mísu“ vzešla z tenisového klubu na Harvardské univerzitě již v roce 1899. A když Dwight F. Davis vymyslel hrací schéma a zajistil cenu pro vítěze – salátovou mísu, mohl se o rok později konat první ročník, kterého se tehdy zúčastnili pouhé dvě země – Velká Británie a Spojené státy americké, které jsou momentálně zároveň s dvaatřiceti triumfy historicky nejúspěšnějším týmem Davis Cupu.

Název Davis cup ovšem vznikl až v roce 1945 po smrti jednoho z jeho zakladatelů, již zmíněného Dwighta F. Davise.

Zajímavostí je, že nejdéle se ve světové skupině Davis Cupu udrželo Československo (později Česko), které poprvé a dosud naposledy sestoupilo až v roce 2005. Naproti tomu reprezentační výběr Velké Británie je jediným celkem v historii Davis Cupu, který se zapojil do všech ročníků (platí zatím pro listopad 2022).

Tak jako jiné sportovní soutěže se i Davis Cup musel v posledních letech potýkat s dopadem koronaviru, kvůli němuž musel být ročník 2020 odložen a byl dohrán v Innsbrucku, Madridu a Turíně až v listopadu a prosinci následujího roku.

Od roku 2019 zajišťuje financování Davis Cupu japonská elektronická obchodní firma Rakuten, jenž vystřídala do té doby hlavního sponzora – BNP Baribas.

Informace, formát a program turnaje

Mezi lety 1981 až 2018 se v hlavní skupině Davis Cupu utkávalo šestnáct celků vyřazovacím systémem, hraným na tři vítězné zápasy. Po zasedání v Orlandu v roce 2018 byl následně zaveden jednotýdenní finálový turnaj s 18 účastníky na neutrální půdě. Formát mezistátního utkání, hraného v jediném dni, představuje dvě dvouhry a čtyřhru na dvě vítězné sady. Do finálového turnaje se automaticky kvalifikují semifinalisté z předchozího ročníku, dva výběry získávají divokou kartu a zbylých dvanáct celků postupuje z kvalifikačního kola. 

Až do ročníku 2015 se pátý set rozhodujícího zápasu Davis Cupu hrál dokud jeden z tenistů nevyhrál sadu rozdílem dvou bodů. Od roku 2016 byl zaveden pro pátý set tiebreak hraný na sedm vítězných bodů, tak jak je zvykem na turnajích ATP (mimo grandslamy).

V letech 2019 a 2021 se listopadové finále konalo ve formátu šesti tříčlenných skupin, z nichž vítězové a dva nejlepší týmy z druhých míst (dle nejvyššího poměru utkání, případně setů a her) postoupili do čtvrtfinále hraného vyřazovacím systémem. V roce 2022 pak byl počet finalistů zredukován na šestnáct (12 z kvalifikačního kola, 2 finalisté předchozího ročníku, 2 divoké karty)

Důvodem těchto změn je zejména snaha zatraktivnit soutěž pro širší tenisové publikum.

Aktuálního ročníku Davis Cupu se kvůli ozbrojenému konfliktu na Ukrajině nezúčastní výběry Ruska a Běloruska, které byly ze 110. ročníku populární tenisové soutěže vyloučeny. Právě Rusko mělo v Málaze obhajovat loňský triumf.

I přes neúčast reprezentací Ruska a Běloruska se do celé soutěže Davis Cupu 2022 zapojil rekordní počet 137 týmů.

Formát

Do listopadové finálové skupiny se probojovalo celkem osm týmů, které do Málagského finále postoupili ze zářijových čtyřčlenných skupinových fází, které proběhly v Bologni, Glasgow, Hamburku a Valencii.

Finále Davis Cupu je svým hracím systémem odlišné od předchozí úrovně, která se hrála skupinovým systémem s dvěmi postupujícími týmy. V Málaze se totiž bude hrát pouze vyřazovacím způsobem na dva vítězné zápasy, tento formát je platný od čtvrtfinále až po finále.

