Čeští florbalisté získali na MS bronz!

Roman Mráz

Roman Mráz

Čeští florbalisté získali na MS bronz!


Český mužský florbal se dočkal na mistrovství světa v Helsinkách po sedmi letech opět medaile. V zápase o třetí místo porazili čeští reprezentanti výběr Švýcarska 4:3 v prodloužení. Je to čtvrtá česká medaile v historii šampionátů.

 

Odveta za porážku v základní skupině

Český tým čekal na MS ve florbale v boji o třetí místo starý známý soupeř ze skupiny - Švýcarsko. Ani jeden z týmů nevyzrál v semifinále na svého skandinávského protivníka. Češi podlehli po boji Finům a Švýcaři nestačili na Švédy. A nutno dodat, že bylo Švýcarům co oplácet. Čeští florbalisté s nimi hráli již utkání ve skupině, které prohráli 2:4

zdroj: sport.ceskatelevize.cz

Bronzový obrat dokonal Langer

Zápas o bronz začal pro české barvy dobře, když se v 13. minutě trefil Rýpar. Švýcarsko se však nevzdalo a třemi brankami otočilo stav na 1:3 ve třetí třetině. Český reprezentant Langer k tomu dodal: „Věřil jsem tomu, že se nám povede obrat. Tenhle tým si to maximálně zasloužil, a museli jsme vyhrát. Zvedli jsme se po druhé třetině, která se nám nepovedla, a poté, co se v šatně dělo, jsme byli přesvědčeni, že si pro medaili dojdeme.“  Díky brance Havlase ze 47. minuty se podařilo českému výběru snížit na 2:3 a nakonec v 59. minutě při powerplay i vyrovnat gólem Beneše. V prodloužení začali čeští florbalisté postupně přebírat aktivitu a byli za to odměněni gólem Langera, který rozhodl o bronzové tečce na mistrovství.

Sestřih utkání Česko-Švýcarsko:

Duel o zlato v režii Švédů

O vítězství na mistrovství světa se již tradičně rozhodovalo mezi Švédskem a Finskem. Tyto týmy na sebe narazily ve finále MS už poosmé v řadě. Švédský reprezentační výběr nakonec dokázal porazit v napínavém střetnutí domácí Finy 6:4 a získal zlaté medaile. Finále mužského MS rozhodoval poprvé v historii ženský rozhodcovský pár Sandra Zurbuchenová a Corina Wehingerová.

Přehled bojů o umístění na MS v Helsinkách:

Finále:

Finsko - Švédsko 4:6 (2:0, 0:3, 2:3)
Branky a nahrávky:
2. J. Kainulainen (Stenfors), 10. Salin (S. Johansson), 51. J. Kainulainen (Kivilehto), 53. J. Kainulainen (Leikkanen) - 25. Enström (Backby), 28. K. Nilsson, 35. Nordgren (Haglund), 51. Sjögren (Nilsberth), 59. T. Gustafsson (Ahrén), 60. Ahrén (Edling). 

O 3. místo:
Česko - Švýcarsko 4:3 v prodl. (1:1, 0:1, 2:1 - 1:0)
Branky a nahrávky
: 13. Rýpar (Marek Beneš), 47. Havlas (Němeček), 59. Marek Beneš (Ondrušek), 65. Langer (Marek Beneš) - 17. Camenisch (Bischofberger), 33. vlastní Besta, 42. Bürki (Schiess). Rozhodčí: Söderman, Boström (oba Švéd.). Vyloučení: 1:0. Bez využitíDiváci: 10.065.

Sestavy:
Česko: Bauer - Němeček, Vítovec, Gruber, Besta, Punčochář, Kisugite - Rýpar, Langer, Marek Beneš - Ondrušek, Šindler, Delong - Hemerka, F. Forman, Havlas - D. Šimek. Trenér: Petri Kettunen.
Švýcarsko: P. Meier - Bischofberger, Camenisch, Bürki, Conrad, Graf, Heller - Zaugg, Mendelin, Ch. Meier - Maurer, Hutzli, Schiess - Laely, Riedi, Braillard. Trenér. David Jansson.

O 5. místo:
Lotyšsko - Norsko 4:2 (0:0, 3:0, 1:2)
Branky: 
23. Jurševskis, 34. Kovalevskis, 35. Kruminš, 59. Trekše - 52. Olesen, 53. Lindqvist.

O 7. místo:
Slovensko - Estonsko 8:7 v prodl. (3:1, 3:3, 1:3 - 1:0)
Branky: 
14. a 28. Kvasnica, 7. Gál, 19. Pažák, 32. Cvacho, 40. L. Ujhelyi, 43. Grich, 62. Dudovič - 12., 55. a 57. Kasenurm, 23. a 52. Dahlberg, 21. Kareliusson, 27. Okruzko.