ATP: Turnaj mistrů

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP: Turnaj mistrů


Pořádání mužského tenisového Turnaje mistrů bude mít letos na starosti opět italský Turín, který převzal v loňském roce štafetu od Londýna. Do Itálie tak přijedou největší tenisová esa současnosti v čele s Novakem Djokovičem, nebo Rafaelem Nadalem. Na turnaji se naopak nepředstaví loňský obhájce titulu Alexander Zverev, který se stále zotavuje z červnového zranění kotníku. Stejně tak se ani letos na Turnaji mistrů nepředstaví žádný z českých tenistů, posledním z nich byl v roce 2015 Tomáš Berdych.

  • Místo konání: Turín, Itálie
  • Termín: 13.11. - 20.11. 2022
  • Kategorie: Finálový turnaj ATP
  • Povrch: Tvrdý povrch v hale
  • Největší favorité dvouhry: Novak Djokovič , Daniil Medveděv 
  • Největší favorité čtyřhry: Wesley Koolhof / Neal Skupski
  • Prize money: 14 750 000 $ 
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na Turnaj mistrů najdete u všech sázkových kancelářích
  • Sázkové příležitosti: Kromě klasických sázek na vítěze zápasů, či celkového šampiona, bude k dispozici i spoustu dalších kurzových nabídek, jako například umístění ve skupině, počet vítězství, nebo uhraných setů. Samozřejmostí pak jsou live sázky na právě probíhající duely.
  • Los: www.nittoatpfinals.com/en/scores-centre/group-standings
  • Oficiální web: www.nittoatpfinals.com
Vítěz ročníku 2021 Alexander Zverev

                                                                                                                                                                                                                                                      zdroj: indiatoday.in

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje  

Tenisový Turnaj mistrů je po grandslamové čtyřce nejprestižnějším turnajem v hiearchii mužské ATP tour. Vyvrcholení tenisové sezóny se obvykle koná na konci kalendářního roku v listopadových termínech.

Myšlenka a smysl turnaje je jednoduchá, jde o setkání těch nejlepších z nejlepších právě skončené sezóny. Vítěz turnaje se tak stane, dá se říci, neoficiálním tenisovým králem roku.

Premiérový ročník Turnaje mistrů se pořádal v japonském Tokiu v roce 1970, tehdy ještě pod názvem Masters Grand Prix. Do prvního ročníku se probojovalo pouze šest nejlepších tenistů, kteří se spolu utkali systémem každý s každým. Formát Turnaje mistrů se však postupem času nadále vyvíjel a měnil, takže k vidění byli v některých ročnících jak pouze vyřazovací zápasy, tak i systém se základními skupinami a následnými vyřazovacími boji. Tedy formát, který se používá také v současné době.

Do roku 1990 se za výhry, či triumf na Turnaji mistrů neudělovali žádné body do žebříčku ATP. Bylo to z toho důvodu, že původně turnaj organizovala International Lawn Tennis Federation. Až s nástupem organizace ATP do Turnaje mistrů se hráči dočkali konečně také bodů za své výkony. Změnil se i název – ATP Tour World Championship.

Další změnu v názvu turnaje přinesl rok 2000, ve kterém si tenisoví příznivci začali zvykat na pojmenování Tennis Masters Cup. Od roku 2009 se Turnaj mistrů přesunul na dlouhých 11 let do londýnské O2 Areny pod názvem ATP World Tour Finals. 

Hlavním sponzorským partnerem Turnaje mistrů je od roku 2017 japonská firma Nitto Denko. Ta vystřídala britskou finanční společnost Barclays PLC, která se starala o zajištění turnaje od roku 2009.

Formát a program turnaje

Turnaj mistrů se již dlouhodobě hraje stejným systémem, kdy se na závěrečný turnaj probojuje osm nejlepších tenistů (párů) dané sezóny podle žebříčku ATP. Nejlepší osmička je následně rozdělena do dvou skupin po čtyřech účastnicích (párech), v nichž hraje každý s každým jeden zápas. Dohromady tedy tenisté podstoupí ve skupině tři zápasy. Do semifinále postupují z každé skupiny dva nejlepší hráči (páry). Všechny zápasy ve skupině, semifinále a také závěrečné finále se hraje pouze na dva vítězné sety. Tento systém je shodný také s ženským Turnajem mistryň – WTA finals.

