French Open 2022: informace, favorité, live stream

Roman Mráz

Roman Mráz

French Open 2022: informace, favorité, live stream


Antuková sezóna tradičně tradičně vrcholí na pařížském grandslamu, který se bude letos konat v termínu od 22. května do 5. června. French Open je kvůli pomalé antuce a také chybějícímu tiebreaku v rozhodující sadě považováno za fyzicky nejnáročnější tenisový turnaj v sezóně. Vítězství z loňského ročníku French Open bude obhajovat Srb Novak Djokovič, mezi ženami brání loňský triumf česká tenistka Barbora Krejčíková. Startovat bude v Paříži také historicky nejúspěšnější hráč tohoto turnaje - Rafael Nadal, který zde triumfoval již třináctkrát.

French Open 2022

  • Místo konání: Paříž, Francie
  • Termín: 22. května - 5. června 2022
  • První ročník: 1891
  • Kategorie: Grandslam
  • Největší favorité: Rafael Nadal , Carlos Alcaraz , Novak Djokovič
  • Největší favoritky: Iga Swiatek , Paula Badosa , Simona Halep
  • Povrch: Antuka
  • Prize money: 43,6 mil. €
  • Ředitel: Guy Forget
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na French Open turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Sázkové příležitosti: spousta zápasů přináší obrovské množství sázkových příležitostí, French Open je jedním z Grand Slamů, tudíž bude k mání i spousta sázek, které běžně nebývají v tenisové nabídce; samozřejmostí je i velké množství live sázek
  • Los: www.rolandgarros.com/en-us/results/SM?round=7
  • Oficiální web: rolandgarros.com
Areál French Open

zdroj: airlines-airports.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje

French Open, neboli také Roland Garros, získalo svůj název po francouzském válečném letci Rolandu Garrosovi, kterému se jako prvnímu podařilo v roce 1913 přeletět Středozemní moře. První ročník antukového grandslamu se nicméně konal již v roce 1891. Tehdy ještě pod názvem Championnat de France. V roce 1968 se pařížský turnaj jako první z velké grandslamové čtyřky otevřel profesionálním tenistům. Turnaj se koná každoročně na přelomu května a června. Jedná se také o nejsledovanější francouzskou sportovní událost ve světě.

Hráč, který Roland Garros vyhraje, obdrží po finále tzv. Pohár mušketýrů, jenž byl takto pojmenován už v roce 1927 na počest čtyř tehdy nejlepších francouzských tenistů. Byli jimi Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet a René Lacoste. Samotný pohár pro vítěze je celý ze stříbra a má široké kruhové ústí zdobené révovými listy. Korpus byl doplněn o dvě dekorativní rukojeti labutího tvaru. Měří na výšku 21 cm, široký je 19 cm a váží 14 kg. Trofej je celoročně vystavena v kanceláři prezidenta Francouzské tenisové federace, ze které je vždy jednou ročně přenesena na dvorec Philippa Chatriera, kde je předána vítězi mužské dvouhry.

Pohár mušketýrů pro vítěze Roland Garros

                                                               Pohár mušketýrů získá vítěz mužské dvouhry                         zdroj: sportscrunch.com

Jediný antukový grandslam v sezóně zaměstná během dvou týdnů konání až 250 sběračů míčků, kteří jsou vybráni na základě podaných žádostí. Jedná se o 12-16 leté chlapce a dívky ve stejnokrojích, kteří musí před turnajem projít několikatýdenní přípravou.

Dějiště turnaje:

Tenisový komplex Rolanda Garrose se rozkládá na ploše 13,5 hektaru v hlavním francouzském městě Paříži. Na místních kurtech se pořádá Roland Garros již od roku 1928. Uvnitř areálu bychom našli dvacet tenisových dvorců, mezi nimi také tři velkokapacitní kurty pojmenované po francouzských tenisových legendách. Největším a hlavním je kurt Philippe Chatrier s kapacitou 15 225 diváků, který prošel v roce 2019 renovací a o rok později dostal také zatahovací střechu. Na tomto centrkurtu se hrají nejprestižnější a nejdůležitější zápasy French Open, včetně finále mužského i ženského turnaje.

Centrkurt Philippe Chatrier

                                            Centrkurt Philippe Chatrier má jako jediný zatahovací střechu                  zdroj: eurosport.com

Druhým největším v areálu Rolanda Garrose je kurt Suzanne Lenglen postavený v roce 1994, jenž pojme na svých tribunách 10 068 tenisových nadšenců. Je známý také pod názvem La DivineLa Grand Dame na památku francouzské tenistky Suzanne Lenglenové, která během své kariéry získala jednadvacet grandslamových titulů.

