Billie Jean King Cup

Roman Mráz

Roman Mráz

Billie Jean King Cup


V pondělí 7. listopadu odstartuje 59. ročník prestižní ženské tenisové soutěže Billie Jean King Cup, dříve známé pod jménem Laver Cup. Poprvé v historii bude hostit tuto každoročně pořádanou tenisovou akci Emirates Arena ve skotském městě Glasgow. Finálového programu se zúčastní celkem dvanáct tenisových reprezentací, mezi nimiž nebudou chybět ani letos české tenistky. Ruské obhájkyně titulu se Billie Jean King Cupu nezúčastní kvůli ruské agresi na Ukrajině.

  • Datum: 8.–13. listopadu 2022
  • Místo konání: Emirates Arena – Glasgow, Skotsko
  • Povrch: Tvrdý povrch v hale
  • Účastníci: Austrálie, Belgie, Slovensko, Švýcarsko, Česko, Kazachstán, Polsko, Itálie, Španělsko, Kanada, USA, Velká Británie
  • Největší favorité: USA, Česko
  • Nominace českého výběru: Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková
  • Oficiální web: www.billiejeankingcup.com/en/home.aspx
  • Prize money: 7 995 000 $
  • Sázkové příležitosti: Kromě klasických sázek na vítězky zápasů, či celkovou šampionku, bude k dispozici i spoustu dalších kurzových nabídek, jako například umístění ve skupině, počet vítězství, nebo uhraných setů. Samozřejmostí pak jsou live sázky na právě probíhající duely.
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na Billie Jean King Cup najdete u všech sázkových kancelářích
Emirates Arena Glasgow

                                                                                                                                                                                                                                         zdroj: glasgowlife.org.uk

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje  

Minulost ženského tenisového turnaje Billie Jean King Cup sahá až do roku 1963, kdy byla tato týmová soutěž založena ku příležitosti 50. výročí vzniku Mezinárodní tenisové federace. Populární turnaj nesl až do roku 1995 název Federation Cup, do tohoto roku se soutěž zároveň konala většinou v neutrálním prostředí. Poté se týmy utkávaly systémem doma–venku.

Od zmiňovaného roku 1995 mohli tenisovou týmovou soutěž žen znát fanoušci bílého sportu pod názvem Fed Cup. Tento název se udržel až do roku 2020, kdy se došlo k přejmenování na nynější Billie Jean King Cup

Turnaj je tak v současnosti pojmenován podle legendy bílého sportu, americké mnohonásobné grandslamové vítězky–Billie Jean King, která mimochodem také stála za zrodem Ženské tenisové asociace a která byla zároveň vždy velkou zastánkyní rovnosti pohlaví a sociální spravedlnosti.

Téměř šedesátiletá historie Billie Jean King Cupu doposud poznala pouze tři vítězky poháru, kterým se povedlo vyhrát trofej jak z pozice hráčky, tak i později jako trenérky. Jsou jimi Margaret Court, Chris Evert a také již zmiňovaná Billie Jean King.

Jeden z rekordů soutěže má na svědomí také Česká republika, konkrétně pak trenér Petr Pála, kterému se jako prvnímu kouči podařilo vyhrát Billie Jean King Cup v pěti případech.

České tenistky s vítěznou trofejí

                                                                              Přidají české tenistky letos do sbírky další triumf?                                 zdroj: irozhlas.cz

O velké popularitě Billie Jean King Cupu hovoří vysoká účast reprezentací napříč světem. Například v roce 2000 se do ženské týmové soutěže přihlásilo 100 zemí z celého světa.

Mužskou obdobou Billie Jean King Cupu je týmová soutěž nazvaná Davis Cup. V jednom kalendářním roce se obě soutěže podařilo doposud vyhrát pouze Spojeným státům, Austrálii, Česku a Rusku. Jedinému Česku se však v roce 2012 povedl dokonce vítězný triptych, když přidalo také triumf z lednového Hopmanova poháru.

Informace, formát a program turnaje

Do finálové fáze Billie Jean King Cupu postoupilo sedm vítězných týmů z dubnové kvalifikace, ve které se utkalo celkem čtrnáct celků, jenž byly proti sobě nalosovány do dvojic. Poražené reprezentace pak čeká listopadová baráž.

