Montrealskou jízdu dotáhl až do konce. Nenasazený Carreňo překvapivě ovládl kanadské Masters

Roman Mráz

Roman Mráz

Montrealskou jízdu dotáhl až do konce. Nenasazený Carreňo překvapivě ovládl kanadské Masters


Když před týdnem začínalo tenisové Masters v Montrealu, asi málokdo by si vsadil zrovna na jednatřicetiletého španělského tenistu. Ten prošel hladce celým turnajem a ve finále si poradil ve třech setech i s nasazenou osmičkou Polákem Hubertem Hurkaczem. Stal se navíc prvním nenasazeným vítězem turnaje od roku 2002, kdy na Canadian Open vyhrál Argentinec Guillermo Caňas.

Druhé letošní finále už proměnil v triumf

Během svého úspěšného putování turnajovým pavoukem dokázal zkušený Španěl vyřadit například nebezpečné italské duo Berrettini&Sinner, anglického Daniela Evanse, nebo dánskou naději Holgera Runeho, přičemž ztratil pouhý set. Ve finále mu nedokázal nakonec vzdorovat ani Hubert Hurkacz, jehož před zápasem sázkové kanceláře mírně favorizovali.

Pro Carreňa to bylo druhé letošní finále, v dubnu ho o titul z domácí Barcelony připravil další Španěl Carlos Alcaraz. Jednatřicetiletý španělský hráč navíc opět ukázal, že se na finále většinou umí dobře připravit, uspěl už v sedmém z celkových dvanácti finálových duelů

Španěl proti Hurkaczovi sice dobře nezačal, když prohrál první set 3:6, ale postupně zpřesnil hru a stejným poměrem nakonec ovládl druhý i třetí set. Polskému hráči nebyla nic platná 70% úspěšnost podání, ani 18 es.

A Hubert Hurkacz zřejmě ještě teď nechápe, jak mohl prohrát výměnu za stavu 2:3 v třetím setu, kterou považují mnozí tenisoví fanoušci i odborníci za to nejlepší, co bylo letos na okruhu ATP k vidění.

Prosím nebuďte mě...aneb největší úspěch v kariéře

Triumf z kanadského turnaje považuje Carreňo Busta právem za svůj dosavadní vrchol tenisové kariéry. Před vítězstvím v Montrelau totiž ještě nikdy nevyhrál turnaj kategorie Masters 1000, nejblíže k tomu byl taktéž na amerických betonech v Indian Wells a Miami, kde skončil v obou případech v semifinále.

Prosím, nebuďte mě, pokud je to pořád ještě sen. Moc si to užívám."

Je to neskutečně krásný pocit. Získal jsem nejcennější titul své kariéry a ani nevím, jak se mám cítit. Celý týden jsme tvrdě makali. Nezažívám zrovna svoji nejlepší sezonu, ale nepřestával jsem věřit ve svůj tým, sobě samému i svojí hře."

Montrealský triumf posune španělského tenistu na 14. příčku, čímž se přiblíží ke svému kariérnímu maximu, kterým je doposud 10. místo. Také si vylepšil statistiku vzájemných zápasů proti Hurkaczovi na 3:1, Polákovi navíc oplatil loňskou finálovou porážku z Mét.

Naopak pro Huberta Hurkacze byla prohra první takovou zkušeností v kariéře. Až dosud byl totiž v posledním turnajovém zápase 100% úspěšný, když si připsal v pěti finále pět triumfů. Zároveň ho finále ani neposune žebříčkem výše a v dnešním vydání ATP je tak u jeho jména stále číslice deset.