Robert Kubica


Populární polský závodník Robert Kubica si závody v monopostu F1 vyzkoušel poprvé v sezóně 2006 v barvách stáje BMW-Sauber. Následkem vážné nehodě při rally ve Španělsku v roce 2011 si poranil ruku a hrozila mu dokonce amputace. Kvůli přetrvávajícím problémům s rukou byl polský závodník nucen vynechat několik následujících ročníků formule 1. Nakonec se mu přei jen povedlo vrátit na závodní okruhy a od roku 2019 působí coby testovací jezdec stáje Alfa Romeo.


 

  • Tým: Alfa Romeo 
  • Stát: Polsko
  • Datum narození: 7. prosince 1984
  • Oficiální web: www.kubica.pl
  • Počet závodů v F1: 99*
  • Počet vítězství v F1: 1*
  • Počet pódiových umístění v F1: 12*
  • První závod v F1: VC Maďarska 2006
  • První vyhraný závod: VC Kanady 2008
  • Poslední závod v F1: VC Itálie 2021*
  • Nejlepší sezóna v F1: 4. místo – 2008

    * k 7.9. 2022

   

Začátky závodění v motokárách

Záliba v závodních vozech se u Roberta Kubici projevila už v předškolním věku, což samozřejmě neuniklo pozornosti jeho rodičů a koupili mu malou motokáru. Od té chvíle Robert věnoval téměr veškerý svůj volný čas ježdění s motokárou. 

Svůj talent se rozhodl vykoušet na polském šampionátu motokár a během tří let získal celkem šest titulů. V roce 1998, když bylo Robertovi 14 let, se vydal otestovat své závodní schopnosti také do Itálie, kde jako první cizinec v historii šampionátu vyhrál Mezinárodní Italský motokárový šampionát.

Úspěchy od té chvíle začal polský závodník sbírat i na dalších akcích konaných v Evropě. Titul si odvezl z Monaca, znovu obhájil v Itálii, 2. místo získal na Evropském motokárovém mistrovství a zúčastnil se také Německého šampionátu motokár.

Kubica začínal s motokárami

zdroj: sport.onet.pl

Juniorská formule

Díky svým úspěchům s motokárami nakouknul Robert do světa formulí už v 16 letech, když se stal testovacím jezdcem v sérii Formule Renault. Testování ale už po pouhém roce vyměnil za plnohotnodné závodění.

V sezóně 2002 se v seriálu Formule Reanult 2000 prosadil naplno, to když ovládl čtyři závody a celkově se umístil na druhé příčce. Ten samý rok si Robert vyzkoušel také poprvé zámořský závod, konkrétně v Brazílii na okruhu Interlagos předčil všechny své konkurenty a suverénně zvítezil.

Po přesunu do Formule 3 došlo k první vážnější nehodě polského závodníka, při které si zlomil ruku. Po rekonvalescenci se ale vrátil zpět a dokonce vyhrál závod v Noisringu. Sezónu nakonec dokončil na 12. místě. 

Po sezóně se Kubica zúčastnil několika populárních pouličních závodů a například v Sardinii se mu povedlo vyhrát. Na závodech v Macau a Jižní Koreji z toho bylo shodně 5. místo.

Ve Formuli 3 se nicméně Polák zlepšoval sezónu od sezóny a když v roce 2005 ovládl světovou sérii Renault s týmem Epsilon Euskadi, mohl se těšit na testování v prestižní formuli 1 s týmem Reanult.

Formule 1

Po testování ve francouzské stáji nakonec podepsal Robert smlouvu s BMW-Sauber, u které zároveň plnil roli třetího jezdce a od samého začátku dosahoval při testech dobrých výsledků. Ačkoliv s ním BMW počítalo pro závody až pro rok 2007, dočkal se Kubica premiéry již v srpnu 2006 na VC Maďarska, poté co k závodu nemohl nastoupit kvůli bolestem hlavy jeho týmový kolega Kanaďan Jacques Villeneuve. Závod sice polský jezdec dokončil na dobrém 7. místě, ale následně byl diskvalifikován pro příliš malou váhu vozidla.