     
  P r o g r a m    T u r n a j e   m i s t r ů   v e   d v o u h ř e  
  Č e r v e n á  s k u p i n a   Z e l e n á  s k u p i n a    
  14.11. 14:00 Daniil Medveděv - Andrey Rublev 13.11. 14:00 Casper Ruud - Felix Auger Aliassime  
  14.11. 21:00 Stefanos Tsitsipas - Novak Djokovič 13.11. 21:00 Rafael Nadal - Taylor Fritz  
    Novak Djokovič - Daniil Medveděv   Felix Auger Aliassime - Rafael Nadal  
    Andrey Rublev - Stefanos Tsitsipas   Taylor Fritz - Casper Ruud  
    Daniil Medveděv - Stefanos Tsitsipas   Casper Ruud - Rafael Nadal  
    Andrey Rublev - Novak Djokovič   Felix Auger Aliassime - Taylor Fritz  
 

 

Vítězové předchozích ročníků Turnaje mistrů ve dvouhře:

  • 2021: Alexander Zverev - Daniil Medveděv 6:4, 6:4
  • 2020: Daniil Medveděv - Dominic Thiem 4:6, 7:6, 6:4
  • 2019: Stefanos Tsitsipas - Dominic Thiem 6:7, 6:2, 7:6
  • 2018: Alexander Zverev - Novak Djokovič 6:4, 6:3
  • 2017: Grigor Dimitrov - David Goffin 7:5, 4:6, 6:3

     
  P r o g r a m    T u r n a j e   m i s t r ů   v e   č t y ř h ř e  
  Č e r v e n á   s k u p i n a    Z e l e n á   s k u p i n a    
  13.11. 11:30 Lloyd Glasspool/Harri Heliovaara - Marcelo Arevalo/Jean Julien Rojer 14.11.11:30 Wesley Koolhof/Neal Skupski - Thanasi Kokkinakis/Nick Kyrgios  
  13.11. 18:30 Rajeev Ram/Joe Salisbury - Marcel Granollers/Horacio Zeballos 14.11. 18:30 Nicola Mektič/Mate Pavič - Ivan Dodig/Austin Krajicek  
    Marcel Granollers/Horacio Zeballos - Lloyd Glasspool/Harri Heliovaara   Thanasi Kokkinakis/Nick Kyrgios - Nicola Mektič/Mate Pavič  
    Marcelo Arevalo/Jean Julien Rojer - Rajeev Ram/Joe Salisbury   Ivan Dodig/Austin Krajicek - Wesley Koolhof/Neal Skupski  
    Rajeev Ram/Joe Salisbury - Lloyd Glasspool/Harri Heliovaara   Wesley Koolhof/Neal Skupski - Nicola Mektič/Mate Pavič  
    Marcelo Arevalo/Jean Julien Rojer - Marcel Granollers/Horacio Zeballos   Ivan Dodig/Austin Krajicek - Thanasi Kokkinakis/Nick Kyrgios  
 

 

Vítězové předchozích ročníků Turnaje mistrů ve čtyřhře:

  • 2021: Pierre Hugues Herbert/Nicolas Mahut - Raajev Ram/Joe Salisbury 6:4, 7:6
  • 2020: Wesley Koolhof/Nikola Mektič - Pierre Hugues Herbert/Jürgen Melzer 2:6, 6:3, 10:5
  • 2019: Pierre Hugues Herbert/Nicolas Mahut - Raven Klaasen/Michael Venus 6:3, 6:4
  • 2018: Jack Sock/Mike Bryan - Pierre Hugues Herbert/Nicolas Mahut 5:7, 6:1, 13:11
  • 2017: Henri Kontinen/John Peers - Lukasz Kubot/Marcelo Melo 6:4, 6:2

Dějiště turnaje

V pořadí již 52. ročník Turnaje mistrů bude hostit podruhé v řadě italský Turín. Samotné souboje populárního turnaje proběhnou ve víceúčelové hale Pala Alpitour. Tato arena byla postavena na počátku milénia pro hokejové zápasy zimních olympijských her konaných v roce 2006. Otevřena byla 13. prosince 2005, když se v turínské hale konal přátelský hokejový zápas mezi Itálií a Kanadou.

