Českou hokejovou reprezentaci převezme Kari Jalonen


Na čtvrtečním online zasedání se zástupci českého hokejového svazu shodli na jmenování nového reprezentačního trenéra. Bude jím Fin Kari Jalonen. Ten podepsal u českého nároďáku smlouvu na tři roky. Pakliže bude kontrakt dodržen v celé jeho délce, povede Jalonen české hokejisty i na domácím MS v roce 2024. Pomáhat mu budou asistenti Libor Zábranský a Martin Erat.

Čtyři tituly z finské ligy i stříbro na MS

Po odvolání Filipa Pešána bylo ve hře o trenéra hokejové reprezentace několik jmen. Mezi kandidáty byl například Miloslav Hořava, nebo Václav Varaďa, který měl úspěchy v poslední době s mládežnickou reprezentací. Šéf českého hokeje Tomáš Král se již dříve nechal slyšet, že by trenéra hledal spíše v zahraničí. Na jeho přání tak nakonec došlo.

Finský trenér Kari Jalonen je bezesporu zkušeným koučem, který má za sebou bohatou trenérskou kariéru lemovanou mnohými úspěchy. Coby hlavní trenér se stal čtyřikrát vítězem finské hokejové ligy, dvakrát dovedl k titulu také švýcarský Bern. Působil i několik let v ruské KHL, kde vedl mimo jiné český klub Lev Praha, nebo Nižnyj Novgorod.

Nedvěd a Jalonen

zdroj: hokejka.tv

Na květnovém MS chce zlato

Trénování českého národního týmu nebude první reprezentační zkušeností pro Jalonena. V letech 2014-16 si už vyzkoušel finské národní kormidlo. S finským výběrem v roce 2016 pak získal stříbrné medaile na MS v Rusku. 

Nejvyšší ambice má na blížícím se MS v Helsinkách finský trenér i s českou reprezentací. Podle něj má český tým dobré základy založené na dobrém bruslení a kvalitní práci s kotoučem, na nichž dále hodlá stavět.

Nejsem kouzelník a nemůžu nic slibovat, ale možné je všechno a jediný cíl, který mám, je získat zlato.“

Asistenty Jalonena budou Zábranský a Erat

zdroj: hc-kometa.cz                                 Asistenty finského kouče budou Libor Zábranský a Martin Erat                  

K dispozici bude mít české asistenty

Jednou z podmínek výkonného výboru při zvolení zahraničního trenéra bylo, aby jeho asistenty byli čeští trenéři. Jalonen tak bude mít po ruce Libora Zábranského s Martinem Eratem. Právě majitel hokejové Komety Brno byl prvním, kdo oslovil finského trenéra.

Podle generálního manažera českého nároďáku Petra Nedvěda byl Kari Jalonen spokojený s výběrem svých asistentů.

S Karim jsem se o jménech asistentů bavil, zatím neměl čas s Martinem a Liborem příliš mluvit, ale je za ně rád. Potěšilo ho, že do toho jdou.“