Česko - Ukrajina (8. září, 20:45) - na co vsadit?

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Česko - Ukrajina (8. září, 20:45) - na co vsadit?


Souboj dvou čtvrtfinalistů nedávno skončeného Eura bude dnes večer k vidění v Plzni ve Štruncových sadech. Český reprezentační tým zde přivítá v přátelském utkání Ukrajinu. Ani jeden z týmů nebude kompletní. Jaroslav Šilhavý postrádá téměř dvacet hráčů z širšího reprezentačního kádru a jeho protějšek Oleksandr Petrakov, který po Euru vystřídal legendárního Andreje Ševčenka, dal po kvalifikačních kláních volno sedmi svěřencům.

Přátelské utkání: Česko - Ukrajina

Ani jednomu z týmů nevyšlo kvalifikační dvojutkání úplně podle představ. Češi splnili povinnost a získali tři body za výhru nad Bělorusy, ale výhra 1:0 a předvedený výkon měly do ideálu daleko. V Belgii jsme nepředvedli vůbec nic a zaslouženě jsme prohráli 0:3 a takřka definitivně tak ztratili šanci na první místo, které zaručuje přímý postup na šampionát. Navíc jsme již po půl minutě hry přišli o zraněného Vaclíka.

Ukrajinci sice zvládli po remíze 1:1 obrat Francii o body i podruhé, ovšem podruhé také ztratili s Kazachstánem, s nímž pouze remizovali 2:2. Po pěti kvalifikačních zápasech tak mají na svém kontě pět bodů za pět remíz.

Oba celky se utkaly před třemi lety ve skupině nově vzniklé Ligy národů a v obou utkáních byl úspěšnější tým z východu Evropy. V prvním utkání v Uherském Hradišti zvítězil 2:1 díky gólu Oleksandra Zinchenka v nastavení a v odvetném utkání bral tři body za výhru 1:0.

V utkání určitě neuvidíme nejsilnější výběry, které mohou trenéři nasadit. V už tak okleštěné sestavě českého výběru plánuje trenérský štáb udělat nějaké změny a ulevit vytěžovaným hráčům. "V našem zájmu je, abychom nechali hrát nějaké kluky, které můžeme vidět v utkání. K nějakým změnám asi dojde, ale pořád to musí být smysluplné utkání z hlediska reprezentace. V tom duchu to chceme odehrát," řekl asistent trenéra Jiří Chytrý. 

V hostujícím výběru bude chybět sedm reprezentantů, kteří dostali volno po remízovém utkání s Francií. "Pustili jsme některé hráče, protože na nich byla vidět velká únava. Jako trenér jsem jim dal možnost odpočinout si, pobýt s rodinami. Nemělo cenu je dál trápit. Přesto chceme zítra vyhrát. Vítězství je velmi důležité, protože jsme teď několikrát jen remizovali. V říjnu nás čeká stěžejní zápas ve Finsku a je důležité se na něj psychicky naladit vítězstvím," řekl trenér Petrakov na on-line tiskové konferenci. 

Vzhledem k tomu, že jde "pouze" o přátelské utkání, v němž se budou chtít trenérům ukázat hráči z lavičky a výsledek není zase až tak důležitý, se nám líbí sázka na to, že oba týmy dají gól v kurzu přes 2.

OBA TÝMY DAJÍ GÓL