Charles Leclerc

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Charles Leclerc


Dnes jej fanoušci Formule 1 vnímají jako jednoho z největších adeptů na titul a hlavního konkurenta Maxe Verstappena, úřadujícího mistra světa. K tomu, aby se Charles Leclerc do této pozice dostal však musel urazit dlouhou cestu. A minimálně stejně dlouhá cesta monackého pilota ještě čeká, vždyť je mu stále pouhých čtyřiadvacet let.

            
  • Tým: Ferrari
  • Stát: Monako
  • Datum narození: 16. října 1997
  • Oficiální web: https://www.charlesleclerc.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2018
  • Počet pódiových umístění F1 (k 31.5. 2022): 17
  • Počet vítězství v F1 (k 31.5. 2022): 4
  • Nejlepší sezóna v F1: 2019 (4. místo)

 

Začátek kariéry a motokáry

Jak tomu bývá u většiny jezdců, kteří se později proslaví svými výkony ve Formuli 1, i Charles Leclerc začínal svou kariéru v motokárách. V letech 2005, 2006 a 2008 získal titul motokárového šampiona ve francouzském Provence-Alpes-Côte d'Azur. O tom, jak blízký vztah k motosportu Leclerc již od dětství měl, značí i to, že prvního titulu dosáhl ve věku osmi let. Započala tak cesta, na níž se brousil budoucí diamant závodů F1. Ale to předbíháme.

V roce 2010 se svými výkony monacký pilot natolik zviditelnil, že povýšil do kategorie KF3, kde stejně jako o úroveň níže podával vynikající výkony a vyhrál několik závodů. Velký talent a potenciál v něm již tehdy rozpoznal Nicolas Todt, proslulý manažer, který měl dříve na starosti například i Felipeho Massu nebo Pastora Maldonada. I díky Todtovi se v roce 2012 Leclerc posunul do KF2, kde získal pozici v prestižním týmu ART Grand Prix. V této kategorii poté Monačan vydržel následující dva roky, kdy si vyzkoušel své schopnosti i proti několika jezdcům, se kterými se o pár let později sešel v seriálu Formule 1. Jeho talent byl nepopiratelný a čekalo se jen na vhodnou chvíli, kdy bude moci Leclerc přesednout do závodních monopostů.

První zkušenosti s formulemi

Došlo k tomu v roce 2014. Krátce poté, co nejen fanoušky motorsportu zasáhla tragická smrt Julese Bianchiho, kmotra Charlese Leclerca. Rodák z Monte Carla si závodní monopost poprvé osahal v sérii Formule Renault 2.0 Alps. Obavy, že by Leclerc nemusel zvládnout přesun do vyšší kategorie z motokár se hned v úvodním roce ukázaly jako zbytečné. Monačan v týmu Fortec Motorsport stanul hned sedmkrát na stupních vítězů a v Moze si dokonce připsal dvojité vítězství. Ačkoli v šampionátu nakonec skončil druhý, mezi nováčky si vedl nejlépe.

Hned následující rok již Leclerc přesedlal do Kategorie Formule 3. I zde se mu dařilo. Hned během prvního závodního víkendu v Silverstone získal pole position a konstantními výkony během celého ročníku si zajistil konečné čtvrté místa v šampionátu. V tomto výčtu pak vyčnívají především triumfy v Hockenheimu a ve Spa. Mezi nováčky Formule 3 se pak Leclerc usadil již od prvního závodu na prvním místě, kde zůstal až do konce sezony.

Triumf ve Formuli 2 a otevření cesty do F1

Dost možná zlomovou sezonu kariéry prožil Leclerc v roce 2017. Tehdy jako nováček nastoupil do kategorie Formule 2, tedy pouze o stupeň níže než nejprestižnější F1. O tom, jak skvěle si během sezony monacký pilot povede nebylo pochyb již od prvního závodu v Bahrajnu. Tam Leclerc zakončil kvalifikaci svojí premiérovou pole position ve Formuli 2 a v sobotním závodě dojel na třetím místě. Nedělní závod pak vyhrál i přesto, že po zastávce v boxech byl v jednu chvíli až na čtrnácté pozici. Po dalším triumfu v Katalánsku se mu však nevydařil domácí závod, kde musel v sobotním testu odstoupit pro technické problémy a v neděli závod po kolizi se soupeřem nedokončil.

