ATP 1000 Miami Open

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP 1000 Miami Open


Americká tenisová tour na betonech momentálně vrcholí dvěma březnovými turnaji kategorie Masters 1000, když po Indian Wells následuje 38. ročník Miami Open. Populární a prestižní miamský turnaj si samozřejmě nenechá ujít téměř kompletní mužská i ženská tenisová špička a příznivci bílého sportu se mohou těšit na bitvy těch nejlepších již od 19. 3. Turnajové prvenství v mužské části obhajuje loňský objev ze Španělska – Carlos Alcaraz. Z českých tenistů se v hlavní soutěži objeví mladý talent Jiří Lehečka. Chybět naopak bude stejně jako v Indian Wells hvězdné duo Novak Djokovič a Rafael Nadal.

Miami Open

  • Místo konání: Miami, USA
  • Termín: 19. 3. – 2. 4. 2023
  • Kategorie: ATP Masters 1000
  • Povrch: tvrdý povrch 
  • Největší favorité: Carlos Alcaraz , Daniil Medveděv
  • Česká stopa: Jiří Lehečka
  • Prize money: 10,155,105 $
  • Sázkové kanceláře: kurzy na ATP turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Sázkové příležitosti: spousta zápasů přináší obrovské množství sázkových příležitostí, Miami Open patří do prestižní kategorie Masters, tudíž bude k mání i spousta sázek, které běžně nebývají v tenisové nabídce; samozřejmostí je i velké množství live sázek
  • Los: https://www.miamiopen.com/draws/
  • Oficiální web: https://www.miamiopen.com/
Alcaraz Miami 2022
zdroj: miamiherald.com                                              Loni uspěl v Miami po výhře nad Ruudem Carlos Alcaraz
 

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje 

Zatímco první ročník sesterského turnaje v Indian Wells se konal již v polovině 70. let, v Miami si tenisoví příznivci na premiéru museli počkat o jedenáct let déle, přesněji do roku 1985. Tehdy se však turnaj odehrál v Delray Beach, aby se následně na jeden rok přesunul do Boca Raton a teprve poté zakořenil na dlouhá léta v Key Biscayne. Tam vydržel až do roku 2018. Následujícího roku již hostí Miami Open populární Hard Rock Stadium v Miami Gardens.

Masters v Miami bylo první tenisovou akcí, na níž si ženy vydělaly stejné prize money jako jejich mužští kolegové. Poprvé tomu tak bylo již v roce 1989. A nebylo to jediné prvenství tohoto prestižního turnaje. V roce 2006 totiž organizátoři turnaje představili poprvé světu tehdy ještě, dá se říci, naprostou technologickou novinku, kterou bylo tzv. „jestřábí oko“. Tedy systém, jenž hlídá dopad míčku a případně sám upozorní na zahraný aut.

Ačkoliv je a také bylo Miami Open vždy pořádáno na tvrdých površích, ne vždy s nimi panovala mezi hráči spokojenost. Zejména povrch zvaný Laykold v Key Biscayne, na kterém se hrálo do roku 2018, nebyl zrovna dvakrát oblíben. Tenisté ho kritizovali kvůli jeho pomalosti, která v kombinaci s místním vlhkým a teplým počasím hráče v dlouhých výměnách nadměrně vyčerpávala. Laykold byl naštěstí po přestěhování turnaje na Hard Rock Stadium vyměněn za o něco rychlejší povrch téhož typu, i když se stále jedná o středně pomalý povrch. Na druhou stranu je tento povrch šetrnější k pohybovému aparátu tenistů, zvláště je-li doplněn vrstvou Laykold Cushion Plus pro lepší tlumení nárazů. Na stejném povrchu se konají i další americké turnaje v čele s grandslamovým US Open, nebo Masters v Cincinnati.

Ředitelem turnaje v Miami je bývalý úspěšný americký tenista a vítěz deseti turnajů ATP James Blake, který působí v této funkci již od roku 2018. Mohl si tak z první ruky vychutnat historický divácký rekord z roku 2019, když do dějiště Miami Open přišlo 388 734 tenisových fandů.

