Bez Jokeritu i Rigy. KHL bude mít v příštím roce jen 22 účastníků

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Bez Jokeritu i Rigy. KHL bude mít v příštím roce jen 22 účastníků


Megalomanský projekt hokejová KHL, která měla za cíl konkurovat a snad i překonat zámořskou NHL, dostává další trhliny. Ruská agrese na Ukrajině zapříčinila, že se z hokejové KHL odhlásili kluby Jokerit Helsinky a Dinamo Riga. Bez ohledu na další vývoj událostí se tyto kluby do soutěže již nevrátí. Rada ředitelé ruské soutěže zveřejnila seznam týmů, které se zúčastní KHL příští rok a oba zmiňované celky na seznamu z pochopitelných důvodů chybí.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Jokerit se v KHL prosadil, Riga nikoli

Rozhodnutí finského celku je vzhledem k událostem z posledních týdnů naprosto logické. KHL tak přichází o pravidelného účastníka play off a jednoho z nejlepších zahraničních celků. Finský klub započal svou éru v ruské lize rokem 2014. Od té doby se v každé sezoně probojoval do vyřazovacích bojů, Gagarinův pohár však ani jednou nezískal. V letošním roce byl Jokerit prvním celkem, který ze soutěže odstoupil poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. Jeho soupeř v prvním kole play off Spartak Moskva tak postoupil dále bez boje. Dá se očekávat, že se finský klub vrátí zpět do své domácí soutěže.

Lotyšské Dinamo Riga skončilo v letošním roce na posledním dvanáctém místě v Západní konferenci. Znamenalo to, že poosmé v řadě se nedostalo do vyřazovacích bojů. Stejně jako Jokerit i Dinamo Riga odstoupila ze soutěže po ruském napadení Ukrajiny. Zda-li se i lotyšský celek vrátí do nejvyšší domácí soutěže je zatím otázkou. Ze zahraničních týmů tak v KHL zůstávají už jen čínský Kunlun, kazašský Barys a běloruské Dinamo Minsk. Všechny tyto týmy jsou přihlášeny do soutěže pro příští rok.

Zdroj: sport.aktuality.sk

Očekávaný odliv zahraničních hráčů

Ještě větší odliv lze očekávat u samotných hráčů. V KHL probíhají momentálně semifinálové bitvy v play off a čas na řešení právnických otázek není. Ovšem na konci ročníku lze předpokládat, že kromě zmiňovaných dvou klubů opustí soutěž také mnoho zahraničních hráčů. Ti jsou zatím vázáni smlouvami a od samotných klubů mají zakázáno se k celé události na Ukrajině vyjadřovat. Již dříve však do médií prošly zprávy, že několik zahraničních hráčů po této sezoně v KHL skončí.

To by mohlo mít za následek velký pohyb na přestupovém trhu ve všech evropských soutěžích. Vzhledem k tvrdým sankcím, kterým musí ruský agresor čelit, se dá očekávat, že i finanční síla KHL rapidně klesne, což je další důvod k tomu, myslet si, že po skončení letošní sezony nastane opravdu značný exodus zahraničních hráčů.

Sportaza nabízí 100% vstupní bonus !