Brazilští fotbalisté evakuováni z Kyjeva


Z ukrajinského Kyjeva bylo evakuováno čtrnáct brazilských fotbalistů, kteří působí v klubech Dynamo Kyjev a Šachťar Doněck. Vlakem se vydali na několikahodinovou cestu napříč Ukrajinou, přes hranice až do sousedního Rumunska, odkud odletěli do své vlasti v Brazílii.

Před válkou se ukrývali v bunkru pod hotelem

Kvůli ruskému ozbrojenému vpádu je momentálně ukrajinská fotbalová liga přerušena na neurčito. V tamních klubech působí už několik let poměrně početná skupina brazilských fotbalistů, kteří hrají i v nejsilnějších mužstvech jako je Dynamo Kyjev, či Šachťar Doněck. Hned čtrnáct z nich se rozhodlo v minulých dnech raději Ukrajinu opustit a vydali se vlakem z Kyjeva na cestu domů.

Padesátičlenná skupina čítající fotbalisty i jejich rodinné příslušníky, se ukrývala nejdříve v bunkru pod luxusním hotelem v Kyjevě. Odtud se vydala na šestnáctihodinovou vlakovou anabázi do ukrajinského pohraničního města Černivci, ležící jen pár kilometrů od hranice s Rumunskem. Poté, co se skupina dostala do hlavního rumunského města Bukurešti, odletěla letadlem do Brazílie.

                                                  Původem brazilský hráč Moraes reprezentuje Ukrajinu                        zdroj: romapress.net

S evakuací pomohl i předseda UEFA

Kyjevský úprk okomentoval na sociální síti Instagram útočník Šachťaru Doněck David Neres, který do ukrajinského celku přišel 11. ledna letošního roku z Ajaxu Amsterdam.

"Díkybohu jsme v pořádku se svými rodinami. Až všechno skončí, vyřešíme svou (fotbalovou) situaci. Ta teď ale není důležitá, protože čelíme válce, které jsme byli svědky."

K evakuaci brazilských hráčů se vyjádřil také Šachťar Doněck, za který nastupuje hned dvanáct ze čtrnácti zmíněných fotbalistů.

"Evakuaci hráčů bylo možná uskutečnit díky osobní pomoci předsedy UEFA Alexandra Čeferina, předsedy Ukrajinské fotbalové asociace Andrije Pavelka a předsedy Moldavské fotbalové asociace Leonida Olejničenka. Děkujeme všem zúčastněným za pomoc."

Neresův klubový spoluhráč Júnior Moraes pocházející z Brazílie, ale poslední tři roky reprezentující Ukrajinu, věnoval této zemi částku 50 tisíc euro. Zem sužovanou v posledních dnech ruským ozbrojeným vpádem opustil již dříve také italský trenér Šachťaru Roberto de Zerbi