Tuto sedmičku měli doplnit dva finalisté z roku 2021, kterými byly výběry Ruska a Švýcarska. Ruská reprezentace společně s běloruskou však byla po vypuknutí válečných operací na Ukrajině z turnaje vyloučena a místo finalistek zabrala reprezentace Austrálie, která skončila v posledním ročníku jakožto nejvýše umístěný semifinalista.

Dalšími zúčastněnými reprezentacemi jsou dva týmy, které obdržely do turnaje divokou kartu a těmi jsou celky Slovenska a Belgie. Poslední místo obsadila pořadatelská země Velká Británie.

Formát

Všech dvanáct národních výběrů je rozlosováno do čtyř skupin po třech týmech, přičemž se v těchto skupinách mezi sebou utkají všechny tři týmy.

Hraje se na dva vítězné body, na programu jsou tedy dvě dvouhry a v případě nerozhodného stavu také závěrečná čtyřhra. Vítězové skupin postupují do semifinále, které se stejně jako následné finále hraje stejným systémem jako skupinové duely.

Oba finalisté Billie Jean King Cupu si automaticky zajistí účast v následujícím finálovém ročníku.

Program

 
  S K U P I N A    A  
   9. listopadu  10:00 Švýcarsko - Itálie  
   10. listopadu  10:00 Itálie - Kanada  
   11. listopadu  11:00 Kanada - Švýcarsko  
 

 

 
  S K U P I N A    B  
   8. listopadu  10:00 Austrálie - Slovensko  
   9. listopadu  10:00 Slovensko - Belgie  
   10. listopadu  10:00 Belgie - Austrálie  
 

 

 
  S K U P I N A    C  
   8. listopadu  16:00 Kazachstán - Velká Británie  
   9. listopadu  16:00 Španělsko - Kazachstán  
   10. listopadu  16:00 Velká Británie - Španělsko  
 

 

 
  S K U P I N A    D  
   9. listopadu  16:00 USA - Polsko  
   10. listopadu  16:00 Polsko - Česko  
   11. listopadu  16:30 Česko - USA  
 

 

 
  S E M I F I N Á L E   
   12. listopadu  10:00 vítěz skupiny A - vítěz skupiny B  
   12. listopadu  16:00 vítěz skupiny C - vítěz skupiny D  
 

 

 
  F I N Á L E   
   13. listopadu  14:00    
 

 

Nominace

  • Austrálie: Alja Tomljanovic, Priscilla Hon, Storm Sanders, Samantha Stosur
  • Belgie: Elise Mertens, Alison Van Uytvanck, Maryna Zanevska, Ysaline Bonaventure, Kirsten Flipkens
  • Kanada: Leylah Fernandez, Bianca Andreescu, Rebecca Marino, Carol Zhao, Gabriela Dabrowski
  • Česko: Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Kateřina Siniaková, Markéta Vondroušová
  • Velká Británie: Emma Raducanu, Harriet Dart, Katie Boulter, Heather Watson
  • Itálie: Martina Trevisan, Camila Giorgi, Lucia Bronzetti, Jasmine Paolini, Elisabetta Cocciaretto
  • Kazachstán: Elena Rybakina, Yulia Putintseva, Zhibek Kulambayeva, Anna Danilina
  • Polsko: Magda Linette, Magdalena Frech, Katarzyna Kawa, Martyna Kubka, Alicja Rosolska
  • Slovensko: Anna Karolína Schmiedlová, Viktoria Kuzmová, Rebecca Šrámková, Tereza Miháliková, Renata Jamrichová
  • Španělsko: Paula Badosa, Nuria Parrizas-Dias, Cristina Bucsa, Aliona Bolsova, Rebeka Masarova
  • Švýcarsko: Belinda Bencic, Jil Teichmann, Viktorija Golubic, Simona Waltert
  • USA: Jessica Pegula, Cori Gauff, Madison Keys, Danielle Collins, Taylor Townsend

Vítězky předchozích ročníků Billie Jean King Cupu:

  • 2021: Fedcupový tým Ruska - Švýcarsko 2:0
  • 2020: Turnaj zrušen z důvodu koronaviru
  • 2019: Francie - Austrálie 3:2
  • 2018: Česko - USA 3:0
  • 2017: USA - Bělorusko 3:2

Dějiště turnaje

Aktuální ročník Billie Jean King Cupu bude pořádat Emirates Arena ve skotském Glasgow. Multifunkční hala byla otevřena 6. října 2012 původně pro hry Commonwealthu, když se zde odehrávaly badmintonové zápasy i závody dráhové cyklistiky. 

