Alexander Albon

Thajsko-britský jezdec Alex Albon momentálně pilotuje Formuli 1 u týmu Williams. Jeho nejlepší sezónou v šampionátu F1 byl ročník 2020, kdy skončil na sedmém místě.

  • Tým: Williams
  • Stát: Thajsko
  • Datum narození: 23. března 1996
  • Oficiální web: https://www.alexalbon.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2019
  • Počet pódiových umístění v F1 (k 13. 7. 2022): 2
  • Počet vítězství v F1 (k 13. 7. 2022): 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2020 (7. místo)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Alexander Albon

Thajsko-britský jezdec Alex Albon momentálně pilotuje Formuli 1 u týmu Williams. Jeho nejlepší sezónou v šampionátu F1 byl ročník 2020, kdy skončil na sedmém místě.

  • Tým: Williams
  • Stát: Thajsko
  • Datum narození: 23. března 1996
  • Oficiální web: https://www.alexalbon.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2019
  • Počet pódiových umístění v F1 (k 13. 7. 2022): 2
  • Počet vítězství v F1 (k 13. 7. 2022): 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2020 (7. místo)

 


Začátky Albonovy kariéry

Malý Alex začal závodit na motokárách v osmi letech, v roce 2005, a už od jeho začátků bylo poznat, že jde o velký talent. V každé kategorii, kterou prošel, vždy patřil mezi nejlepší. Mezi lety 2006 a 2011 se v každém šampionátu, kterého se účastnil, neumístil hůře než na třetím místě! Stal se několikanásobným šampiónem na britské i mezinárodní motokárové scéně, a to závodil proti takovým borcům, jakými jsou Max Verstappen či Charles Leclerc.

Z motokár k formulím přešel v roce 2012 v sérii Formula Renault 2.0 Eurocup. Přechod to pro něj nebyl jednoduchý. Ani v jednom závodě nezvládl bodovat. Nadcházející sezónu přešel k jinému týmu a dařilo se mu o něco více. Vrchol ve Formuli Renault 2.0 zažil v roce 2014, ve kterém vyzávodil celkové třetí místo.

Vstupní bonus u 22Bet

V roce 2015 jezdil v evropské sérii Formule 3, v níž skončil na celkovém sedmém místě. Po přestupu do GP3 v roce 2016 se umístil na skvělém druhém místě, když nestačil pouze na svého týmového kolegu Charlese Leclerca.

V nadcházející sezóně se oba jezdci potkávali i v šampionátu Formule 2. Jenže zatímco Leclerc přestoupil k lepšímu týmu a šampionát ovládl, Albon zůstal u ART Grand Prix a sezónu zakončil na desátém místě. Jeho umístění bylo zčásti ovlivněno také zlomeninou klíční kosti, kvůli které musel i dva závody vynechat. Pro příští sezónu přestoupil k týmu DAMS a v celkovém hodnocení šampionátu si polepšil na třetí místo. Nad jeho síly byli pouze George Russell a Lando Norris.

Skok do Formule 1

V sezóně 2019 měl Albon působit ve Formuli E, dokonce již podepsal smlouvu s týmem Nissan.e.dams. Z té ale nakonec sešlo, protože si ho vyhlédl Red Bull a dal mu příležitost ve své „rezervní“ stáji Toro Rosso. Alexander Albon se stal historicky druhým Thajcem ve Formuli 1, prvním od dob prince Bira v padesátých letech.

Toro Rosso a Red Bull (2019 – 2020)

Při své premiéře mezi elitou F1 dojel Albon na čtrnáctém místě. Poprvé bodovat se mu povedlo už v následujícím závodě v Bahrajnu, kde skončil devátý. Po posledním závodě před letní přestávkou Red Bull oznámil, že Albon nahradí u hlavního týmu Pierra Gaslyho a stane se parťákem Maxe Verstappena. Vedení týmu tento krok odůvodnilo tím, že chce dát Albonovi šanci, aby si mohlo vyhodnotit, kdo bude pro příští sezónu týmovou dvojkou za Verstappenem.

Alex se nabídnuté šance nezalekl a podával výborné výkony. Ve zbývajících devíti závodech hned osmkrát bodoval a s celkovým ziskem 92 bodů zakončil svou premiérovou sezónu na báječném osmém místě. Za své výkony byl kromě místa u Red Bullu pro nadcházející sezónu odměněn také na slavnostním předávání cen FIA, kde obdržel cenu pro nováčku roku.

Alex Albon na snímku s Maxem Verstappenem

Alex Albon na snímku s Maxem Verstappenem (zdroj: autosport.com)

Druhou sezónu u rudých býků však může zpětně hodnotit minimálně jako rozpačitou. Dosáhl sice dvou pódiových umístění (dvě třetí místa), zároveň ale také zaznamenal několik výsledkových výpadků. Konečným sedmým místem tedy vedení týmu nejspíše příliš neuspokojil, proto ho pro příští ročník nahradil Sergio Pérez.

Rezervní jezdec a série DTM (2021)

V roce 2021 se Alex musel smířit pouze s rolí náhradního a testovacího jezdce, kterou plnil v týmech Red Bull a Alpha Tauri. Kromě toho se s týmem Alpha Tauri zúčastnil série Deutsche Tourewagen Masters (DTM), v níž se mu podařilo jeden závod vyhrát.

Sledujte závody Formule 1 živě

Návrat do F1 v týmu Williams (2022)

Odloučení od závodů Formule 1 trvalo jen jednu sezónu. Pro rok 2022 se Albon dohodl na působení u Williamsu, kde nahradil George Russella, jenž přestoupil k Mercedesu. Stále živé je i jeho spojení s Red Bullem. Christian Horner, šéf stáje, potvrdil, že tým na něj pro sezónu 2023 vlastní opci.

Osobní život

Přestože Albon závodí pod thajskou vlajkou, narodil se a vyrůstal v Anglii, má tedy i britské občanství. Je synem automobilového závodníka Nigela Albona a jeho thajské ženy Kankamol Albon. Spolu s mladším bratrem a třemi sestrami vyrůstal v Buresu v hrabství Suffolk. Do školy chodil v Ipswichi.

Jeho velkými dětskými vzory jsou legendy motorsportu Michael Schumacher a Valentino Rossi. Stejně jako mnoho dalších jezdců F1 vlastní nemovitost v Monaku. Kromě toho pobývá i v Milton Keynes, v blízkosti sídla Red Bull Racing.

Alexander Albon na sociálních sítích

Pokud patříte mezi fanoušky Alexe Albona, můžete sledovat střípky z jeho života na sociálních sítích, na nichž je velmi aktivní.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Antonio Giovinazzi

Max Verstappen

Charles Leclerc

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.formula1.com/en/drivers/alexander-albon.html
  2. https://f1sport.auto.cz/alexander-albon
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Alex_Albon
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Alexander_Albon