Protože Villeneuve stáj BMW záhy opustil, naskytla se Robertovi šance zaujmout vedení týmu ve zbytku sezóny. A dá se říct, že rozhodně nezklamal. V Itálii dojel dokonce na 3. místě a navíc se stal prvním polským jezdcem F1 v historii, který se umístil na pódiu. Sezónu pak dokončil se ziskem 6 bodů na 16. příčce.

Robert Kubica BMW

                                                                  Polský závodník prožil nejlepší roky v BMW                                  zdroj: dreamstime.com

Následující sezónu vytvořil Kubica v týmu BMW duo s Nickem Heidfeldem. Kaňkou na jinak velice povedené sezóně tak byla pouze nehoda při VC Kanady, kde se po kolizi s Trullim dostal Kubica mimo trať, následně najel na nerovnost na travnatém úseku a jeho formule byla při rychlosti zhruba 300 km/h odmrštěna do ochranné bariéry, aby se následně převrátila na bok. Vyšetřování po nehodě ukázalo, že na polského pilota během nehody jeho formule působila síla až 75G. Tato na první pohled hrůzostrašná nehoda měla nakonec pro Roberta šťastný konec, když vyšetření v nemocnici následně potvrdilo pouze lehký otřes mozku a vymknutý kotník. Z nemocničního lůžka byl propuštěn již příští den, ale následující VC USA byl nucen Kubica vynechat. Celkově nasbíral v ročníku 2007 polský závodník 39 bodů, což mu vyneslo 6. místo v konečném pořadí.

Sledujte závody Formule 1 živě

Rok 2008 pak přinesl Robertovi nejvíce radosti z pohledu jeho výsledků v F1. Například na okruhu v kanadském Montrealu si po minulé nešťastné nehodě dokonale spravil chuť a nakonec zde oslavil své první a dosud jediné vítězství v seriálu formule 1. Triumf z Kanady ještě doplnil dvěmi druhými (Monaco, Japonsko), třemi třetími místy (Bahrajn, Evropa, Itálie) a nasbíral tak v součtu 75 bodů, stejně jako třetí Kimi Räikkönen, který měl však o jeden titul více. I tak mohl být Robert Kubica se sezónou maximálně spokojený, navíc pomohl svému týmu BMW k zisku třetího místa v poháru konstruktérů.

Jediný triumf Roberta Kubici v F1 z VC Kanady:

Zklamáním však byla sezóna následující. Kubica si oproti předchozí sezóně pohoršil téměř o 60 bodů a skončil na 14. místě. Jediným světlým místem nepovedeného roku bylo pro Roberta druhé místo z VC Brazílie.

Odchod do Renaultu

V říjnu 2009 podepsal Robert Kubica smlouvu s týmem Renault a hned v prvním závodě sezóny v Austrálii skončil na výborném 2. místě. Také zbytek ročníku se mu narozdíl od předchozí sezóny vcelku vydařil a umístil se na konečném 8. místě.

Nehoda při rallye

Francouzská stáj počítala s polským jezdcem i pro nadcházející ročník, nicméně osud tomu chtěl nakonec jinak. Během únorové rallye Ronde di Andorra si Robert přivodil po havárii s vozem Fabia Super 2000 težká zranění, poté co s vozem sjel ve vysoké rychlosti ze silnice a narazil do svodidel. Celou situaci zkomplikoval fakt, že se záchranářům dlouho nedařilo Kubicu vyprostit z havarovaného vozu. To se podařilo až po hodině snažení a následoval přesun vrtulníkem do nemocnice v Pietra Ligure ,kde vyšetření ukázalo částečnou amputaci předloktí, dále mnohačetné zlomeniny ruky, nohy a ramene. Polský závodník navíc při nehodě ztratil velké množství krve.