Posledním z tohoto tria je 5 tisícový kurt nazvaný Simonne Mathieu, který byl vybudován teprve v roce 2019 a nahradil někdější Court 1, jenž byl téhož roku zdemolován. I tento kurt je pojmenovaný po někdější úspěšné francouzské tenistce. Zajímavostí je, že byl postaven čtyři metry pod úrovní okolního terénu.

Kurt Simone Mathieu

                                                                Kurt Simonne Mathieu postavený v roce 2019                          zdroj: twitter.com

Vítězové mužské dvouhry posledních pěti let:

Čeští vítězové French Open:

  • 1970: Jan Kodeš
  • 1971: Jan Kodeš
  • 1984: Ivan Lendl
  • 1986: Ivan Lendl
  • 1987: Ivan Lendl

Vítězky ženské dvouhry posledních pěti let:

  • 2021: Barbora Krejčíková - Anastasya Pavlyuchenková 6:1, 2:6, 6:4
  • 2020: Iga Swiatek - Sofia Kenin 6:4, 6:1
  • 2019: Ashley Bartyová - Markéta Vondroušová 6:1, 6:3
  • 2018: Simona Halepová - Sloan Stephensová 3:6, 6:4, 6:1
  • 2017: Jelena Ostapenková - Simona Halepová 4:6, 6:4, 6:3

České vítězky French Open:

  • 1981: Hana Mandlíková 
  • 2021: Barbora Krejčíková 

Rekordy turnaje

Mužská dvouhra:

  • Nejvíce titulů: 13 - Rafael Nadal (2005-08, 2010-14, 2017-2020)
  • Nejvíce titulů v řadě: 5 - Rafael Nadal (2010-14)
  • Nejmladší vítěz: Michael Chang - 17 let a 3 měsíce (1989)
  • Nejstarší vítěz: Andrés Gimeno - 34 let a 10 měsíců (1972)
  • Nejdelší utkání: 6:33 - Fabrice Santoro - Arnaud Clément 6:4, 6:3, 6:7, 3:6, 16:14 (2004)

Ženská dvouhra:

  • Nejvíce titulů: 7 - Chris Evertová (1974, 1975, 1979, 1980, 1983, 1985, 1986)
  • Nejvíce titulů v řadě: 3 - Monika Selešová (1990-92) a Justin Heninová (2005-07)
  • Nejmladší vítězka: Monika Selešová - 16 let a 6 měsíců (1990)
  • Nejstarší vítězka: Zsuzsa Körmöcsyová - 33 let a 10 měsíců (1958)
  • Nejdelší utkání: 4:07 - Virginie Buissonová - Noëlle Van Lottumová 6:7, 7:5, 6:2 (1995)

Na co vsadit?

Mužská dvouhra:

Pařížského grandslamového turnaje se letos zúčastní kompletní tenisová špička včetně ruských hráčů. Chybět by tedy neměl ani Daniil Medveděv, který se poslední týdny zotavoval po operaci kýly. Nicméně otázkou je, v jaké formě a kondici se Medveděv v Paříži představí. Po několika měsíční pauze se pozvolna vrací také dvojnásobný finalista Roland Garros Dominic Thiem, který však stále nemůže najít někdejší formu a letos to na další finále z jeho strany nevypadá.

Hlavního favorita pařížského turnaje asi nemusíme při pohledu do startovací listiny hledat dlouho. Je jím Rafael Nadal, byť podle našeho názoru mu bude jeho španělský učeň Carlos Alcaraz vydatně šlapat na paty. Nadal letos oslaví sice už 36. narozeniny, na jeho hře však pokročilý věk není vůbec znát. Tento rok ovládl už tři podniky ATP, mezi nimi také první grandslam v Austrálii, kde zdolal ve finále v pěti setech Daniila Medveděva. Navrch přidal finále v Indian Wells. Je pravdou, že celý duben vynechal kvůli zranění žeber, ale v Madridu i přes prohru s Alcarazem jasně ukázal, že v Paříži se s ním musí počítat. Nikdo jiný nemá na kontě tolik trofejí z Roland Garros jako Nadal a podle nás má velkou šanci zde letos získat čtrnáctý triumf v jeho kariéře, pakliže bude 100% zdravý.

