Alcaraz nedal ve finále Masters v Madridu šanci Zverevovi a stal se nejmladším vítězem turnaje

Roman Mráz

Roman Mráz

Alcaraz nedal ve finále Masters v Madridu šanci Zverevovi a stal se nejmladším vítězem turnaje


Teprve 19 letý španělský teenager Carlos Alcaraz navázal na skvělé výkony proti Nadalovi a Djokovičovi a následně jednoznačně ovládl také nedělní finále. V něm nedal šanci světové čtyřce Alexanderovi Zverevovi, kterého porazil v poměru 6:3, 6:1. Díky triumfu v Madridu se vycházející hvězda mužského tenisu posune z devátého místa na šesté.

Jednoznačný průběh finále i několik překonaných rekordů

Málo platná byla v zápase Zverevovi skutečnost, že v Madridu už v letech 2018 a 2021 triumfoval, zatímco Alcaraz měl před startem turnaje na kontě pouze jedno vítězství na madridské antuce. Už v šestém gamu prvního setu ztratil německý hráč servis, jeho španělský soupeř této ztráty využil a dovedl sadu do vítězného konce v poměru 6:3. Druhý set měl ještě jednoznačnější průběh. Zverev se v celém utkání spíše trápil a ztratil svoje podání ještě třikrát, kdežto Alcaraz byl nejen na servisu jistý a druhý set vyhrál 6:1. Celé utkání pak trvalo pouze hodinu a čtyři minuty.

Španělská teenagerská hvězdička tak náležitě osladila své 19. narozeniny, které slavil Alcaraz v týdnu během turnaje. Navíc se stal nejmladším hráčem v historii, který získal v Madridu titul. A aby toho nebylo málo, stal se Carlos Alcaraz také nejmladším hráčem od roku 1990, který porazil na jednom turnaji ATP tři hráče z TOP 5. Jeho skvělému výkonu přihlíželi v hledišti i mnohé sportovní ikony, například bývalý portugalský fotbalista Luis Figo, nebo motocyklový závodník Marc Márquez.

Sestřih z finále v Madridu:

Porazit Nadala, Djokoviče i Zvereva = nejlepší týden v životě

V Madridu si Carlos Alcaraz připsal už letošní druhý triumf z Masters, první titul slavil v březnu na turnaji v Miami. V únoru se pro změnu stal nejmladším vítězem turnaje kategorie 500 v Riu de Janeiru. Celkově letos ovládl již čtyři podniky ATP. Po zápase se během slavnostního rozhovoru na kurtu podělil o svou radost se španělským publikem a přiznal, že to byl jeho nejlepší týden v životě.

Je to skvělý pocit porazit všechny tyhle hráče. Porazit dva z nejlepších tenistů historie a pak Zvereva, světovou trojku. Řekl bych, že to byl nejlepší týden mého života."

Je mi devatenáct, což je asi klíč k tomu, že zvládám hrát dlouhé a náročné zápasy za sebou. Fyzicky se cítím skvěle."

Během jeho vítězného madridského tažení si v zápase proti Nadalovi ale mladý Španěl přivodil drobné zranění kotníku a musel vzdát svou účast na Masters v Římě, které probíhá tento týden. Absence v Římě je zřejmě také zčásti z preventivních důvodů, jelikož se blíží antukový grandslam v Paříži.

Carlos Alcaraz s trofejí z turnaje v Madridu

zdroj: idnes.cz

Zverevovi se nelíbil plán zápasů, ale Alcaraze pochválil

Německý tenista si po prohraném zápase stěžoval na rozvrh zápasů. Jeho sobotní semifinále proti Řekovi Tsitsipasovi bylo totiž naplánováno na 23:00 a skončilo až v pozdním čase 1:30. Zverev tak měl výrazně méně času se připravit na nedělní finále, než jeho španělský soupeř.

„V sobotu jsem začínal ve 23 hodin, hrál jsem tři sety a skončil jsem v 1:30. Než jsem se dostal do hotelu, něco snědl, odpracoval si své s fyzioterapeutem, abych byl připravený na další den, bylo pět ráno."

„Ano, většina lidí na stadionu sice chtěla, aby Carlos vyhrál, ale nikdo nechtěl vidět takovýhle zápas. Chtěli vidět skvělý souboj, špičkový tenis. Ale jsem jen člověk, ne robot,"

Světová čtyřka mužského okruhu ATP nicméně sportovně přiznala, že Alcaraz zvítězil zaslouženě a podle jeho názoru je španělský tenista v současnosti nejlepším hráčem na okruhu ATP.

V tuhle chvíli je Alcaraz nejlepším hráčem světa."