V průběhu loňské edice miamského Masters oznámila tenisovému světu své sbohem trojnásobná grandslamová vítězka Ashleigh Barty z Austrálie, z důvodů ztráty motivace pokračovat v tenise na nejvyšší úrovni, psychické a fyzické vyčerpání, i splnění vytyčených cílů. Do samotného turnaje však již nezasáhla.

Dějiště turnaje

Masters Miami Open se koná od roku 2019 v areálu Hard Rock Stadium ve městě Miami Gardens, které leží severně od samotné floridské metropole Miami. Areál se začal stavět v polovině 80. let, dostaven byl následně v roce 1987 a v letech 2015-16 prošel nákladnou rekonstrukcí, přičemž výdaje dosáhly cca 500 mil dolarů.

Gigantický a víceúčelový Hard Rock Stadium má sice kapacitu téměř 65 tisíc sedadel, ale ta je platná pro americký fotbal. Pro tenisové účely se do jeho útrob vměstná 13 800 nadšenců bílého sportu, přičemž hlediště je dodatečně postavené na ploše stadionu.

Hard Rock Stadium Miami

zdroj: telegraph.co.uk

Dalším velkokapacitním kurtem je Grandstand s kapacitou 4 993 diváků. Celkově se v areálu nachází 29 tenisových kurtů, z nichž je 11 určeno pro soutěžní zápasy.

Kromě tenisového Masters hostí Hard Rock Stadium také zápasy NFL. Je totiž od roku 1987 domovským stánkem pro klub Miami Dolphins. Diváci si zde mohou užít také souboje v americkém fotbale na zápasech Miami Hurricanes.

Hard Rock Stadium je také častým hostitelem v USA tolik populárního Super Bowlu v americkém fotbalu. Naposledy se zde tato prestižní série představila v únoru 2022.

Poslední vítězové:

  • 2022: Carlos Alcaraz - Casper Ruud 7:5, 6:4
  • 2021: Hubert Hurkacz - Jannik Sinner 7:6 (4), 6:4
  • 2020: zrušeno kvůli Covid-19
  • 2019: Roger Federer - John Isner 6:1, 6:4
  • 2018: John Isner - Alexander Zverev 6:7 (4), 6:4, 6:4

Česká finálová stopa:

  • 1986: Ivan Lendl – Mats Wilander 3:6, 6:1, 7:6 (5), 6:4
  • 1987: Miloslav Mečíř Ivan Lendl 7:5, 6:2, 7:5
  • 2010: Tomáš Berdych – Andy Roddick 5:7, 4:6

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů ve dvouhře: 6x Andre Agassi (1990, 1995-96, 2001-03) a Novak Djokovič (2007, 2011-12, 2014-16) 
  • Nejvíce po sobě jdoucích triumfů: 3x Andre Agassi (2001-03) a Novak Djokovič (2014-16)
  • Nejvíce účastí ve finále: 8x Andre Agassi (1990, 1994-96, 1998, 2001-03)
  • Nejvíce vyhraných zápasů po sobě: 20 Andre Agassi (2001-04)
  • Nejvíckrát nasazená jednička: 7x Roger Federe (2004-08, 2010, 2018)
  • Nenasazení finalisté: Tim Davis (1985), Scott Mayotte (1985 a pozdější vítěz), David Wheaton (1991), Sebastian Grosjean (1999)
  • Nejstarší vítěz: Roger Federer 37 let a 234 dní (2019)
  • Nejmladší vítěz: Carlos Alcaraz 18 let a 332 dní (2022)
  • Vítězové tzv. Sunshine double v jedné sezóně (Indian Wells & Miami): Jim Courier (1991), Michael Chang (1992), Pete Sampras (1994), Marcelo Rios (1998), Andre Agassi (2001), Roger Federer (2005, 2006, 2017), Novak Djokovič (2011, 2014-16)
Andre Agassi Miami Open

zdroj: tennis.com

Na co vsadit?

