ATP Madrid Open 2022: informace, historie, live stream

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP Madrid Open 2022: informace, historie, live stream


Po prvním antukovém Masters konaném před třemi týdny v Monte Carlu, je na programu od 1. května další prestižní turnaj této kategorie. Tenisoví fanoušci se budou moci těšit na napínavé tenisové bitvy tentokrát ve španělském Madridu. Půjde o jubilejní 20. vydání tohoto turnaje, kterého se kromě Daniila Medveděva zúčastní kompletní tenisová mužská špička v čele s Novakem Djokovičem. V hlavní soutěži se bohužel nepředstaví žádný z českých tenistů. Vítězství z minulého roku pak obhajuje Němec Alexander Zverev.

Mutua Madrid Open 2022

Masters Madrid 2022

foto: santander.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje

Masters v Madridu se koná od roku 2002, když organizátoři španělského turnaje odkoupili licenci německého Stuttgartu. Do roku 2008 se nejdříve madridský turnaj hrál v hale na tvrdém povrchu v Madrid Areně během podzimních měsíců. Pod kategorií ATP Masters 1000 se hraje na antuce v Madridu teprve od roku 2009, když se přesunul do parku Manzaranes.

Ve stejném roce se stal vlastníkem turnaje bývalý rumunský tenista a v současnosti podnikatel Ion Tiriac, podle něhož se kažodoroční čistý turnajový výdělek pohybuje kolem částky 35 miliónů €. Nejdůležitější zápasy turnaje se konají v nově postavené hlavní aréně pojmenované Caja Magica, do které se vejde 12,5 tisíc diváků a v případě nepříznivého počasí je vybavena zatahovací střechou. 

Dalším důležitým milníkem byl rok 2012, kdy se organizátoři turnaje pustili do experimentu s modou antukou, která byla o něco rychlejší, než klasická oranžová. Modrý experiment měl však jepičí život. I kvůli kritice ze strany hráčů. Například Srb Novak Djokovič se k modré antuce vyjádřil takto: „Tohle pro mě není tenis. Buď sem příště přijdu v kopačkách nebo pozvu Chucka Norrise, aby mi řekl, jak mám na tomhle hrát.“  Domácí modla Rafael Nadal pro změnu pohrozil bojkotem turnaje, pokud se v následujících letech nevrátí klasická antuka. Od roku 2013 se tak opět hraje na oranžové drti.

Madridský turnaj se zapsal v roce 2016 také do Guinessovy knihy světových rekordů. To když si 1. května pinkalo raketami s míčkem na kurtu Manola Santany 1474 lidí po dobu deseti sekund, včetně tenistů Keie Nishikoriho, Stana Wawrinky, nebo Tomáše Berdycha. Byl tak překonán rekord z turnaje China Open v roce 2015, kde si takto zapinkalo 767 tenisových nadšenců.

Poslední vítězové:
  • 2021: Alexander Zverev - Matteo Berrettini 6:7(8), 6:4, 6:3
  • 2020: Turnaj zrušen kvůli koronaviru
  • 2019: Novak Djokovič - Stefanos Tsitsipas 6:3, 6:4
  • 2018: Alexander Zverev   - Dominic Thiem 6:4, 6:4
  • 2017: Rafael Nadal - Dominic Thiem 7:6(8), 6:4

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů: 5x Rafael Nadal (2005, 2010, 2013–2014, 2017)
  • Nejvíce finále: 8x Rafael Nadal (2005, 2009–11, 2013–2015, 2017)
  • Nejvíce titulů v řadě: 2x Boris Becker (1990, 91), Rafael Nadal (2013, 14)
  • Nejvíce finále v řadě: 3x Goran Ivaniševič (1992-94), Rafael Nadal (2009-11, 2013-15)

Na co vsadit?

Stejně jako tomu bylo na Masters v Monte Carlu, tak ani madridský turnaj nebude ušetřen absence několika hráčů z TOP 10. Do turnaje nenastoupí především ruský tenista Daniil Medveděv, který by plnil v Madridu pozici nasazené dvojky. Fanoušci dále neuvidí ani švýcarského matadora Rogera Federera, který se stále zotavuje po loňské operaci kolena

Chybět nebude nakonec domácí hvězda Rafael Nadal, který si otestuje svou formu po únavové zlomenině žebra, kterou si přivodil v Indian Wells. Jeho forma ale bude po zranění přeci jen velkou neznámou.