Samotná arena je součástí multisportovního komplexu, ve kterém byste našli například také víceúčelový stadion pro fotbal, nazvaný Stadio Olimpico Grande Torino, nebo plaveckou halu Palazzo del Nuoto a park. Kapacita Pala Alpitour je 16 426 diváků.

Struktura areny je rozdělena na dvě podzemní patra, která se noří až do hloubky 7,5 metrů pod úroveň terénu a dvě nadzemní patra, dosahující výšky 12 metrů. Vnitřek areny je řešen prostřednictvím moderního systému pohyblivých a výsuvných tribun a také možností přechodně pohyblivé paluby. Díky tomuto flexibilnímu a inovativnímu systému je Pala Alpitour schopna poskytnout útočiště pro různé typy konaných akcí.

Kromě již zmiňovaných zimních olympijských her se v Pala Alpitour konalo například MS ve volejbale 2018, včetně finálového utkání. Proběhlo zde také finále v basketbalové ULEB Eurocup v sezóně 2008/2009. Tenisový vrchol sezóny bude probíhat v moderní areně až do roku 2025.

Turínská hala je vyhledávaným útočištěm také pro zpěváky, či rockové kapely. Vystupovala zde například již Madonna, Bob Dylan, U2, nebo Red Hot Chili Peppers.

Pala Alpitour přivítá Turnaj mistrů také v roce 2022

                                                                                                                                                                                                                  zdroj: www.group.intesasanpaolo.com

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů: Roger Federer – 6x (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011)
  • Nejvíce titulů v řadě: Novak Djokovič – 4x (2012–2015)
  • Nejvíce finálových účastí: Roger Federer – 10x (2003–2007, 2010–2012, 2014–2015)
  • Nejvíce finálových účastí v řadě: Ivan Lendl – 9x (1980–1988)
  • Nejvíce turnajových triumfů bez ztráty setu: Roger Federer – 5x  (2003, 2004, 2006, 2010, 2011)
  • Nejvyšší počet účastí: Roger Federer – 17x (2002–2015, 2017–2019)
  • Nejvyšší zápasová výherní úspěšnost: Ilie Nastase – 88,0 % (22–3)
  • Nejmladší vítěz: John McEnroe – 19 let a 11 měsíců (1979)
  • Nejstarší vítěz: Roger Federer – 30 let a 3 měsíce (2011)

Na co vsadit?

Dvouhra

Na Turnaji mistrů je většinou všeobecně ošemetné vybírat jednoho, či dva neoddiskutovatelné favority. Jednak proto, že se na této akci sejde nejužší špička mužského, či ženského tenisu a vyhrát tedy může v podstatě kdokoliv ze zúčastněné osmičky. Svou roli v podobných předpovědích může navíc hrát také únava, či zranění po dlouhé a náročné sezóně.

A právě na pořádnou porci zápasů doplatil například Carlos Alcaraz, kometa letošní sezóny, který musel nuceně odstoupit v průběhu osmifinálového boje proti Runemu v Paříži. Následné vyšetření ukázalo natržený břišní sval a tím pádem také konec nadějí na první Španělovo účast v Turíně. 

Velmi pravděpodobně by se na severu Itálie ukázal také německý tenista a dvojnásobný vítěz Turnaje mistrů Alexander Zverev, který pro změnu laboruje se zraněným kotníkem již od červnového French Open

Jak jsme psali výše, tak i přes absenci některých tenistů, je poměrně složité hledat jasného favorita. Nicméně pokud máme uvést alespoň dva tenisty, kteří jsou v našich očích momentálně nejvýše, pak by to byl Srb Novak Djokovič a Rus Daniil Medveděv. Níže si uvedeme důvody, proč tomu tak je.

