ATP Rome Masters 2022: informace, historie, live stream

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP Rome Masters 2022: informace, historie, live stream


Druhý květnový týden čeká tenisové příznivce už celkově třetí antukové Masters v této sezóně. Po Monte Carlu a Madridu se tenisová špička tentokrát představí v italské metropoli. Římský turnaj se může pochlubit velmi dlouhou historií a také velice kvalitním hráčským obsazením. Kromě druhého hráče žebříčku ATP Daniila Medveděva, který se zotavuje po operaci kýly, se 79. ročníku prestižního římského turnaje zúčastní to nejlepší, co v současnosti mužský tenis nabízí. Loňský triumf bude v Římě obhajovat antukový terminátor Rafael Nadal, který zde opanoval tři z posledních čtyř ročníků.

Internazionali BNL d’Italia 2022

Centrkurt v areálu Fora Italico

foto: tennistours.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje

Počátky tenisového turnaje Rome Masters sahají až hluboko do první poloviny 20. století. V roce 1930 založil turnaj italský hrabě Albert Bonacossa. První čtyři ročníky se konaly v severoitalském Miláně na dvorcích místního Tennis Club Milano. Od roku 1935 se turnaj přesunul do Říma, konkrétně do areálu Foro Italico

Kontinuitu turnaje v roce 1939 přerušila 2. světová válka a soutěž byla poté obnovena až v roce 1950. Ročník 1961 se výjimečně konal v Turíně na dvorcích Sporting Clubu. Se vznikem tenisové open ery se v Římě představili profesionálové poprvé v roce 1969. Mezi lety 1970–1989 patřil na okruhu Grand Prix do nejvyšší kategorie Grand Prix Super Series. V roce 1990 vznikla ATP tour a turnaj se stal součástí prestižní kategorie ATP Championship Series Single Week, dnes známá pod názvem Masters 1000.

Od letošního roku se stal ředitelem turnaje bývalý italský tenista Paolo Lorenzi, který ve funkci nahradil Sergia Palmieriho. Ten šéfoval římskému turnaji přes dvacet let, konkrétně od roku 1999. Lorenzi získal během své kariéry na okruhu ATP dva turnajové tituly kategorie 250 a také 21 challangerů.

Tenisový areál Foro Italico, na kterém se odehrávají turnajové zápasy, nabízí hráčům k dispozici celkem 14 kurtů. Osm z nich je vyčleněno pro účely soutěžních zápasů, na zbývajících šesti mohou tenisté trénovat. Hlavním dvorcem je Campo Centrale s kapacitou 10 500 diváků. Důležité zápasy se odehrávají také na Camo secondari pro 6 000 návštěvníků, nebo Grand Stand Arena nabízející 5 000 míst.

Poslední vítězové:
  • 2021: Rafael Nadal - Novak Djokovič 7:5, 1:6, 6:3
  • 2020: Novak Djokovič - Diego Schwartzman 7:5, 6:3
  • 2019: Rafael Nadal - Novak Djokovič 6:0, 4:6, 6:1
  • 2018: Rafael Nadal - Alexander Zverev 6:1, 1:6, 6:3
  • 2017: Alexander Zverev - Novak Djokovič 6:4, 6:3

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů: 10x Rafael Nadal (2005–2007, 2009–2010, 2013–2013, 2018–2019, 2021)
  • Nejvíce finále: 12x Rafael Nadal (2005–2007, 2009–2014, 2018–2019, 2021)
  • Nejvíce titulů v řadě: 3x Rafael Nadal (2005-07)
  • Nejvíce finále v řadě: 6x Rafael Nadal (2009-14)

Na co vsadit?

Z absolutní mužské tenisové špičky bude v Římě chybět pouze ruský tenista Daniil Medveděv, který je v rekonvalescenci po operaci kýly. A stále v pořádku ještě není ani Roger Federer, jenž byl na místním Masters už několikrát ve finále, ale nikdy se mu zde nepodařilo vyhrát a protože nedávno oznámil, že tato sezóna bude pro švýcarského tenistu poslední, už se mu to zřejmě ani nikdy nepovede.

K největším favoritům tak bude bezesporu patřit Rafael Nadal, obhajující loňské vítězství. Na římské antuce si připsal už deset triumfů, což je nejvíce ze všech hráčů v historii. Poprvé uspěl na římské antuce už před dlouhými sedmnácti lety. Poslední týdny sice laboroval se zraněním, ale vrátil se zpátky na kurty už na aktuálně hraném Masters v Madridu a pokud je již zcela fit, tak v Římě s ním musíme rozhodně počítat do okruhu hlavních adeptů na titul.

Jako potencionálního konkurenta Nadala v boji o titul bych viděl jeho španělského kolegu, o sedmnáct let mladšího Carlose Alcaraze. Pro něj bude účast v Římě premiérou, ale letos zatím vycházející hvězda zažívá skvělý rok. Zvítězil na antukových turnajích v Rio de Janeiru, Barceloně a na tvrdém povrchu turnaje Masters v Miami. 

Tuto španělskou dvojici vidím jako hlavní adepty na titul v italské metropoli. Do průběhu a výsledku turnaje ale může vážně promluvit například i německý tenista Alexander Zverev, který v Římě vyhrál v roce 2017 a o rok později byl ve finále. Bez šancí nebude ani Novak Djokovič, který kvůli postoji k očkování letos odehrál pouze tři turnaje a absence zápasové praxe je na Srbových výsledcích a hře znát, nicméně naposledy v Bělehradě byl až ve finále a místní Masters ovládl v minulosti již třikrát. Nebezpečný bude také Stefanos Tsitsipas, který umí na antuce potrápit kohokoliv z top hráčů. Loni zde došel do čtvrtfinále, ve kterém vypadl s Novakem Djokovičem.

Djokovič gratuluje Nadalovi po loňském finále

                                                   Djokovič gratuluje Nadalovi k loňskému titulu                                       foto: nytimes.com

Kalendář turnajů Masters pro rok 2022

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   10. – 20. března  Indian Wells (USA)    Tvrdý povrch  
   23. března – 3. dubna  Miami Open (USA)      Tvrdý povrch  
   10. – 17. dubna  Monte Carlo (Monaco)       Antuka  
   1. – 8. května  Madrid Open (Španělsko)       Antuka  
   8. – 15. května  Italian Open (Itálie)    Antuka  
   7. – 14. srpna  Canadian Open (Kanada)       Tvrdý povrch  
   14. – 21. srpna  Cincinnati  Masters (USA)       Tvrdý povrch  
   9. – 16. října  Shanghai  Masters (Čína)    Tvrdý povrch  
   31. října – 6. listopadu  Paris Masters (Francie)    Tvrdý povrch – hala  
         

 

Oficiální kanály ATP tour

ATP tour v televizi

Špičkový mužský tenis si mohou jeho příznivci vychutnat na několika televizních kanálech, které jsou ale ve většině případů placené. Níže uvádíme seznam TV stanic, které během roku vysílají turnaje ATP.

  • Eurosport: všechny grandslamové turnaje, Turnaj mistrů, turnaje kategorie 250, 500, 1000 (Masters)
  • Nova Sport: turnaje kategorie 250
  • Sport 1, 2: turnaje kategorie 250
  • ČT Sport: ATP cup, Davis Cup, Billy Jean King Cup(dříve Fed Cup), Laver Cup, několik zápasů z French Open.

ATP tour online (v sázkových kancelářích)

Mužské tenisové turnaje jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

ATP tour live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.