Zápasy o „salátovou mísu“ se také od roku 2019 hrají již jen na dvě vítězné sady. 

Program

 
  Č T V R T F I N Á L E  
  22. listopadu, Málaga Nizozemsko - Austrálie  
       
       
       
  23. listopadu, Málaga Španělsko - Chorvatsko  
       
       
       
  24. listopadu, Málaga Německo - Kanada  
       
       
       
  24. listopadu, Málaga Itálie - USA  
       
       
       
 

 

 
  S E M I F I N Á L E  
  25. listopadu, Málaga vítěz Nizozemsko - Austrálie / Španělsko - Chorvatsko  
  26. listopadu, Málaga vítěz Německo - Kanada / Itálie - USA  
 

 

 
   F I N Á L E  
  27. listopadu, Málaga    
 

 

Nominace

  • Austrálie: Alex de Minaur, Thanasi Kokkinakis, Max Purcell, Matthew Ebden
  • Chorvatsko: Marin Čilič, Borna Čorič, Borna Gojo, Mate Pavič, Nikola Mektič
  • Itálie: Jannik Sinner, Matteo Berrettini, Lorenzo Musetti, Fabio Fognini, Simone Bolelli
  • Kanada: Felix-Auger Aliassime, Denis Shapovalov, Vasek Pospisil, Alexis Galarneau, Gabriel Diallo
  • Německo: Oscar Otte, Jan-Lennard Struff, Yannick Hanfmann, Tim Puetz, Kevin Krawietz
  • Nizozemsko: Botic Van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Tim Van Rijthoven, Wesley Koolhof, Matwe Middelkoop
  • Španělsko: Carlos Alcaraz, Pablo Carreno Busta, Roberto Bautista-Agut, Marcel Granollers
  • Spojené státy americké: Taylor Fritz, Frances Tiafoe, Tommy Paul, Jack Sock

Vítězové předchozích ročníků Davis Cupu:

  • 2021: Daviscupový tým Ruska - Chorvatsko 2:0
  • 2020: zrušeno kvůli koronaviru
  • 2019: Španělsko - Kanada 2:0
  • 2018: Chorvatsko - Francie 3:1
  • 2017: Francie - Belgie 3:2

 

Dějiště turnaje

Finálové boje Davis Cupu budou probíhat v hale José María Martín Carpena, kterou by sportovní fanoušci našli v jihošpanělském přístavním městě Málaga. Arena je pojmenovaná na počest stejnojmenného bývalého radního Málagy, jenž byl v roce 2000 zavražděn teroristickou skupinou ETA.

Arena byla postavena v letech 1999-2000 a je domovským stánkem momentálně jednoho z nejlepších španělských basketbalových celků Unicaja Málaga. Zároveň jde o největší sportovní halu na jihu Španělska.

V letech 2010 a 2011 byla Jose Maria Martin Carpena Arena zrenovována a zároveň došlo k navýšení kapacity z původních 9 743 sedadel na současných 11 300 míst, zejména z důvodu velkého zájmu basketbalových fanoušků o vstupenky na zápasy tamního klubu. V plánu je ještě další rozšíření kapacity areny až pro 13 000 diváků.

Nedávno (v roce 2020) byly také provedeny různé restaurátorské práce, jako je hydroizolace a izolace střechy, výměna parket, vylepšení systému videodohledu a instalace Wi-Fi sítě.

Arena Martin Carpena

                                                                                                                                                                                                                                zdroj: clinicamarti-torres.com

Na co vsadit?