Srbský tenista letos zažívá poměrně divokou sezónu. Je to zejména kvůli jeho známému negativnímu postoji k očkování proti koronaviru, které mu nedovoluje zúčastnit se některých turnajů, jako například úvodního grandslamu v Austrálii, nebo US Open. Turnajový výpadek na něm byl znát především v první polovině sezóny, od Wimbledonu ale šla Srbova forma strmě nahoru a od travnatého grandslamu prohrál jediné turnajové klání – a to až na listopadovém Masters v Paříži, když ve finálovém třísetovém boji podlehl Runemu. Předtím si připsal na své konto triumfy na turnajích v Astaně, Tel Avivu a Wimbledonu. Velice důvěrný je pro srbského tenistu také pocit vítězství právě na aktuálním Turnaji mistrů, když má na svém kontě pouze o jeden titul méně, než dosavadní rekordman a jeho šestinásobný vítěz Roger Federer. Djokovič zde naposledy triumfoval sice již v roce 2015, ale letos bude díky méně odehraným turnajům hladovější, více než kdy dříve. Do karet mu hraje také povrch, jelikož halové podmínky hře srbského tenisty zkrátka sedí. 

Letošní ročník asi není úplně podle představ ruského tenisty Daniila Medveděva. Ve srovnání s loňskou sezónou má na svém kontě prozatím téměř o dvacet výher méně a zároveň získal pouze dva tituly oproti čtyřem loňským. I přesto si myslíme, že Rus má poměrně velkou šanci v Turíně uspět. Vítěz předloňského ročníku Turnaje mistrů má sice nevyzpytatelnou povahu a letos také formu, ale i on má halové podmínky velice rád a se závěrečným vyvrcholením mužské tenisové sezóny už má poměrně dost pozitivních zkušeností. V posledních týdnech navíc ukázal, že jeho forma rozhodně není špatná, když triumfoval ve Vídni a v kazašské Astaně vzdal Novakovi Djokovičovi kvůli zranění až v semifinále za stavu 1:1 na sety. Pokud bude ruský tenista zdravotně v pořádku, pak by měl zkrátka v Turíně plnit společně s Djokovičem roli hlavního favorita.

Čtyřhra

  • Wesley KOOLHOF / Neal SKUPSKI
  • Kurz na vítězství podle Betano:

V deblové části tenisového Turnaje mistrů by mezi hlavní adepty na triumf měli patřit momentální světové jedničky Wesley Koolhof a Neal Kupski. Je sice pravda, že z turnajů „Velké čtyřky“ si letos neodvezli ani jeden titul, ale sedm turnajových vavřínů, mezi nimiž nechybí ani trojnásobný úspěch na Masters v Madridu, Montrealu a Paříži, rozhodně není špatný počin. Wesley Koolhof navíc zná vítěznou atmosféru Turnaje mistrů z roku 2020, kdy vyhrál společně s chorvatským tenistou Nikolou Mektič. Loňský experiment s krajanem Jean-Juilenem Rojer mu sice nevyšel podle představ, když si společně v nepovedené sezóně nepřipsali ani jeden turnajový triumf, ale po letošní sezóně se zdá, že jeho nový spoluhráč Neal Skupski je trefou do černého. 

Oficiální kanály Turnaje mistrů

Turnaj mistrů v televizi a live stream

Televizní přenosy letošního Turnaje mistrů přinese fanouškům bílého sportu, jak již bývá v posledních letech zvykem, placený sportovní kanál Eurosport 2, který odvysílá jeho kompletní program. 

Tenisoví příznivci, kteří nemají na svých televizních přijímačích předplacený Eurosport si mohou vychutnávat souboje těch nejlepších tenistů současnosti prostřednictvím live streamů tuzemských sázkových kanceláří

Mohli by vás zajímat i další tenisové turnaje:
         
 

Billie Jean King Cup

Turnaj mistryň

Paříž Masters