MS v biatlonu 2024: Vše co potřebujete vědět

Jedna z nejsledovanějších sportovních akcí konaných v letošním roce v České republice se blíží. Už 7. února odstartuje letošní mistrovství světa v biatlonu, které se koná v Novém Městě na Moravě. Jaký je program, kde lze celou akci sledovat a jaké jsou kurzy? Všechny důležité informace se dozvíte v tomto článku.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v biatlonu 2024: Vše co potřebujete vědět

Jedna z nejsledovanějších sportovních akcí konaných v letošním roce v České republice se blíží. Už 7. února odstartuje letošní mistrovství světa v biatlonu, které se koná v Novém Městě na Moravě. Jaký je program, kde lze celou akci sledovat a jaké jsou kurzy? Všechny důležité informace se dozvíte v tomto článku.


Termín, místo konání a vstupenky

Letošní mistrovství světa v biatlonu bude probíhat od 7. do 18. února ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě. Stále je možné na tuto akci zakoupit vstupenky, a to buď na celý šampionát, v balíčcích na několik dní, nebo na jednotlivé dny. Cena balíčků startuje na 1 000 Kč, jednodenních vstupenek na 200 Kč. Nejlevnější permanentku pořídíte za 1800 Kč.

Česká reprezentace

Ženy

Do výběru ženské reprezentace se dostalo nejlepší trio závodnic podle pořadí ve světovém poháru. Jistou účast má tedy Tereza Voborníková, Jessica Jislová Markéta Davidová. Na návrh trenéra se k nim připojí ještě Lucie Charvátová, která pravidelně boduje ve světovém poháru a Kristýna Otcovská, jež byla nejlepší Češkou na mistrovství Evropy. Zatímco Charvátová absolvuje mistrovství světa už posedmé a ve sbírce má bronzovou medaili ze sprintu, pro třiadvacetiletou Otcovskou půjde o první zkušenost. Ta navíc nikdy nestartovala ani ve světovém poháru.

Muži

Mezi muži měli díky postavení v žebříčku jistou účast Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký Vítězslav Hornig, který se ukázal i jako platný člen štafety. Dalším českým závodníkem bude Jonáš Mareček a příležitost dostane i Tomáš Mikyska, který se ale vrací po operaci kolene a není jasné, zda zvládne absolvovat všechny závody. Jelikož se zdravotními problémy v poslední době bojoval i Michal Krčmář, bude v záloze šestý biatlonista, který případně sestavu doplní. Nejzkušenějším závodníkem mužské výpravy je Michal Krčmář, který jako jediný zažil i MS v roce 2013, které se konalo na stejném místě jako letos. Premiérový start na světovém šampionátu čeká Vítězslava Horniga. Jonáš Mareček bude prvním novoměstským biatlonistou, který okusí mistrovství světa ve vyloženě domácím prostředí.

Ohlédnutí za posledním MS 

Poslední mistrovství světa se konalo v únoru roku 2023 v německém Oberhofu. Češi zde na žádné medaile nedosáhli, nejlepším výsledkem jednotlivců bylo 5. místo Markéty Davidové v závodu s hromadným startem, dařilo se také Tereze Voborníkové, která si ve stíhacím závodě dojela pro 7. místo. Z českých mužů mužů dopadl nejlépe Michal Krčmář, jenž byl 8. ve vytrvalostním závodě. V kolektivních závodech bylo nejlepším českým umístěním 4. místo mužské štafety. 

Celkově mezi muži dominoval Johannes Thingnes Bø, který ovládl sprint, vytrvalost i stíhací závod. Pouze v závodu s hromadným startem zvítězil Švéd Sebastian Samuelsson a kvězdný Nor byl "až" třetí. Medailová umístění patřila mezi muži pouze dvěma státům, a to Norsku a Švédsku. Štafetu ale ovládli Francouzi, druzí byli Norové a třetí Švédi.

Ženy mezi sebou měly větší vyrovnanost a žádná z nich nedominovala tak, jako mezi muži Bø. Nejlépe se dařilo Hanně Öbergové, která zvítězila v závodu s hromadným startem i vytrvalosti a ve sprintu dojela třetí. Zlatou a stříbrnou medaili si také odvezla Denise Herrmannová-Wicková a zlato a bronz Julia Simonová. Ve štafetě se z prvenství radovaly Italky, druhé byly Němky a třetí Švédky.

Smíšenou štafetu ovládlo Norsko, druhá byla Itálie a bronz brala Francie. Smíšená štafeta dvojic dopadla nejlépe také pro Norsko, stříbro získalo Rakousko a bronz Itálie.

