Alain Prost

Roman Mráz

Roman Mráz

Alain Prost


Během své bohaté třináctileté kariéry v F1 získal francouzský pilot Alain Prost čtyřikrát titul mistra světa a vystřídal s monopostem celkem čtyři stáje formule 1. Největších úspěchů dosáhl s McLarenem v 80. letech, s touto stájí uspěl hned ve třech případech. Mnozí fanoušci formulí mají také jistě stále v paměti souboje s jeho největším rivalem Brazilcem Ayrtonem Sennou na přelomu 80. a 90. let.

                         

  • Tým: -
  • Stát: Francie
  • Datum narození: 24. února 1956
  • Oficiální web: www.alainprost.net
  • Počet závodů v F1: 202
  • První závod v F1: VC Argentiny 1980
  • První vyhraný závod: VC Francie 1981
  • Poslední vyhraný závod v F1: VC Německa 1993
  • Poslední závod v F1: VC Austrálie 1993
  • Počet pódiových umístění v F1: 106
  • Počet vítězství v F1: 51
  • Nejlepší sezóna v F1: 1985, 1986, 1989, 1993 – mistr světa

Začátky, aneb motokáry dostaly přednost před školou

Ještě než Alain Prost objevil kouzlo závodů na čtyřech kolech, věnoval se v dětství i jiným sportům, jako například fotbalu, či jízdě na kolečkových bruslích. Budoucí mistr světa v F1 byl zkrátka sportovním multitalentem, který nevynechal jedinou příležitost se pořádně zapotit v téměř jakémkoliv sportu.

Během dospívání Alain uvažoval také o profesionální dráze fotbalisty, nebo instruktora tělocviku. Zlom ovšem přišel v jeho 14 letech, kdy odjel s rodinou na dovolenou a poznal na vlastní oči svět závodních motokár. V tu chvíli měl jasno, stane se profesionálním závodníkem!

Prost začínal v motokárách

                                                                                                                                                                                                                                       zdroj: prostfan.com

Motokáry mu učarovaly natolik, že na prahu dospělosti v 18 letech kvůli nim dokonce opustil školu a stal se závodníkem na plný úvazek. V roce 1975 zvítězil na francouzském mistrovství, díky čemuž se mu dostalo pocty zúčastnit se kompletní sezóny v seriálu francouzské formule Renault. A výsledek? Alain překvapivě ovládl všechny závody kromě jednoho a připsal si tak i celkový triumf.

Úspěchy Prosta ve formulích navíc pokračovaly i nadále. V roce 1977 zvítezil francouzský pilot v evropské části formule Renault. O rok později již Alain přešel do Formule 3, v jejímž seriálu opanoval jak francouzský, tak i evropský šampionát. To už zbystřily i renomované stáje z F1.

Kariéra ve Formuli 1

Do svých řad nakonec mladého francouzského závodníka dostala stáj McLaren. A ačkoliv se Prostovi začátek v F1 vydařil, když skončil při svém debutu při VC Argentiny na skvělém šestém místě a také v dalších závodech se mu dařilo, opustil McLaren už po první sezóně. Důvodem byla podle Prosta nespolehlivost jeho vozu.

Renault

Další tři sezóny pak strávil Prost doma, přesněji řečeno ve francouzské stáji Renault. Se svým vozem Renault RE30 si připsal v roce 1981 tři triumfy na VC Francie, Itálie a Holandska a sezónu nakonec zakončil na skvělém 5. místě.

I další roky u Renaultu byly ve znamení postupného zlepšování Prostových výkonů, což vyvrcholilo 2. místem v ročníku 1983, když zvedl francouzský jezdec hned ve čtyřech případech nad hlavu vítězný pohár.

Alain Prost strávil ve stáji Renault tři roky

                                                                                    Alain Prost strávil ve stáji Renault tři roky                              zdroj: sport.aktualne.cz

Nicméně, zdaleka ne vše bylo v té době u Renaultu zalité sluncem. Alain měl pocit, že vývoj motoru ve francouzské stáji není příliš progresivní. Vedení týmu naopak udělalo z Prosta obětního beránka poté, co francouzský jezdec nedokázal v roce 1983 vyhrát šampionát. Poslední kapkou bylo, když budoucí mistr světa veřejně zkritizoval po posledním závodu sezóny během interview svůj vůz a od Renaultu následovala promptní odpověď – vyhazov.

Sledujte závody Formule 1 živě

Návrat do McLarenu

S britskou stájí podepsal Alain Prost smlouvu hned po vyhazovu z Renaultu a první rok mu zde dělala týmového kolegu živoucí legenda motorsportu – Nikki Lauda. Celá sezóna 1984 byla v naprosté režii těchto dvou ikon a o celkovém vítězi nakonec rozhodl pouhý půl bod, když se z triumfu radoval Lauda. Prostovi tehdy nestačilo ani sedm vyhraných závodů, ale i tak zažil nejlepší ročník v jeho dosavadní kariéře formule 1.

Chuť si ale spravil v dalších dvou letech, když opanoval dvakrát za sebou pořadí šampionátu F1 a vybojoval vítězný vavřín v závodě hned v devíti případech. Navíc se stal po více než dvaceti letech prvním pilotem, který dokázal titul v F1 obhájit. Před ním to dokázal naposledy Jack Brabham v roce 1960.