Rafael Nadal během zápasu na Roland Garros

                                                                                             Rafael Nadal bude patřit i letos k horkým favoritům                               zdroj: newsweek.com

Jedním z mála hráčů, kteří mohou Nadala na French Open zastavit, je španělský mladíček a kometa letošní sezóny Carlos Alcaraz. Během dosavadní sezóny získal už čtyři tituly, z nichž dva má z Masters v Miami a Madridu, kde si vyšlápl na samotného Nadala i Djokoviče. Jediným problémem pro španělského teenagera by mohly být v Paříži zápasy hrané na tři vítězné sety. Přeci jen v jeho věku ještě nemá tolik zkušeností z grandslamů a je rozdíl, když musíte vyhrát zápas, který trvá maximálně tři sety, nebo několik, klidně po sobě jdoucích pětiseťáků na grandslamu. To ale nic nemění na tom, že na Alcaraze bude upřena velká pozornost, kterou si zaslouží a zároveň bude do turnaje nastupovat jako velký favorit.

Jako třetího do party bychom zvolili Srba Novaka Djokoviče. Naštěstí pro něj i tenisové fanoušky opustili v Paříži od původního plánu, povinného očkování všech hráčů a Djokovič se tak na Roland Garros představí. Navzdory své neochotě nechat se očkovat proti koronaviru, kvůli čemuž odehrál ve srovnání s konkurencí podstatně méně zápasů, se poslední týdny začíná Djokovič dostávat do formy. Naposledy v Madridu sehrál velice vyrovnané, byť prohrané utkání s pozdějším vítězem Carlosem Alcarazem a ukázal, že i on bude během vrcholu antukové sezóny připraven podávat kvalitní výkony. Kromě toho je to dvojnásobný vítěz a čtyřnásobný finalista pařížského grandslamu a je to právě Srb, kdo bude obhajovat loňské vítězství. 

Vítěz Roland Garros Djokovič a finalista Tsitsipas

                               Vítěz loňského FO Novak Djokovič(vpravo) s poraženým finalistou Stefanosem Tsitsipasem               zdroj: forbes.com

Ženská dvouhra:

Mezi ženami bude patřit podle bookmakerů k největším favoritkám Polka Iga Swiateková. Teprve dvacetiletá tenistka se stala po ukončení kariéry Ashley Bartyové novou světovou jedničkou, ale zároveň v Paříži už předloni poznala, jaké to je vyhrát místní grandslam. Na letošním Australian Open došla Swiateková do semifinále, kde sice vypadla překvapivě s Collinsovou, nicméně jinak má sezónu rozjetou zatím parádně. Na kontě už má čtyři turnajové tituly, přičemž během února až dubna se jí povedlo vyhrát jako první tenistce v historii tři úvodní turnaje kategorie 1000 v Dauhá, Indian Wells a Miami. Na ně posléze navázala úspěchem na antuce ve Stuttgartu.

Iga Swiateková s pohárem z French Open 2020

                                                                                    Iga Swiateková už na French Open předloni uspěla                            zdroj: tennisworld.com

Počítat musíme také se Simonou Halepovou z Rumunska. Trojnásobná finalistka a vítězka French Open 2018 se na pařížské antuce cítí jako ryba ve vodě a letos zatím podává vyrovnané výkony. Na kontě má zatím třicetiletá Rumunka lednový triumf z turnaje Melbourne Summer Set, do semifinále se podívala v Dubaji a Indian Wells, kde prohrála s pozdější vítězkou Swiatekovou. Na antuce zatím došla letos nejdále do čtvrfinále v Madridu. Loni se Halepová na turnaji Rolanda Garrose neobjevila kvůli zranění lýtka.

Uspět bude chtít také Španělka Paula Badosaová. V loňském roce postoupila v Paříži do čtvrfinále, ve kterém skončila na raketě Zidansekové. Třetí hráčka žebříčku WTA má v aktuální sezóně na kontě jeden titul z australského turnaje v Sydney. Na antukových turnajích došla v letošním roce nejdále do semifinále ve Stuttgartu, kde nestačila na Sabalenkovou. 

Loňský titul obhajuje česká tenistka Barbora Krejčíková. Ta však stále laboruje se zraněným loktem a nestihne ani poslední antukovou generálku před French Open ve Štrasburku. V Paříži by se ale podle svých slov měla představit.

Kondičně jsem na tom dobře, dolaďujeme údery a věřím, že tenisově bych to zvládla. Špatně tuhle dlouhou pauzu snáším, ale plusem je, že návrat se už blíží. Ale přesné datum opravdu nedokážu říct. Letošní Roland Garros neberu jako vrchol, spíš jako začátek mého návratu. Věřím, že vrcholy v této sezoně přijdou."

Vítězka Roland Garros 2021 Krejčíková s finalistkou Pavlyučenkovou

                                                                  Barbora Krejčíková s trofejí po vítězném finále proti Pavlyučenkové                       zdroj: news.cgtn.com

Oficiální kanály French Open

 

Vsaďte si a sledujte zápasy z French Open živě na TV Tipsport