Euro 2028 ve Velké Británii?

Roman Mráz

Roman Mráz

Euro 2028 ve Velké Británii?


Zájem společně pořádat fotbalové mistrovství Evropy v roce 2028 potvrdily fotbalové asociace Anglie, Severního Irska, Skotska, Walesu a Irska. UEFA nicméně už předem upozornila, že právo automatického startu na finálovém turnaji bude zachováno jen při společné kandidatuře maximálně dvou zemí. 

Británie s Irskem slibují skvělý zážitek

Fotbalové asociace Spojeného království se tak společně s Irskem zařadily po bok dalších zájemců o Euro 2028. Již dříve se psalo například o zájmu Španělska, Itálie, či skandinávských států. V jejich společném prohlášení stojí: „Po zvážení se těchto pět asociací rozhodlo soustředit pouze na oficiální nabídku na pořádání UEFA EURO 2028 a souhlasilo, že nebudou kandidovat na mistrovství světa ve fotbale 2030. Uspořádání UEFA EURO nabízí podobnou návratnost investic, přičemž evropský turnaj přináší mnohem nižší náklady na doručení a potenciál výhod se projeví dříve. Věříme, že Spojené království a Irská republika mohou v roce 2028 nabídnout evropskému fotbalu něco speciálního - kompaktní a unikátní pětistrannou spolupráci při hostování, která týmům a fanouškům poskytne skvělý zážitek."

O pořadateli se rozhodne příští rok

Do 23. března letošního roku se mohou o pořadatelství Eura 2028 přihlásit ještě další potencionální uchazatelé. UEFA vybere pořadatele příští rok v září. V případě zvolení britské spolukandidatury by se tak fotbalové euro konalo na území Velké Británie podruhé v historii. Poprvé tomu bylo v roce 1996, kdy došla česká reprezentace v památném turnaji až do finále. Pořadatelskou zemí příštího evropského šampionátu v roce 2024 bude Německo a turnaje se zúčastní, stejně jako na minulém Euru, 24 kvalifikovaných fotbalových reprezentací.