Kubica nehoda rallye

zdroj: autosalon.tv

V nemocnici se musel okamžitě podrobit složité sedmihodinové operaci, na které spolupracovalo celkem sedm chirurgů, kteří byli rozděleni do dvou týmů. V dalších dnes následovaly ještě další dvě operace, ale lékaři odvedli dobrou práci a povedlo se jim Roberta dostat z nejhoršího. Ten si v nemocnici pobyl nakonec téměř čtvrt roku, než byl propuštěn do domácího léčení. Sezóna tím však pro něj skončila. 

Návrat k závodění

I přes úspěšné operace se Robert nemohl k závodění v F1 vrátit ani v dalších sezónách a Renault tak angažoval Kimi Räikkönena a Romaina Grosjeana. V době odpočinku od F1 se Polák mezi lety 2013–16 věnoval závodům v Rallye, ve kterých odjel 33 závodů, z nichž se ve čtrnácti případech umístil na bedně. Až po dlouhých šesti letech si na okruhu ve Valencii znovu polský závodník mohl sednout do kokpitu vozu F1. Zúčastnil se také testování na Hungaroringu, kde odjezdil 142 kol a zajel čtvrtý nejrychlejší čas.

Nejdůležitější okamžiky v kariéře Roberta Kubici:

Od roku 2017 se stal Kubica testovacím jezdcem stáje Williams, se kterým v roce 2019 prožil svůj návrat na závodní okruhy formule 1. Parťákem mu byl tehdy nováček George Russel. Sezóna se však polskému pilotovi nepovedla, na jejím konci měl na kontě pouhý jeden bod za 10. místo v Německu. Od roku 2020 plní roli testovacího jezdce pro změnu u stáje Alfa Romeo a v sezóně 2021 ještě dvakrát nakouknul do hlavního závodu F1 při VC Holandska (15.) a Itálie (14.).

Osobní život

Robert se narodil rodičům Arturovi a Anně, přičemž dětství prožil v Grzegórzkách. Ze šťastné a úplně rodiny se však mladý polský závodník mohl těšit jen do puberty, kdy došlo k rozvodu jeho rodičů.

Jelikož si Kubica poměrně hodně střeží soukromí, ví se toho o jeho osobním životě podstatně méně, než v případě jiných závodníků. Nicméně je známo, že od roku 2017 chodí s Polkou Joannou Modes, která je o rok mladší než Robert a věnuje se modelingu a herectví. Oba byli již předtím několik let přáteli a dosud jsou bez potomků. 

Robert Kubica a Joanna Modes

                                                                           Partnerkou Roberta Kubici je modelka Joanna Modes               zdroj: westtnews.com

Mezi koníčky Roberta Kubici patří zejména cyklistika, která ho podle jeho vlastních slov uklidňuje a zároveň mu zlepšuje fyzickou kondici. Absolvoval dokonce několik tréninků s polským profesionálním cyklistou Robertem Kwiatkowskim a známé jsou jeho cyklo projížďky po okruzích před závody F1. Jak sám říká, díky těmto projížďkám na kole lépe pozná trať, po které pojede další den s monopostem. Například před VC Brazílie 2018 ujel na kole celkem 28 kol.

Je také velkým fanouškem fotbalového velkoklubu AC Milán, který ho v době rekonvalescence po vážné nehodě několikrát v prohlášení podpořil.

Polský závodník se neztrácí navíc ani v intelektuálních částech života, kromě polštiny se dorozumí také anglicky, či italsky. Je mimojiné také velkým příznivcem japonské a italské kuchyně.

Ocenění:

  • 2007 – Lorenzo Bandini Trophy (ocenění udělované od roku 1992 každoročně v F1)
  • 2008 – Nejlepší polský sportovec
  • 2012 – Muž roku podle časopisu Top Gear
  • 2013 – Osobnost roku podle FIA

Sociální sítě:

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Kimi Räikkönen

Romain Grosjean

George Russell

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.garaz.cz/clanek/Rozhovor-robert-kubica-21005735
  2. https://f1sport.auto.cz/robert-kubica
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Kubica
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Kubica