ATP Cincinnati Masters

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP Cincinnati Masters


Série letních turnajů na americký betonech pokračuje v Cincinnati, které tak navazuje na Masters v Montrealu potažmo Torontu. První ročník se v areálu Lindner Family Tennis Center konal již v roce 1899 a jedná se tak o nejstarší tenisovou událost na území USA, která probíhá od svého založení na stejném místě. Titul z loňského Masters 1000 konaného na území státu Ohio obhajuje německý tenista Alexander Zverev, který však kvůli zranění v Cincinnati letos nenastoupí. Nebude hrát opět ani Novak Djokovič, který se stále nenechal naočkovat.

Western & Southern Open

  • Místo konání: Cincinnati (Ohio), USA
  • Termín: 14. - 21. srpna 2022
  • Kategorie: ATP Masters 1000
  • Největší favorité: Rafael Nadal , Daniil Medveděv , Andrej Rublev
  • Povrch: Tvrdý povrch
  • Prize money: 6,280,880 $
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na ATP turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Los: www.wsopen.com/draws/ms/
  • Oficiální web: www.wsopen.com
Centrkurt na Masters v Cincinnati

zdroj: pinec-sokolov.cz

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje  

První soutěžní zápas se v areálu Lindner Family Tennis Center odehrál již 18. září 1899. První ročník a také většina následujících let ve 20. století proběhly na antuce, než došlo v roce 1979 k přesunu na tvrdý povrch. Konkrétně se jedná o povrch pojmenovaný Deco-turf.

V průběhu let se měnil také název tenisové akce, od roku 1901 jej tenisoví příznivci znali pod jménem Tri-State Tennis Tournament, které vydrželo až do roku 1969. Od tohoto roku prošel tenisový turnaj několika změnami, co se týče názvů. Jedním z nich byl například ATP Championships. Současný název Western & Southern Financial Group Masters je pro turnaj platný od roku 2011.

Velice důležitou postavou v historii ohijského turnaje byl Paul M. Flory, což byl tehdy jednatel společnosti Procter & Gamble. Jako dobrovolník se účastnil turnaje již od konce 60. let, později se stal dokonce jeho prezidentem a zůstal jím až do své smrti v roce 2013. Turnaj samotný díky němu značně prosperoval a zároveň s tím rostla také jeho popularita. Flory byl mimo to známý svými štědrými příspěvky na charitu, ačkoliv on sám vykonával turnajové funkce bez jakéhokoliv honoráře. Během svého života byl také poctěn humanitární cenou Arthura Ashe od ATP.

Paul M. Flory

                                                                Bývalý ředitel turnaje v Cincinnati Paul M. Flory                                    zdroj: tennis.com

Dějiště turnaje

Tenisový areál Lindner Family Tennis Center se nachází na předměstí Cincinnati v městské části Mason. Pro hráče je zde k dispozici celkem 17 kurtů, z nichž hned čtyři jsou stálé velkokapacitní kurty, což je na okruhu ATP, samozřejmě kromě grandslamů, naprostá výjimka

V letech 2009 a 2010 došlo k zásadní modernizaci budovy pro hráče, média i fanoušky. Její název je Paul M. Flory Player Center, je přibližně dvakrát vyšší než předchozí West Building, tyčí se do výšky 85 stop (26 m) nad úrovní terénu a 97 stop (30 m) nad úroveň kurtů. Cena nového a moderního zázemí se vyšplhala do výše 10 mil $.

Areál Lindner Family Tennis Center

                                                                                               Areál Lindner Family Tennis Center                                     zdroj: twitter.com

Největším z kurtů je Center Court postavený v roce 1981 s kapacitou 11 400 míst. Následuje Grandstand Court jehož kapacita je pořád velice slušných 5000 míst. Zbývající dva velkokapacitní kurty pojmenované Court 3 a Court 9 pojmou 4000 respektive 2000 tenisových fanoušků.

Poslední vítězové:
  • 2021: Alexander Zverev - Andrej Rublev 6:2, 6:3
  • 2020: Novak Djokovič - Miloš Raonic 1:6, 6:3, 6:4
  • 2019: Daniil Medveděv - David Goffin 7:6(3), 6:4
  • 2018: Novak Djokovič - Roger Federer 6:4, 6:4
  • 2017: Grigor Dimitrov - Nick Kyrgios 7:5, 6:3

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů: 7x Roger Federer (2005, 2007, 2009, 2010, 2012, 2014, 2015)
  • Nejvíce finále: 8x Roger Federer (2005, 2007, 2009, 2010, 2012, 2014, 2015, 2018)
  • Nejvíce zápasů: 57 - Roger Federer
  • Nejvíce vítězných zápasů: 47 - Roger Federer
  • Nejvíce vyhraných zápasů po sobě: 21 - Bobby Riggs
  • Nejmladší vítěz: Boris Becker 17 let 8 měsíců a 29 dní (1985)
  • Nejstarší vítěz: Ken Rosewall 35 let 8 měsíců a 19 dní (1970)

Na co vsadit?