Stavba moderní Emirates Areny trvala tři roky (2009-12) a náklady na její výstavbu se vyšplhaly do výše 113 mil. liber. Areál zaujímá plochu 12,5 hektaru a nachází se naproti fotbalovému stánku Celtic Glasgow v East Endu. 

Kapacita arény je závislá na typu pořádané akce, například pro Billie Jean King Cup se do útrob Emirates Areny vměstná zhruba 8 200 diváků. V případě basketbalového zápasu je to zhruba o patnáct set návštěvních míst méně.

Na co vsadit?

Protože loňské vítězky Billie Jean King Cupu, tenistky Ruska, byly z letošního ročníku vyloučeny, je třeba se poohlédnout po dalších favorizovaných výběrech. A vlastně nemusíme vůbec chodit příliš daleko.

České reprezentantky v čele s Karolínou Plíškovou mají i v roce 2022 dostatek kvality na to, aby znovu uspěly. Vždyť za posledních deset ročníků triumfovaly již v šesti případech (naposledy v roce 2018) a silná sestava se představí aktuálně také v Glasgow. V nominaci českých tenistek jsou hned dvě hráčky z TOP 30 – Barbora Krejčíková a Karolína Plíšková, obě navíc s potenciálem na TOP 10. Jak Krejčíková, tak Plíšková jsou schopné se měřit i s těmi nejvýšše postavenými tenistkami a jak dokazovaly předchozí úspěšné ročníky tuzemského výběru, síla českých hráček v týmové soutěži ještě roste. Kvalitní singlovou sestavu navíc doplňuje nejlepší ženský deblový pár současnosti ve složení Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. České duo si letos připsalo do své bohaté sbírky úspěchů trojnásobný triumf na grandslamech a bude na turnaji patřit k tomu nejlepšímu, co současný tenisový svět nabízí. Benjamínkem výběru je pak třiadvacetiletá Markéta Vondroušová, která se na kurty pomalu vrací po jarní operaci levého zápěstí. 

Silný a konkurenceschopný tým postavil také národní tenisový výběr USA. Zejména Cori Gauff, či Jessica Pegula patří k tomu nejlepšímu, co současný singlový, ale i deblový ženský tenis nabízí. V obou případech se totiž bavíme o účastnicích Turnaje mistryň a to jak ve dvouhře, tak i ve čtyřhře. Tato dvojice patřila na většině turnajů k největším favoritkám. Sestavu navíc doplňuje zkušená Madison Keys, která toho sice v uplynulých dvou letech příliš nenahrála, ale letos se vrátila v plné síle a zejména na tvrdých površích se jí dařilo, když si připsala například semifinále na Australian Open i na Masters v Cincinnati. Nezpochybnitelnou kvalitu má také překvapivá finalistka letošního Australian Open Danielle Collins, aktuálně 14. hráčka žebříčku WTA. Poslední do party je potom Taylor Townsend, která se momentálně pohybuje na hranici ITF a WTA turnajů.

Oficiální kanály Billie Jean King Cupu

Nejsledovanější ženská týmová soutěž v tenise bude pochopitelně pod zvýšeným zájmem všech sociálních sítí, prostřednictvím kterých se tenisoví příznivci mohou každodenně dozvídat nejnovější informace z tábora jednotlivých reprezentací, čerstvé výsledky, nebo rozhovory s hráčkami.

Billie Jean King Cup v televizi a live stream

Letošní ročník Billie Jean King Cupu bude vysílat Česká televize prostřednictvím kanálu ČT Sport, narozdíl například od WTA Finals, které vysílá O2 TV. Sledovat zdarma populární tenisovou akci tak budou moci fanoušci po celé ČR.

K dispozici by měly být také live streamy tuzemských sázkových kanceláří, které zprostředkovávají tyto živé přenosy jako doplňkovou službu svým zákazníkům k nabízeným kurzovým událostem.

 

Mohli by vás zajímat i další tenisové turnaje:
         
 

Turnaj mistryň

US Open

Paříž Masters