Program závodů

Program závodů startuje 6. února a posledním závodním dnem je neděle 18. února. Biatlonisté budou mít tři dny volna, a to čtvrtek 8. února, pondělí 12. února a pátek 16. února.

středa 7. února, 17:20 - Smíšená štafeta
pátek 9. února, 17:20 - Sprint žen
sobota 10. února, 17:05 - Sprint mužů
neděle, 11. února, 14:30 - Stíhacízávod žen
neděle, 11. února, 17:05 - Stíhací závod mužů
úterý 13. února, 17:10 - Vytrvalostní závod žen
středa 14. února, 17:20 - Vytrvalostní závod mužů
čtvrtek 15. února, 18:00 - Smíšená štafeta dvojic
sobota 17. února, 13:45 - Štafeta žen
sobota 17. února, 16:30 - Štafeta mužů
neděle 18. února, 14:15 - Hromadný start žen
neděle 18. února, 16:30 - Hromadný start mužů

Doprovodný program

Kromě samotných závodů je pro fanoušky připravený i bohatý doprovodný program. Samotné slavnostní zahájení proběhne už v úterý 6. února na náměstí v Novém Městě na Moravě, kde se od 18:30 přestaví bratři v Tricku, o půl hodiny později je na programu zahajovací show a v 19:30 vystoupí zpěvačka Ewa Farná. Ve všední závodní dny se Vysočina fanouškům otevře vždy ve 13:00 a kromě závodníků se o program bude starat i DJ. Ve víkendových dnech dojde k otevření areálu už v 10:00 (respektive 13:00) a kromě DJ je zde i jiný program, např. 10. února vystoupí Anna K, o den později Tomáš Savka a Jakub Žídek a poslední den MS se diváci mohou těšit i na Janka Ledeckého. Pro fanoušky bude jistě zajímavým dnem i čtvrtek 8. února, kdy sice nejsou na programu žádné závody, ale na náměstí v Novém Městě na Moravě proběhne autogramiáda biatlonových hvězd a poté koncert kapely Buty. K příležitosti tuzemského MS v biatlonu byly také 22. ledna uvedeny do prodeje dva druhy poštovních známek. Na první je biatlonistka při běhu na lyžích, na druhé biatlonista při střelbě.

Kde lze MS v biatlonu sledovat živě?

Všechny závody letošního mistrovství světa v biatlonu nabídne již tradičně program ČT Sport, který můžete sledovat zdarma na televizních obrazovkách nebo na webu. Livestreamy jistě poskytne i většina sázkových kanceláří.

31 Bet

Sázkové příležitosti

Biatlon je už stálicí mezi sázkovými možnostmi a mistrovství světa není výjimkou. Sázet můžete na vítěze jednotlivých závodů, u některých kanceláří i na umístění na stupních vítězů. Zde najdete kurzovou nabídku od sázkové kanceláře 31 Bet.

Štafeta - ženy

Sázková kancelář 31 bet favorizuje na zisk zlaté medaile Francii a Švédsko, obě země v kurzu 2.75. Dalšími kandidátkami na vítězství jsou v kurzu 3.25 Norky. Na výhru Češek si můžete vsadit v kurzu 150.00.

Štafeta - muži

U mužské štafety jsou favorité na zisk zlaté medaile jednoznačnější. Největšími favority jsou Norové v kurzu 1.25. Sázková kancelář 31 Bet věří na zlato také Němcům, na které vypsala kurz 5.50 a Francouzům v kurzu 8.00. Na české kvarteto je vypsaný kurz 250.00.

Sprint - ženy

Největší aspirantkou na zisk prvenství je světová dvojka Justine Braisazová v kurzu 4.55 a samozřejmě první žena světového žebříčku Ingrid Landmark Tandrevoldová v kurzu 6.05. Sázkaři nezapomínají ani na francouzku Julii Simonovou, na kteoru vypsali kurz 6.65.

Sprint - muži

O jednom favoritovi na vítězství ve sprintu nemusíme dlouze přemýšlet, je jím samozřejmě Johannes Thingnes Boe v kurzu 2.00. Za ním je v predikcích starší ze sourozenců Tarjei Boe a Švéd Sebastian Samuelsson, na oba je vypsaný kurz 9.00.

Závod s hromadným startem - ženy

Zde je největší favoritkou Francouzka Julia Simonová v kurzu 3.50. Radovat ze zlata by se také mohla Elvira Obergová s kurzem 7.00 nebo Justine Braisazová s kurzem 8.00

Mohlo by vás zajímat

BIATLON | Aktuální pořadí světového poháru| muži

 

BIATLON | Aktuální pořadí světového poháru| ženy