Za těchto okolností tak vidím jako hlavní favority tento trojlístek hráčů: Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas a jako možná úplně největšího favorita bych zmínil domácí vycházející hvězdu Carlose Alcaraze

Německý tenista sice zatím neprožívá úplně nejlepší sezónu, když na svém kontě nemá ještě ani jeden titul (pouze finále v Montpellier), ale na zdejších antukových dvorcích se mu obvykle daří. Ze čtyř účastí se Alexander Zverev v Madridu pokaždé dostal minimálně do čtvrtfinále, dvakrát z toho pak byl turnajový triumf. Naposledy se mu zde podařilo vyhrát v loňském roce, když si poradil například s Thiemem, či dokonce s Nadalem.

Jako horký favorit bude do turnaje vstupovat také řecký tenista Stefanos Tsitsipas, který je na antuce tradičně silný. Právě Řek ovládl první letošní antukové Masters v Monte Carlu, když ztratil v cestě za turnajovým vítězstvím pouze jeden set. Barcelonské čtvrtfinále z minulého týdne je možná na první pohled trochu za očekáváním, na druhou stranu ho zde porazil momentálně nezastavitelný Carlos Alcaraz. Nejlepšího výsledku zde Tsitsipas dosáhl v roce 2019, kdy došel až do finále.

Již zmiňovaný španělský teenager bude podle mého největším favoritem na zisk triumfu. Za poslední měsíc vyhrál prestižní Masters v Miami a také silně obsazený turnaj v Barceloně. Jediné zaváhání přišlo v Monte Carlu, kde překvapivě skončil v 2.kole na raketě Sebastiana Kordy. V Madridu, stejně jako v Barceloně, bude moci Alcaraz navíc počítat s podporou domácího horkokrevného publika. Loni zde došel jen do druhého kole, ovšem to proti němu stál nejlepší antukář tenisové historie Rafael Nadal. Navíc srovnání loňského a letošního Carlose Alcaraze, je jako srovnávat jablka a hrušky. Myslím si, že Carlos je po všech stránkách připraven navázat na triumf z Barcelony a uspět také v Madridu.

Vítěz z roku 2012 na modré antuce Federer

                             Na snímku Roger Federer, který ovládl ročník 2012, hraný na modré antuce                     foto: skysports.com

Kalendář turnajů Masters pro rok 2022

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   10. – 20. března  Indian Wells (USA)    Tvrdý povrch  
   23. března – 3. dubna  Miami Open (USA)      Tvrdý povrch  
   10. – 17. dubna  Monte Carlo (Monaco)       Antuka  
   1. – 8. května  Madrid Open (Španělsko)       Antuka  
   8. – 15. května  Italian Open (Itálie)    Antuka  
   7. – 14. srpna  Canadian Open (Kanada)       Tvrdý povrch  
   14. – 21. srpna  Cincinnati  Masters (USA)       Tvrdý povrch  
   9. – 16. října  Shanghai  Masters (Čína)    Tvrdý povrch  
   31. října – 6. listopadu  Paris Masters (Francie)    Tvrdý povrch – hala  
         

 

Oficiální kanály ATP tour

ATP tour v televizi

Špičkový mužský tenis si mohou jeho příznivci vychutnat na několika televizních kanálech, které jsou ale ve většině případů placené. Níže uvádíme seznam TV stanic, které během roku vysílají turnaje ATP.

  • Eurosport: všechny grandslamové turnaje, Turnaj mistrů, turnaje kategorie 250, 500, 1000 (Masters)
  • Nova Sport: turnaje kategorie 250
  • Sport 1, 2: turnaje kategorie 250
  • ČT Sport: ATP cup, Davis Cup, Billy Jean King Cup(dříve Fed Cup), Laver Cup, několik zápasů z French Open.

ATP tour online (v sázkových kancelářích)

Mužské tenisové turnaje jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

ATP tour live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.