Po dvou triumfech následovaly dva trochu slabší roky, když skončil postupně na 4. a 2. místě. Na druhou stranu se nedá říct, že by francouzský jezdec nějak výrazně polevil. Jen v roce 1988 uspěl v sedmi závodech, jenže byl tu najednou zkrátka ještě někdo lepší a tím nebyl nikdo jiný než Prostův velký rival – Ayrton Senna.

Oba fenomenální jezdci a legendy se nakonec potkaly v jednom týmu, když Senna odešel v roce 1988 z Lotusu právě k McLarenu. Britská stáj tak v tu chvíli připomínala doslova all-star výběr F1. Vzájemná rivalita jezdců tak nabrala ještě na obrátkách. Prost poté vrátil Sennovi porážku hned následujícího roku a připsal si tak již třetí titul mistra světa. Brazilec dokončil sezónu hned za ním na druhé příčce.

Dokument o životě Alaina Prosta:

Dva roky s Ferrari

V roce 1990 odchází Alain Prost do italské stáje Ferrari, které tak podepisuje prvního jezdce od smrti Enza Ferrariho v roce 1988. Parťákem francouzského pilota byl Brit Nigel Mansell. I po dochodu z McLarenu pokračuje velká rivalita mezi Prostem a Sennou. Přestože Francouz zažíval dobrou sezónu a vyhrál pět závodů, tentokrát to na Sennu nestačilo a musel se spokojit s druhým místem.

Italská stáj však v tu dobu přestávala být konkurenceschopná, zejména pokud jde o motor a podvozek. To se projevilo i na výkonech Alaina, který poprvé od roku 1981 nevyhrál v sezóně žádný ze závodů F1. Maxima dosáhl třemi druhými místy v USA, Francii a Španělsku.

Ideální nebyly ani vztahy uvnitř týmu, jeho týmový kolega Nigel Mansell kvůli nestabilnímu vztahu s Prostem odešel po první společné sezóně z Ferrari a když se Francouz na konci sezóny po VC Japonska pustil do další veřejné kritiky svého týmu, musel ze stáje nuceně odejít i on.

Konec kariéry a poslední titul

Příběh „Profesora“ jak se Prostovi přezdívalo, měl po vyhazovu z Ferrrari nakonec přeci jen šťastný konec. V jeho poslední sezóně totiž tentokrát v barvách Williamsu ovládl hned sedm Velkých cen a navíc získal již čtvrtý titul mistra světa.

Po posledním závodě v Austrálii na podzim 1993 došlo také k zakopání válečné sekery mezi ním a Sennou, když se oba závodníci na pódiu objali. To ještě netušili, že to bude jedno z posledních vzájemných setkání. Brazilec totiž při VC Itálie v roce 1994 nabourá v rychlosti 310 km/h do betonové zdi a následkům zranění podlehne v nemocnici.

Usmíření s Ayrtonem Sennou po posledním závodě v roce 1993

                                                                Usmíření s Ayrtonem Sennou po posledním závodě v roce 1993            zdroj:maxf1.net

Vyhrál jsem (v roce 1993) mistrovství světa tím, že jsem (v Adelaide) dojel na stupních vítězů. Ayrton, který vyhrál, mě ale vzal za ruku a chtěl, abych s ním byl na nejvyšším stupínku. Ten moment změnil náš vztah a teď mohu říct, že to byl skvělý příběh. Nenosím v sobě žádnou křivdu. V paměti si chovám jen těch posledních šest měsíců jeho života. Tehdy jsem Ayrtona poznal mnohem víc než kdy předtím. Byla to úplně jiná osobnost. Pochopil jsem, kdo to byl a proč občas dělal takové věci, jaké dělal."

Osobní život

Čtyřnásobný mistr světa F1 se narodil André Prostovi a Marii-Rose Karatchian ve francouzské obci Lorette, poblíž St. Etienne. Jeho otec byl Francouz, kdežto po matce zdědil arménské geny. V dětství vyrůstal ještě s bratrem Danielem, který ale v roce 1986 zemřel na rakovinu.

V roce 1972 se Alain seznámil se stejně starou Anne-Marií a byla to láska na první pohled. Pár se po dlouholeté známosti vzal v srpnu 1980 v Saint Chamond a ze vztahu se narodili synové Nicolas (1981) a Sacha (1990). Manželství ale dvojici nevydrželo a později došlo k rozvodu.

Kromě dvou synů má Proste ještě dceru Victorii, která se narodila v roce 1996 z jeho známosti s Bernadette Cottinovou. Zároveň je bývalý francouzský závodník již také několilkanásobným hrdým dědečkem, konkrétně mu radost dělají tři vnuci Kimi, Liam a Mika.

Alain se syny Nicholasem, Sachou a dcerou Vicotorií

                                                  Alain se syny Nicolasem, Sachou a dcerou Victorií                         zdroj: gstaadlife.com

Za své mnohé úspěchy ve Formuli 1 získal Alain Prost v roce 1986 od francouzského prezidenta Françoise Mitterranda Řád čestné legie. A nejen ve Francii se mu dostalo uznání, ve Velké Británii ho například ocenila dokonce sama britská královna Alžběta II. vyznamenáním Důstojník Řádu britského impéria.

Sociální sítě:

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Michael Schumacher

Ayrton Senna

Niki Lauda

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.formula1.com/en/drivers/hall-of-fame/Alain_Prost.html
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Alain_Prost
  3. https://cs.wikipedia.org/wiki/Alain_Prost