České kluby v evropských pohárech končí a počítají letošní zisky

Luboš Řepa

Luboš Řepa

České kluby v evropských pohárech končí a počítají letošní zisky


Čtvrteční vyřazení slavistických fotbalistů ve čtvrtfinále Konferenční ligy znamená, že v evropských pohárech již není žádný český zástupce. To je ideální chvíle pro vyčíslení zisků českých klubů na mezinárodní scéně. Nejlépe je na tom pražská Sparta, hned v závěsu pak sešívaní. Na velmi solidní sumu si však přišel i Jablonec.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

Sparta Praha

Pražská Sparta těžila, co do výnosnosti v evropských pohárech, především z toho, že se probojovala do základní skupiny Evropské ligy. Již samotná účast ve skupině znamenala zisk téměř 100 milionů korun. Byť si postup do jarní části druhé nejprestižnější evropské soutěže nevybojovala, třetím místem si zajistila alespoň postup do vyřazovacích bojů v Konferenční lize. Tam však selhala hned s prvním soupeřem z Partizanu Bělehrad. I tak se však pro ně jednalo o úspěšnou sezonu v pohárech, o čemž svědčí i tučná suma, které připlula do klubové kasy.

Celkový zisk v evropských pohárech: 195 milionů korun

Slavia Praha

Sešívaní se sice dostali ze všech klubů nejdále a vypadli až jako poslední, přesto však v ziskovosti na své rivaly ze Sparty ztratili, byť minimálně. Hlavní důvod bychom nalezli při pohledu o několik měsíců zpět. Na začátku sezony totiž Slavia měla zabojovat o základní skupinu Ligy mistrů. Tento cíl však nevyšel, když Pražané ztroskotali hned na prvním soupeři v předkole milionářské soutěže. Podobný osud je čekal také v Evropské lize a tak na českého šampiona zbyla pouze třetí soutěž v pořadí, Konferenční liga. Tam se Slavia probojovala ze skupiny a následně vyřadila nebezpečné Fenerbachce i nevyzpytatelný Linec. Až ve čtvrtfinále jim vystavil stopku Feyenoord. Byť se konečná suma může zdát hezká, slávisté jsou z posledních let zvyklí na větší příjmy do klubové kasy. Více než dvojnásobek letošních příjmů si Slavia vydělala pouze na podzim roku 2019, když bojovala v Lize mistrů.

Celkový zisk v evropských pohárech: 190 milionů korun

Jablonec

Jablonečtí fotbalisté se až do poslední chvíle prali o postup ze skupiny Konferenční ligy, na kvalifikaci do jarních bojů však nakonec nedosáhli. I přesto jsou však jejich finanční zisky za výkony v Evropě velmi pěkné. Navíc je třeba dodat, že Jablonec zároveň značně přispěl k českému koeficientu, podle kterého se pro příští sezony nasazují týmy do evropských pohárů.

Celkový zisk v evropských pohárech: 113 milionů korun

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Viktoria Plzeň

Jednoznačným zklamáním skončilo působení plzeňské Viktorky v letošní sezoně evropských pohárů. Plzeň měla sice skvěle nakročeno do základní skupiny Konferenční ligy, což by samo o sobě znamenalo bonus přes 70 milionů korun, bohužel však duel s CSKA Sofií nezvládla a z pohárů se odebrala velmi brzo. Na zisku je pak tento debakl znatelný.

Celkový zisk v evropských pohárech: 19,5 milionů korun

Slovácko

Posledním českým zástupcem v evropských pohárech pro tento rok bylo Slovácko. To si vydělalo suverénně nejméně, jelikož padlo již ve druhém předkole Konferenční ligy. Zklamání to musí být pro Slovácko především v kontextu toho, kolik snahy a energie vynaložili v předchozí sezoně pro to, aby si v evropských soutěžích vůbec zahráli.

Celkový zisk v evropských pohárech: 9,1 milionů korun

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !