Bělorusko - Česko (11. října, 20:45) - na co vsadit?

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Bělorusko - Česko (11. října, 20:45) - na co vsadit?


Po ne úplně zdařilém zápase proti Walesu čeká český národní tým na neutrální půdě v Kazani výběr Běloruska. Pokud chtějí svěřenci Jaroslava Šilhavého zachovat naději na druhé místo v tabulce, musí bodovat naplno. K tomu ovšem bude zapotřebí podat kvalitnější výkon než v pátek proti Walesu. První vzájemný duel s Bělorusy skončil začátkem září výhrou našich 1:0.

Kvalifikace MS: Bělorusko - Česko

Situace v kvalifikační skupině "E" se pro český tým nevyvíjí zrovna růžově. Po páteční remíze 2:2 s Walesem sice stále drží druhou příčku, ovšem třetí Wales má stejně bodů a k tomu zápas k dobru. Stejně jako náš výběr, tak i ostovany nyní čekají dva papíroví outsideři Estonsko a Bělorusko. Na závěr kvalifikace potom změří síly doma s Belgií, která již s největší pravděpodobností bude mít jistý postup, a tím pádem nebude muset jít do utkání naplno. Na druhou stranu Wales se v září proti Bělorusku (výhra venku 3:2) a Estonsku (remíza doma 0:0) trápil, tak proč by se situace nemohla opakovat? Tak jako tak se na to český tým nemůže spoléhat a své dvě utkání musí bezpodmínečně vyhrát.

Český tým zatím marně hledá formu a herní pohodu, kterou se prezentoval na letním Euru. Od šampionátu jsme ze čtyř zápasů zvládli porazit pouze slabé Bělorusko (1:0), a to je málo. Že bychom v improvizované sestavě dokázali něco uhrát v Belgii (prohra 0:3) asi čekal málokdo, ovšem rozdíl mezi kvalitou obou týmů byl propastný. V přátelském utkání s Ukrajinou srovnával na konečných 1:1 Matěj Vydra až v 93. minutě a z posledního zápasu s Walesem, který hrál bez svého tahouna Garetha Balea, nakonec můžeme být rádi za bod.

Na současném výběru se, bohužel, ukazuje, jak je závislý na jednotlivcích a v případě několika výpadků je poloviční. To lze dobře ilustrovat na absenci Patrika Schicka v duelech proti Bělorusku a Belgii. Nicméně ani jeho přítomnost nestačila k tříbodovému zisku proti Velšanům. V zápase pro změnu chyběly tradiční Šilhavého opory Coufal, Holeš, Jankto a Masopust. Proti Bělorusům ze sestavy vypadne i vykartovaný Barák.

Na hře národního týmu se podepsala i ztráta formy klíčových mužů ve středu hřiště. Zatímco u Alexe Krále je tento trend dlouhodobější a po přestupu do West Hamu, kde nemá potřebné zápasové tempo, lze těžko očekávat pozitivní změnu, u Tomáše Součka jsme zvyklí na lepší výkony. O jeho kvalitativním výkyvu se nebál promluvit ani jeho týmový trenér David Moyes. Pro zápas s Běloruskem tedy lze očekávat některé personální změny. Ty se Součka samozřejmě nedotknou, ovšem Alexe Krále by mohl nahradit Michal Sadílek či donominovaný David Pavelka. "Uvažujeme směrem k zápasu, jaká sestava by byla optimální. Zvažujeme to i na základě pátečního zápasu, co by mohlo fungovat, co bychom mohli vylepšit. Postavíme hráče, u kterých budeme přesvědčeni, že jsou schopni to zvládnout aktuálně nejlépe," uvedl trenéra Jiří Chytrý.

Výsledkově se nedaří ani Bělorusům. Jejich šestá prohra v řadě, kterou zaznamenali na půdě slabého Estonska (0:2), je odsoudila na poslední místo naší skupiny. Proti našemu výběru se tedy dají očekávat změny v sestavě, kterých už tak bylo dost. V porovnání se záříjovou sestavou nastoupili do utkání v Estonsku pouze čtyři stejní hráči. To je dáno především výraznými absencemi, s nimiž se musí trenérský tým potýkat.

Vzhledem k důležitosti utkání a ne úplně dobrým výkonům české reprezentace očekáváme spíše opatrnější utkání s menším množstvím branek. Líbí se nám kurz na méně než 3 góly v utkání. V případě, že padnou 3 branky, vrátí se nám vklad.

Vstupní bonus u Rabony

Méně než 3.0 gólů