  • Rafael NADAL
  • Kurz Tipsportu na celkové vítězství: 7,50

Letošní Nadalova forma rozhodně předurčuje španělského veterána k tomu být mezi hlavními adepty na titul z Masters v Cincinnati i letos. Rafa prohrál v aktuální sezóně pouze čtyři zápasy a především její první čtvrtina stála z Nadalova pohledu opravdu za to, když zvítězil na čtyřech po sobě jdoucích turnajích včetně Australian Open a první porážku v kalendářním roce 2022 mu připravil až začátkem května Carlos Alcaraz na antuce v Madridu. Do sbírky později Rafa přidal již tradičně také další triumf z Roland Garros. Záležet ovšem bude hodně opět na jeho nevyzpytatelném zdraví. Od Wimbledonu se totiž Nadal léčil se zraněním břišních svalů, v tréninku je teprve dva týdny a že jeho zdravotní stav stále není 100%, se ukázalo před pár dny, když se musel odhlásit z montrealského Masters. Jak tedy vidí své aktuální zdraví samotný Nadal? „Už nějakou dobu jsem trénoval bez servisu. Před čtyřmi dny jsem začal s podáním, všechno šlo dobře, ale včera po normálním tréninku jsem ucítil mírné potíže a dneska přetrvávají. Po konzultaci s mým doktorem to budeme léčit konzervativně a dáme tomu ještě pár dnů, než se vrátím k zápasům." Nezbývá tedy než doufat a přát si, aby se španělský tenista stihl dát do kupy ještě před zahájením ohijského turnaje a mohl tak fanouškům předvést to nejlepší ze svého tenisového umění.

  • Daniil MEDVEDĚV
  • Kurz Tipsportu na celkové vítězství: 4,00

K hlavním adeptům na zisk titulu v Cincinnati bude patřit nepochybně taky ruský bohatýr Daniil Medveděv. Ten startoval poprvé na místním Masters 1000 již v roce 2017, kdy stejně jako o rok později vypadl již úvodním kole. Zlom přišel v roce 2019, tehdy mu nestačil v semifinále ani Novak Djokovič a Rus celý turnaj vyhrál. V roce 2021 došel až do semifinále, kde ale nestačil na svého ruského krajana Andreje Rubleva, se kterým prohrál 6:2, 3:6, 3:6. V aktuální sezóně ovládl doposud Medveděv nedávno skončený turnaj v mexickém Los Cabos, kde zdolal ve finále anglického tenistu Camerona Norrieho poměrně snadno 7:5, 6:0. „Za tit, ul v Los Cabos jsem opravdu rád. Absolvoval jsem dobrý přípravný blok před US Open Series, což za normálních okolností není možné, protože hrajete Wimbledon. Nyní to šlo a cítím se stoprocentně připraven psychicky i fyzicky." Díky výhře v Mexiku si také zajistil pozici světové jedničky minimálně do US Open

  • Andrej RUBLEV
  • Kurz tipsportu na postup do čtvrtfinále: 2,30

Jako třetího favorita bychom uvedli Andreje Rubleva z Ruska. Je pravda, že nepatří k těm úplně největším favoritům Masters v Cincinnati, dalo by se spíše říci, že to je černý kůň turnaje. Nicméně na místním turnaji se mu poslední dva ročníky nadprůměrně dařilo. V roce 2019 si v Ohiu zapsal čtvrtfinále, když poslal domů například švýcarské duo Federer a Wawrinka. Loni už z toho bylo finále, kde nestačil až na Němce Alexandera Zvereva. V jeho případě bychom se určitě nebáli vsadit na to, že Rus dojde také letos alespoň mezi osm nejlepších.

V roce 2021 porazil Zverev ve finále Rubleva

                                                                                               V roce 2021 porazil Zverev ve finále Rubljova                   zdroj: twitter.com

Kalendář turnajů Masters pro rok 2022

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   10. – 20. března  Indian Wells (USA)    Tvrdý povrch  
   23. března – 3. dubna  Miami Open (USA)      Tvrdý povrch  
   10. – 17. dubna  Monte Carlo (Monaco)       Antuka  
   1. – 8. května  Madrid Open (Španělsko)       Antuka  
   8. – 15. května  Italian Open (Itálie)    Antuka  
   7. – 14. srpna  Canada Open (Kanada)      Tvrdý povrch  
   14. – 21. srpna  Cincinnati  Masters (USA)       Tvrdý povrch  
   9. – 16. října  Shanghai  Masters (Čína)    Tvrdý povrch  
   31. října – 6. listopadu  Paris Masters (Francie)    Tvrdý povrch – hala  
         

Oficiální kanály ATP tour

ATP tour v televizi

Špičkový mužský tenis si mohou jeho příznivci vychutnat na několika televizních kanálech, které jsou ale ve většině případů placené. Níže uvádíme seznam TV stanic, které během roku vysílají turnaje ATP.

  • Eurosport: všechny grandslamové turnaje, Turnaj mistrů, turnaje kategorie 250, 500, 1000 (Masters)
  • Nova Sport: turnaje kategorie 250
  • Sport 1, 2: turnaje kategorie 250
  • ČT Sport: ATP Cup, Davis Cup, Billy Jean King Cup(dříve Fed Cup), Laver Cup, několik zápasů z French Open.

ATP tour online (v sázkových kancelářích)

Mužské tenisové turnaje jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

ATP tour live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.