David Coulthard

David Coulthard je bývalý motorsportový závodník, který má na svém kontě takřka 250 startů ve Formuli 1. V roce 2001 se stal vicemistrem světa, což byl největší úspěch, kterého ve formulích dosáhl. Během své bohaté kariéry ve formulích si připsal celkem třináct vítězství. V současnosti působí jako televizní expert.

  • Tým: –
  • Stát: Skotko
  • Datum narození: 27. března 1971
  • Oficiální web: https://www.davidcoulthard.co.uk/
  • První Velká cena F1: VC Španělska 1995
  • Počet pódiových umístění F1: 62
  • Počet vítězství v F1: 13
  • Nejúspěšnější sezóna v F1: 2001 (2. místo)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

David Coulthard

David Coulthard je bývalý motorsportový závodník, který má na svém kontě takřka 250 startů ve Formuli 1. V roce 2001 se stal vicemistrem světa, což byl největší úspěch, kterého ve formulích dosáhl. Během své bohaté kariéry ve formulích si připsal celkem třináct vítězství. V současnosti působí jako televizní expert.

  • Tým: –
  • Stát: Skotko
  • Datum narození: 27. března 1971
  • Oficiální web: https://www.davidcoulthard.co.uk/
  • První Velká cena F1: VC Španělska 1995
  • Počet pódiových umístění F1: 62
  • Počet vítězství v F1: 13
  • Nejúspěšnější sezóna v F1: 2001 (2. místo)

 


Začátky Coulthardovy kariéry

Stejně jako mnoho dalších úspěšných pilotů formule pochází i Coulthard z rodiny závodníků. Jeho otec, Duncan Coulthard, se stal mistrem Skotska v motokárách a jeho dědeček se účastnil Rallye Monte Carlo.

David začal s motokárami ve dvanácti letech poté, co mu ji k narozeninám daroval otec a přihlásil ho na závod. Po ovládnutí několika lokálních sérií včetně skotského mistrovství v motokárách (třikrát v řadě 1983 – 1985), se začal zúčastňovat také závodů po celé Velké Británii. V roce 1985 zvítězil v šampionátu Cumbria Kart Racing Club.

Vstupní bonus u 22Bet

V roce 1989 přešel Coulthard z motokár na závody Formula Ford 1600 a za své výkony obdržel v roce 1990 ocenění McLaren/Autosport Young Driver of the Year, což mu umožnilo otestovat monopost McLarenu Formule 1.

Dalším posunem v jeho kariéře znamenal rok 1991, kdy podepsal smlouvu s týmem Paul Stewart Racing a začal závodit v britské sérii Formule 3. V šampionátu získal pět vítězství a v celkovém hodnocení skončil na druhém místě za Rubensem Barrichellem.

Pro sezónu 1992 se přesunul do seriálu International Formula 3000, kde však skončil až devátý. V následující sezóně své umístění vylepšil na třetí pozici.

Coulthard ve Formuli 1

V roce 1993 se Coulthard stal testovacím jezdcem velmi úspěšné stáje Williams a ve své roli vstoupil i do následující sezóny. V ní však došlo k tragické havárii Ayrtona Senny a Coulthard byl povolán místo něj. Díky svým výkonům si vysloužil místo v hlavním týmu i pro příští sezónu, a to i přes to, že se v několika závodech střídal s mistrem světa z roku 1992 Nigelem Mansellem.

Coulthardovi se v první sezóně podařilo pětkrát vyjet bodované místo a ve VC Portugalska skončil dokonce druhý, což bylo jeho první pódiové umístění v šampionátu. I přes to, že během své první sezóny absolvoval pouze polovinu závodů, skončil nakonec na velmi slušném 8. místě.

