Chcete bankovku s Jágrem? K prodeji bude na jaře


Grafickou podobu bankovky s legendární ''68'' Jaromírem Jágrem vytvořila malířka a spoluautorka bankovky Eva Hašková. Návrh bankovky byl předveden v Síni slávy českého hokeje, kde Jágr vystoupil před novináři. Bankovka s podobiznou Jaromíra Jágra by se měla podle Stanislava Olmra ze společnosti České dukáty tisknout v květnu a prodávat se bude do poloviny června.

Jágr by přidal tři nuly

Možná trochu překvapivě nebude mít bankovka hodnotu 68, ale bude na ní číslo 50. Jaromír Jágr totiž oslavil 15. února své jubilejní 50. narozeniny. Číslo na bankovce je provedeno v barvách národní trikolóry a na zadní straně bankovky bude lev, české vlajky a Staroměstské náměstí. Sám Jágr ohledně čísla zavtipkoval: „K bankovce bych udělal ještě tři nuly.“ Zároveň už vážně dodal, že si vlastní bankovky velmi váží: „Jsem nesmírně šťastný a je mi velkou ctí být součástí tohoto nápadu. Je to jedna z věcí, která po mně zbyde. Sběratelských kartiček, známek a mincí je hodně, ale bankovku má pomalu jen Václav Havel a teď i já. Je mi obrovskou ctí být součástí této malé skupiny.“ 

Český hokejista se tak ocitne ve vybrané společnosti například Karla IV., Václava Havla, nebo Milady Horákové. Mezi sportovci jde o naprostou raritu a jen to poukazuje na Jágrovu výjimečnost a oblíbenost mezi lidmi. Fotografie na bankovce pochází z doby, kdy hrál Jágr za Floridu Panthers a kladenský patriot si svoji podobiznu pochvaluje: „Vypadám na ní daleko lépe než teď.

zdroj: hokej.cz

Do prodeje půjde deset tisíc kusů

Autorka Eva Hašková si nejdříve nebyla úplně jistá, jestli se ujme realizace Jágrovy bankovky. Ale protože pochází stejně jako Jágr z Kladna, rozhodla se, že do návrhu nakonec půjde: „Ze začátku jsem trochu váhala, jestli do kresby jít, protože šlo o první pamětní list pro člověka v plné síle a plného energie. Ale protože je ten člověk Kladeňák jako já, musela jsem to udělat.“ Bankovní rytec Martin Srb popsal jaké práce budou ještě na bankovce potřeba udělat, než se dostane do prodeje: „Kresbu od Evy musím převést do grafické podoby, především se jedná o portrét, který bude vyryt do oceli hlubotiskem. Velký lev a Staroměstské náměstí bude dokresleno podle návrhu paní Haškové.“ Zároveň dodal, že bankovka bude obsahovat i ochranné ceninové prvky, stejně jako tomu je u klasických bankovek.

K prodeji bude deset tisíc bankovek ve čtyřech sériích po 2 500 kusech a zájemci za ní zaplatí dva a půl tisíce korun. „V květnu budeme tisknout, následně do půlky června distribuovat,“ říká Stanislav Olmr ze společnosti České dukáty.