  • KANADA
  • Kurz na vítězství podle Betano: bude doplněn po zveřejnění

Výběr „javorového listu“ bude pro finálovou část Davis Cupu disponovat velice silným duem Felix Auger-Aliassime a Denis Shapovalov, které tvoří jádro daviscupové Kanady. Čtyřnásobný letošní vítěz turnajů ATP Auger-Aliassime prožívá vskutku průlomovou sezónu a zejména její začátek a konec se mladému kanaďanovi povedl. Jen během října zvedl nad hlavu hned třikrát po sobě vítěznou trofej, když triumfoval na turnajích ve Florencii, Antverpách a Basileji. Odměnou za skvělé výsledky mu pak byla premiérová účast na letošním Turnaji mistrů

O Turnaj mistrů se dlouho pral také Denis Shapovalov, který prokazoval zejména po US Open velmi dobrou formu a dostal se do finále v Soulu i Vídni, navíc vybojoval ještě semifinále v Tokiu. Vítěz lednového ATP Cupu a momentální světová osmnáctka se společně s Auger-Aliassime může na tvrdém povrchu měřit prakticky s kýmkoliv z elitní TOP 20 a společně tak tvoří velice silný a vyrovnaný pár pro finále Davis Cupu. 

Kanadský tým pak doplňuje zkušený Vasek Pospisil a talentovaná dvojice Gabriel Diallo společně s Alexisem Galarneau, kteří se pohybují v současné době na začátku třetí stovky žebříčku ATP.

  • SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
  • Kurz na vítězství podle Betano: bude doplněn po zveřejnění

Uspět budou chtít bezesporu také tenisté USA. Kapitán a bývalý výborný tenista Mardy Fish přiveze do španělské Málagy zvučná jména v čele s účastníkem letošního Turnaje mistrů Talyorem Fritzem, či semifinalistou US Open 2022 Francesem Tiafoem.

Vítěz turnaje Masters v Indian Wells a dalších dvou turnajů ATP – pětadvacetiletý Taylor Fritz, letos nasbíral již přes čtyřicet výher na okruhu a jeho hra založená na kvalitním podání a tvrdých úderech od základní čáry je jako dělaná na halové podmínky finálového turnaje Davis Cupu v Málaze. V aktuální sezóně si kromě toho připsal cenné skalpy například Rafaela Nadala (2x), Felixe Auger-Aliassima, Nicka Kyrgiose nebo Andreye Rubleva.

Americké jedničce bude krýt záda další skvělý hráč Frances Tiafoe, finalista z Estorilu a Tokia. Také světová sedmnáctka Tiafoe preferuje rychlejší podmínky na kurtu, o čemž se mohli na US Open přesvědčit například i Nadal s Rublevem, kterým Američan nedal ve 4. kole, respektive čtvrtfinále šanci a v následném semifinále svedl pětisetovou, vyrovnanou bitvu se španělským super teenagerem a pozdějším vítězem newyorského turnaje Carlosem Alcarazem.

Celek USA doplňje velezkušený Jack Sock, který má sice to nejlepší ve dvouhře za sebou, nicméně v deblu je stále velmi kvalitní. Čtvrtým do party je potom pětadvacetiletý Tommy Paul, atkuálně na 33. místě žebříčku ATP. Jedná se o hráče, který může v případě potřeby téměř plnohodnotně zaskočit za Fritze, nebo Tiafoa. Vždyť si na něm letos vylámali zuby i takoví borci jako třeba Matteo Berrettini, Rafael Nadal, nebo dokonce Carlos Alcaraz.

Oficiální kanály Davis Cupu

Populární Davis Cup budou moci fanoušci sledovat samozřejmě také prostřednictvím sociálních sítích, na kterých se dozví horké novinky z jednotlivých reprezentačních táborů, poslední výsledky, či si budou moci přečíst rozhovory s hráči, nebo trenéry.

Davis Cup v televizi a live stream

Přímé přenosy finálové fáze Davis Cupu bude vysílat Česká televize prostřednictvím kanálu ČT Sport.

K dispozici budou tenisovým fandům také live streamy tuzemských sázkových kanceláří, které zprostředkovávají tyto živé přenosy jako doplňkovou službu svým zákazníkům k nabízeným kurzovým událostem.

Mohli by vás zajímat i další tenisové turnaje:
         
 

Turnaj mistryň

ATP Turnaj mistrů

Billy Jean King Cup