David Coulthard a Damon Hill v sezóně 1994

David Coulthard (vpravo) a Damon Hill v sezóně 1994 (zdroj: pinterest.com)

V následující sezóně střídal pódiová umístění s nedojetými závody (ze 17 závodů jich 8 nedokončil). V Portugalsku, kde před rokem zaznamenal své první pódium, se mu podařilo poprvé v kariéře vyhrát Velkou cenu. Sezónu 1995 zakončil na vynikajícím třetím místě.

Nejúspěšnější období kariéry u McLarenu (1996 – 2004)

Před sezónou 1996 se Coulthard stal partnerem zkušeného finského závodníka Miky Häkkinena u stáje McLaren. První sezóna mu ale vůbec nevyšla. Hned sedmkrát závod nedokončil a vybojoval pouhá dvě pódiová umístění, což ve výsledku stačilo jenom na sedmé místo.

V McLarenu ale nad Coulthardem nezlomili hůl a dali mu šanci i v následujících sezónách a vyplatilo se. Coulthard se sice nikdy nestal mistrem světa, ale na léta u McLarenu musí vzpomínat v dobrém, protože hned třikrát skončil v šampionátu na třetím místě (1997, 1998 a 2000) a jednou dokonce na druhém (2001).

V barvách britského týmu zaznamenal dvanáct vítězných Velkých cen (nejúspěšnější z tohoto pohledu byla sezóna 2000, kdy triumfoval celkem třikrát) a v roce 1998 se se svým kolegou Häkkinenem stali mistry světa v poháru konstruktérů.

David Coulthard a Mika Häkkinen

David Coulthard s Mikou Häkkinenem (zdroj: planetf1.com)

V posledních letech u McLarenu začala jít Coulthardova výkonnost značně dolů. Po konci kariéry Miky Häkkinena se od ročníku 2002 stal jeho kolegou další Fin Kimi Räikkönen a ten ho začal postupně převyšovat.

Coulthardovo působení u McLarenu skončilo po sezóně 2004, v níž se mu nepodařilo dosáhnout ani jednoho pódiového umístění a v hodnocení šampionátu zaznamenal až desáté místo, jeho nejhorší výsledek od vstupu do Formule 1.

Čtyři roky u nováčka Red Bullu (2005 – 2008)

Po sezóně 2004 byla Coulthardovi nabídnuta role testovacího jezdce u Ferrari, kterou ale odmítl a kývl na nabídku nově vzniklé stáje Red Bull, která koupila tým Jaguar.

Sledujte závody Formule 1 živě

Nejlepší sezónu z pohledu umístění v šampionátu prožil během čtyřletého působení u Red Bullu v roce 2007, kdy skončil ne celkovém desátém místě. Následující sezóna byla Coulthardova poslední.

Osobní život

David se narodil 27. března 1971 jako jedno ze tří dětí skotskému autodopravci Duncanu Coulthardovi a jeho ženě Elizabeth Joyce. Vášeň k motorsportu měl odjakživa v krvi. Jeho dětskými vzory byli formuloví šampióni Jim Clark, Nigel Mansell a Alain Prost.

V Coulthardově rodné vesnici Twynholm mu bylo věnováno muzeum, které před smrtí provozovala závodníkova sestra. Sám Coulthard dlouhodobě žije v Monaku.

Ze vztahu s bývalou zpravodajkou Formule 1 Karen Minier má syna Daytona Miniera Coultharda.

V současnosti působí Coulthard jako televizní expert. Působí také jako ambasador značek Mercedes, Red Bull, Heineken, Hugo Boss a několika dalších.

V roce 2010 byl jmenován členem Řádu britského impéria za zásluhy o motoristický sport.

David Coulthard na soicálních sítích

Coulthard je také aktivní na sociálních sítích, na nichž má statisíce příznivců. Sledovat ho můžete především na instagramu, facebooku a twitteru.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Alain Prost

Mika Häkkinen

Rubens Barrichello

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.davidcoulthard.co.uk/
  2. https://www.redbull.com/int-en/athlete/david-coulthard
  3. https://www.osobnosti.cz/david-coulthard.php
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/David_Coulthard
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/David_Coulthard