V severní Americe prohrává hokej s covidem a NHL je přerušena

Roman Mráz

Roman Mráz

V severní Americe prohrává hokej s covidem a NHL je přerušena


Vedení zámořské soutěže se rozhodlo kvůli špatné epidemické situaci prodloužit vánoční přestávku o dva dny - od středy do neděle. Na programu NHL jsou jen dva úterní zápasy, zbytek zápasů je odložen. Celkový počet přeložených zápasů již dosáhl na číslo 49.

Třetina klubů nemůže trénovat

Do neděle se odehrají jen dnešní noční zápasy mezi týmy Philadelphia Flyers - Washington Capitals a Las Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightining. Původně se zástupci NHL a hráčské asociace NHLPA v neděli dohodli na zrušení vzájemných zápasů mezi kanadskými a americkými kluby. Ale situace se v týmech dále zhoršovala a 10 z nich nemůže v současnosti kvůli nákaze vůbec trénovat. Jedná se o Colorado, Floridu, Nashville, Boston, Detroit, Toronto, Columbus, Montreal, Edmonton a Ottawu. Podle AP je na takzvaném covidovém seznamu v současnosti asi patnáct procent z více než 700 hráčů NHL.

Peking v nejistotě

Koronavirová situace v NHL může mít také negativní dopad na start zámořských hokejistů na olympiádě v Pekingu. Původně se olympiáda měla konat i s hráči z NHL, ale vzhledem k počtu nakažených hokejistů a odložených zápasů, který může ještě dál narůstat, se v současné chvíli jejich start v Pekingu jeví přinejmenším nejistě. Konečné rozhodnutí by podle komisionáře Garyho Bettmana mohlo padnout i déle než 10. ledna, kdy měl zaznít konečný verdikt. Naposledy se zámořští hráči objevili na hrách pod pěti kruhy v Soči 2014.