Zdroj: formulascout.com

Do sedla se však vrátil hned během závodního víkendu v Ázerbájdžánu, kde v kvalifikaci získal čtvrté pole position v řadě a dominoval i v závodě. Stalo se tak pouhé tři dny poté, co monackému pilotovi zemřel jeho otec a mentor Hervé. Vrcholem celé sezony se pak stal závod v Jerezu, do kterého vyrážel Leclerc s velkým náskokem na druhého muže šampionátu Rowlanda. Poté, co rodák z Monte Carla ovládl kvalifikaci, v sezoně již poosmé, si během sobotního závodu vytvořil solidní náskok, který mu však smazal výjezd safety caru těsně před koncem. Leclerc pak musel čelit útokům druhého muže v pořadí na sjetých pneumatikách. Dramatický závod nakonec vyhrál o 0,2 vteřiny a stal se tak hned v premiérové sezoně Formule 2 šampionem. Totéž se před ním povedlo jen Nico Hülkenbergovi a budoucím mistrům světa Formule 1 Lewisu Hamiltonovi a Nico Rosbergovi. Cesta mezi elitu tak byla nyní otevřená.

Charles Leclerc jako pilot Formule 1

Po největším úspěchu v kariéře bylo v prosinci 2017 oznámeno, že následující ročník přesedlá Charles Leclerc do monopostu týmu Sauber F1. Po více než dvaceti letech tedy opět v nejvyšší kategorii kroužil pilot z Monaka. Když pak Leclerc na oblíbeném okruhu v Ázerbájdžánu získal první body za šesté místo, stal se teprve druhým Monačanem, který v F1 dosáhl na bodový zisk, tím prvním byl před téměř sedmdesáti lety Louis Chiron.

Ačkoli se Leclercovi nedařilo tak jako o rok dříve ve Formuli 2, což bylo způsobeno především tím, že tým Sauber patřil mezi nejslabší ve startovním poli, dosáhl Monačan na několik zajímavých výsledků. Především závěr sezony se mu vyvedl, když skončil na sedmém místě v posledních třech závodech v Mexiku, Brazílii a Abu Zabí. Bylo jasné, že svými výkony již tým Sauber přerostl v první sezoně a jako po potenciální budoucí jedničce týmu po něm sáhl slavný italský tým Ferrari, kam se Leclerc stěhoval v roce 2019.

Zdroj: vbetnews.com

Právě v italské stáji pak Leclerc v roce 2019 dosáhl na první vítězství ve Formuli 1. Nejprve opanoval závod v Belgii a poté následující víkend kraloval i v Itálii. Až do sezony 2022 to bylo však naposledy, kdy Monačan vyhrál některý závod. Po technické a konstrukční stránce totiž italskou stáj jednoznačně porážela konkurence v podobě Red Bullu a Mercedesu. V sezoně 2022 se však Ferrari vrátilo mezi elitu a Charles Leclerc je se svým monopostem opět jedním z hlavním favoritů prakticky v každém závodě.

Sledujte závody Formule 1 živě

Osobní život Charlese Leclerca

Charles Leclerc se narodil 16. října 1997 v Monte Carlu. Byť to na první pohled nemusí tak vypadat, Leclerc vyrůstal ve skromných poměrech, a to i navzdory tomu, že vyrůstal v jedné z nejhonostnějších čtvrtí na světě. Vyrůstal tam spolu se svými bratry Arthurem a starším Lorenzem. Monacký pilot je velmi tiché povahy a dbá na své soukromí, což znamená, že zajímavosti z jeho osobního života vyplují na povrch jen zřídka.

Zdroj: thesportsrush.com

Z osobního života monackého pilota jsme již také zmiňovali dvě tragické události. Tou první byla smrt kmotra Julese Bianchiho a také skon Leclercova otce Harvého. Po svém prvním vítězství ve Formuli 1 v Belgii pak Leclerc přišel také o svou dlouholetou přítelkyni Italku Giade Gianniovou. ,,Přišel“ je nejspíše trochu přehnané. Se ženou, se kterou Leclerc byl od roku 2015, se rozešel kvůli tomu, že se chtěl soustředit pouze na svou kariéru, což později potvrdila i samotná Gianniová. Nyní již Leclerc randí s autorkou několika knih Charlotte Sineovou.

Charles Leclerc na sociálních sítích

Merch Charlese Leclerca

Na webových stránkách stáje Ferrari lze sehnat nejrůznější reklamní materiály monackého jezdce. Fanoušci si zde mohou vybrat z pestré nabídky od triček, přes mikiny, hrníčků až po deštník, či cestovní polštář s Leclercovým jménem. Merch monackého závodníka Charlese Leclerca najdete na webových stránkách jeho týmu či přímo na stránkách samotného závodníka https://www.charlesleclerc.com/.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Max Verstappen

Felipe Massa

Jules Bianchi

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.charlesleclerc.com/
  2. https://www.formula1.com/en/drivers/charles-leclerc.html
  3. https://www.idnes.cz/wiki/sport/charles-leclerc.K465692
  4. https://f1sport.auto.cz/charles-leclerc
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Leclerc
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Leclerc