     

Začátek letošní sezóny nezastihl bývalou světovou jedničku Daniila Medveděva zrovna v nejlepším rozpoložení. Prohra v semifinále Adelaide s Djokovičem by se ještě dala zajisté pochopit, ale zaváhání ve 3. kole australského grandslamu proti Sebastianovi Kordovi už překvapilo většinu tenisových příznivců. Rus si poté dal téměř na měsíc od tenisu pokoj a zdá se, že to pomohlo. Následně startoval až v polovině února na halovém turnaji v Rotterdamu, který nakonec ovládl. A nejen to, dařilo se mu i na blízkém východě, když si připsal turnajové vavříny jak v Dauhá, tak i v Dubaji. Zdá se tedy, že Daniil načasoval formu před dvojnásobným americkým Masters v Indian Wells a Miami více než ideálně. Navíc mu do karet hraje neúčast jeho hlavního rivala Novaka Djokoviče, který se na amerických betonech nepředstaví kvůli neočkování proti koronaviru. Co se týká jeho zkušeností a úspěchů z Miami, pak možná leckoho překvapí fakt, že Medveděv ani jednou ze svých čtyř dosavadních účastí nepřekonal bariéru čtvrtfinále. Mezi nejlepších osm došel loni (prohra s Hurkaczem) i předloni (Bautista Agut) a letos bude chtít určitě dosáhnout podstatně lepších výsledků.

   

Pro Carlose to bude teprve třetí start na Miami Open, ale jak si mnozí tenisoví fandové jistě pamatují, loni tu překvapivě celý turnaj ovládl, když cestou za turnajovým vavřínem zdolal například Stefanose Tsitsipase, nebo ve finále Nora Caspera Ruuda. Předloni skončil hned v 1. kole na raketě Fina Ruusuvuoriho, ovšem srovnání tehdy ani ne osmnáctiletého Alcaraze s tím aktuálním je pochopitelně diametrálně odlišné. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když napíši, že za ty dva roky udělal španělský teenager tak ohromný progres, který jsme tu neviděli od dob Nadala, či Djokoviče. Náročná sezóna 2022 si bohužel vyžádala na Carlosovi svou daň a ten kvůli svalovému zranění nohy musel vynechat konec předchozí (Turnaj mistrů) a bohužel také začátek aktuální sezóny. První letošním turnajem pro něj tak byl až únorový turnaj v Buenos Aires na antuce a jestli někdo pochyboval o jeho formě po vynucené pauze, nemohl se více zmýlit. Mladý španělský tenista ovládl turnaj v Argentině suverénně a připsal si svůj celkově již osmý turnajový triumf na okruhu ATP. Následně startoval ještě na další jihoamerické akci v Riu de Janeiru, kde mu vystavil stopku Brit Cameron Norrie ve finále a oplatil mu tak prohru z Buenos Aires.

Kalendář turnajů Masters pro rok 2023

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   8. – 19. března  Indian Wells (USA)    Tvrdý povrch  
   22. března – 2. dubna  Miami Open (USA)      Tvrdý povrch  
   9. – 16. dubna  Monte Carlo (Monaco)       Antuka  
   26. dubna – 7. května  Madrid Open (Španělsko)       Antuka  
   10. – 21. května  Italian Open (Itálie)    Antuka  
   7. – 13. srpna  Canada Open (Kanada)      Tvrdý povrch  
   13. – 20. srpna  Cincinnati  Masters (USA)       Tvrdý povrch  
   4. – 15. října  Shanghai  Masters (Čína)    Tvrdý povrch  
   30. října – 5. listopadu  Paris Masters (Francie)    Tvrdý povrch – hala  
         

Oficiální kanály Miami Open

Miami Open v televizi

Zápasy prestižního turnaje v Indian Wells má ve svém vysílacím programu kanál Eurosport. Ten přináší tenisovým fanouškům i všechny ostatní podniky ze série Masters a kromě toho také kompletní nabídku grandslamů, či dalších menších turnajů. 

Miami Open online (v sázkových kancelářích)

Mužské tenisové turnaje jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

Miami Open live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.

Mohly by vás zajímat i další tenisové turnaje:
         
 

Australian Open

ATP 1000 Indian Wells

WTA 1000 Dubai